Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
24. 8. 2014,
18.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 24. 8. 2014, 18.48

6 let, 7 mesecev

Koliko Slovenci zapravimo za popravke prsi, nosu in druge lepotne posege

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po podatkih bizi.si imajo v Sloveniji med klinikami in ambulantami lepotne kirurgije največ prihodkov v kliniki Fabjan. Sledita ji Simed in Radiomed.

V družbenem kontekstu, kjer sta mladost in mladostniški videz lepotni ideal in kriterij, je vse več povpraševanja po možnostih lepotne kirurgije. Gašper Fabjan, direktor klinike Fabjan, ki je začela delovati leta 1992 v Kranju – pozneje so klinike odprli še v Ljubljani, Ankaranu, Novi Gorici in Celju –, razloge za naraščanje opravljanja lepotnih posegov vidi v tem, da "ljudje sledijo trendom, stremijo k večni mladosti in da jih je vedno več seznanjenih s storitvami lepotne kirurgije". Fabjan še pravi, da so pred krizo tako pri svojem delu opazili 15-odstotno letno rast, zdaj je ta desetodstotna.

Specialist plastične in rekonstrukcijske kirurgije dr. Tomaž Janežič iz klinike Janežič, ki je po podatkih bizi.si za leto 2013 po prihodkih na desetem mestu med klinikami in ambulantami, ki se v večji meri ukvarjajo s plastično, lepotno in rekonstrukcijsko kirurgijo, porast opravljanja lepotnih posegov pripisuje "splošni družbeni klimi in medijski pokritosti lepotnih posegov".

V poslovnem imeniku bizi.si je med 1005 podjetji, ki opravljajo specialistično zunajbolnišnično zdravstveno dejavnost, 31 tistih, ki se na različne načine oziroma pretežno ukvarjajo z lepotno oziroma plastično kirurgijo. 22 klinik je lani ustvarilo skoraj šest milijonov in 800 tisoč evrov prihodkov, za devet pa finančnih podatkov ni. Skupni dobiček vseh zajetih klinik znaša nekaj več kot 700 tisoč evrov.

Za lepotne posege se odločajo ženske V kliniki Fabjan so imeli po podatkih bizi.si v letu 2013 dober milijon in pol evrov prihodka, leto prej dobrih 37 tisoč evrov manj. Prihodek v letu 2013 je znašal nekoliko manj kot 300 tisoč evrov, leta 2012 pa nekoliko več kot 200 tisoč evrov.

Svojo uspešnost v kliniki Fabjan, kjer letno v povprečju opravijo 500 posegov, pripisujejo resnemu pristopu do pacientov, strokovnemu timu in dobremu pozicioniranju v Sloveniji. Med pacienti še vedno prevladujejo ženske, Slovenke, za razliko od njihove izpostave v Ankaranu, kamor v 90 odstotkih prihajajo Italijanke.

Odstranitev tetovaže brez posledic Da so med tistimi, ki se v večji meri odločajo za lepotne posege, še vedno ženske, potrjujejo tudi v Estetiki Onišak, kjer so od ustanovitve leta 2007 sprva opravljali pretežno le lepotne posege. Vendar se je sčasoma nabor storitev razširil. Začeli so izvajati medicinske storitve, kot so zdravljenje motenj dihanja pri otrocih, izboljšanje dihanja skozi nos in smrčanja, odstranitev motečih žil, epilacija in podobno, kar je pripeljalo do nadgradnje klinike v Polikliniko Nobilis, kjer so, kot pravi Simona Onišak, najbolj ponosni na posebne laserske storitve QS, s katerimi brez posledic popolnoma odstranijo tetovažo.

Poliklinika Nobilis je po lanskih prihodkih na petem mestu. Okoli 75 odstotkov njihovih celotnih prihodkov predstavljajo storitve lepotne kirurgije (ambulantni posegi pomlajevanja in operativni posegi). Dobiček Poliklinike Nobilis je v letu 2013 znašal nekaj več kot sto tisoč evrov, kar je skoraj trikrat več kot leta 2012.

Veliko je pomlajevanja V Polikliniki Nobilis na leto opravijo okoli 200 večjih kirurških posegov, med katerimi je največ lepotnih korekcij nosu in povečav prsi. Med ambulantnimi postopki pa je največ pomlajevanj s polnili, botoksom in metodo Pelleve, pri čemer gre za nekirurški lifting, pojasnjuje Simona Onišak. Povečanje prsi je najštevilčnejše Na kliniki Fabjan med lepotnimi posegi prevladuje povečanje prsi, temu sledijo popravki nosu, oblikovanje telesa in korekcija znakov staranja na obrazu.

Plastični kirurg Tomaž Janežič, ki na leto opravi okoli 500 lepotnih posegov, prav tako potrjuje, da med njegovimi pacienti, ki se odločajo za lepotne posege, prevladujejo Slovenke. Sicer pa po številu posegov opravi največ "odstranitev kožnih tvorb, kožnega raka in rekonstrukcije, iniciranje botulina in filerjev, iniciranje lastne maščobe, presajanja las, čemur sledijo enako zastopani vsi posegi lepotne kirurgije", še pravi Janežič, ki je s svojimi storitvami lani ustvaril skoraj 240 tisoč evrov prihodka.

Ne spreglejte