Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
17.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 17.52

6 let, 6 mesecev

Novi taksiji rastejo kot gobe po dežju

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji je za opravljanje taksi dejavnosti registriranih 536 podjetij, največ - 323 - v Osrednjeslovenski regiji. V Ljubljani naj bi potnike prevažalo okoli 1.200 taksistov.

Od 536 podjetij, ki se ukvarjajo s taksi prevozi, jih je bilo po podatkih bizi.si 134 ustanovljenih pred letom 2000. Leta 1986 je bilo ustanovljenih 18 taksi podjetij, v naslednjih letih pa je zanimanje upadlo, dobili smo le eno ali dve novi podjetji na leto. S spremembo družbenega sistema in osamosvojitvijo Slovenije je število taksistov začelo naraščati.

V obdobju krize se je število taksistov povečalo Vrhunec je bil leta 1994, ko se je na trgu pojavilo kar 40 novih taksi podjetij. V letih 1995‒2005 se je ustanavljanje spet umirilo na približno deset novih podjetij na leto. Leta 2006 je število taksistov znova začelo naraščati, še zlasti v obdobju krize se je število taksi podjetij skokovito povečalo.

Med letoma 2010 in 2013 je bilo ustanovljenih kar 177 novih podjetij, ki se ukvarjajo s taksi prevozi, največ leta 2011, in sicer kar 47. Letos je bilo v prvih štirih mesecih ustanovljenih 15 novih tovrstnih podjetij, kar je 150-odstotni porast v primerjavi z enakim obdobjem lani. To pomeni, da bo letošnje leto rekordno po vstopu novih taksistov na trg.

V Ljubljani naj bi taksi vozilo okoli 1.200 ljudi Največja zlata jama za taksiste je Ljubljana, od 15 novih taksi podjetij (samostojni podjetniki ali d. o. o.) jih je bilo kar 11 ustanovljenih v Osrednjeslovenski regiji. Tu sicer deluje kar 323 taksi podjetij od 536 oziroma 60 odstotkov.

Ker imajo taksi podjetja tudi po več vozil, je taksistov seveda veliko. Kot pravi solastnik podjetja Laguna Silvester Mikša, je težko ugotoviti, koliko taksistov deluje v našem glavnem mestu, ocena pa je, da taksi dejavnost opravlja okoli 1.200 ljudi.

Preprosto je postati taksist Kako postati taksist – podjetnik? Vstop na ta trg je precej preprost, pojasnjuje Mikša: potreben je izpit za licenco, za kar bodoči taksist prebere knjigo, opraviti mora izpit iz slovenskega jezika in tujega jezika, ustanovitelj novega taksi podjetja potrebuje tudi potrdilo o nekaznovanosti (če ima zaposlenih več voznikov, jim ni treba imeti teh potrdil).

Nato registrira svojo dejavnost, za kar potrebuje vozilo kot osnovno sredstvo. Pred spremembo zakonodaje je moral biti taksist podjetnik včlanjen v Obrtno zbornico Slovenije (OZS), če je bil samostojni podjetnik, ali v Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), če je šlo za ustanovitev d. o. o. Po novem to ni več potrebno. V Sloveniji sicer to dejavnost opravlja 442 samostojnih podjetnikov in 84 družb z omejeno odgovornostjo.

Pogoj za opravljanje dejavnosti taksista pa postavlja tudi Mestna občina Ljubljana, in sicer opravljeni turistični izpit.

Ne spreglejte