Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
29. 10. 2014,
14.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 29. 10. 2014, 14.46

6 let, 7 mesecev

Prodaja nagrobnih sveč se pred dnevom mrtvih poveča tudi za petkrat

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prodaja nagrobnih sveč v Sloveniji upada, proizvajalci pa izpad prihodkov nadomeščajo z novimi programi in prodajo na tujih trgih. Letos je bilo ustanovljenih pet novih podjetij.

Trend prodaje nagrobnih sveč, kjer je Slovenija zadnja leta vztrajala v evropskem vrhu, upada. V preteklih letih naj bi povprečno kupili 23 milijonov sveč letno, zdaj je po podatkih družbe Interseroh, ki je nosilka skupnega načrta ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami, ta številka pri 15 milijonih, kar predstavlja okrog osem sveč na prebivalca. A kljub temu je po podatkih poslovnega imenika bizi.si v Sloveniji registriranih 80 podjetij, ki se ukvarjajo z dejavnostjo svečarstva.

Prvih deset slovenskih podjetij je v lani skupaj ustvarilo dobrih 23 milijonov evrov prihodka in pol milijona evrov dobička. Največ prihodkov so zabeležili v podjetju Ilkos (7,2 milijona evrov), s 3,1 milijona evrov jim sledi podjetje Sveča in z 2,6 milijona evrov podjetje Labrex, je razvidno iz poslovnega imenika bizi.si.

Vodilni slovenski svečar izvaža v več kot 30 držav Vodilni proizvajalec in prodajalec sveč na slovenskem tržišču Ilkos iz Moškanjcev pri Ptuju je nastal leta 2006 z združitvijo ljubljanske Ilirije in podjetja Trgovina, svečarstvo Milena Kostanjevec. Program izdelkov pod blagovno znamko Ilkos candles zajema proizvodnjo nagrobnih, dekorativnih, vrtnih in dišečih sveč. Letos so na domačem in svetovnem tržišču ponudili še svečo z motivom, ki so jo patentno zaščitili. Proizvajajo tudi eko elektronske sveče, v katerih je možna zamenjava baterij ter njihova ponovna uporaba. Svoje produkte izvažajo v več kot 30 držav, največji kupci pa so trgovski centri, pošte, vrtni centri in cvetličarne.

Imajo 30 redno zaposlenih, v času pred 1. novembrom pa jim na pomoč priskoči še dodatnih 20 delavcev. Čeprav v zadnjih treh letih opažajo upadanje prodaje pri posameznih kupcih, prodajo v septembru in oktobru povečajo za petkrat, ko tudi ustvarijo polovico vseh prihodkov. Izpad domače prodaje so uspešno nadomestili na tujih trgih.

Problematično ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami "Nelojalna konkurenca je v Sloveniji še vedno prisotna, saj prodaja na terenu kljub poostrenemu nadzoru še vedno ni urejena. Veliko izdelkov se proda brez računa, pred dnevom mrtvih pa se s prodajo sveč ukvarjajo številni preprodajalci. Vse to povzroča problematiko pri ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami," so sporočili iz podjetja Ilkos in dodali, da vse njihove sveče v celoti reciklirajo.

Glede na podatke iz preteklih let odpadne nagrobne sveče v Sloveniji predstavljajo okoli tri odstotke vseh komunalnih odpadkov. V letu 2012 smo v Sloveniji zbrali 2400 ton odpadnih nagrobnih sveč.

Tudi drugo največje slovensko svečarsko podjetje Sveča se nahaja v bližini Ptuja. Lani so realizirali 3,1 milijona evrov prihodkov in 149 tisoč evrov dobička. Dobiček so glede na leto 2012 povečali za trikrat.

Manjša kupna moč se odraža tudi pri nakupih sveč Celjsko trgovsko podjetje Labrex, ki večino prihodkov ustvari s prodajo sveč in parafinov, ima osem zaposlenih. Največji trg predstavlja Slovenija, prisotni pa so še na Hrvaškem in BiH. Manjšo kupno moč prebivalstva so najbolj občutili lani in predlani, letos pa se položaj po njihovih navedbah nekoliko izboljšuje. Na večjo ekološko ozaveščenost kupcev so se odzvali s ponudbo elektronskih sveč, za katerimi je vsako leto večje povpraševanje.

Z največ dobička v lanskem letu se lahko pohvalijo v podjetju Sveča, ki so ga glede na leto prej povečali za trikrat; konec lanskega leta je znašal 149 tisoč evrov. Dvajset tisoč evrov manj dobička so ustvarili v ljubljanskem Svečarstvu Jurkovič, dobrih 51 tisoč evrov pa v kamniškem podjetju Pax.

Stečaji niso pogosti S svečarstvom se v Sloveniji ukvarja 80 različnih podjetij, v zadnjih treh letih pa ni nobeno izmed njih končalo v stečaju ali bilo v insolvenčnem postopku. Največ jih je aktivnih v podravski, osrednjeslovenski in savinjski regiji, pretežno pa poslujejo kot samostojni podjetniki in družbe z omejeno odgovornostjo. Medtem ko lani ni bilo ustanovljenega nobenega novega svečarskega podjetja, je letos registriranih pet novih. Tri izmed njih prihajajo iz savinjske regije.

Ne spreglejte