Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Petek,
15. 7. 2016,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Natisni članek

Bizi.si turistične agencije Slovenija turizem

Petek, 15. 7. 2016, 4.04

6 let, 6 mesecev

Katera je naša najbolj dobičkonosna turistična agencija

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

1

Grčija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Po podatkih spletnega portala Bizi.si je bila najbolj dobičkonosna turistična agencija v letu 2015 turistična agencija Relax. Povprečni prihodki turističnih agencij v zadnjih letih vztrajno padajo.

Poletje je tisti čas v letu, ko se Slovenci množično odpravljamo na dopust. A povprečni prihodki turističnih agencij po podatkih portala Bizi.si že tretje leto zapored padajo. Največ prihodkov, a obenem tudi največjo izgubo je imela v letu 2015 največja turistična agencija Kompas. Družba je imela dobrih 73,1 milijona prihodkov, ob tem pa 2,3 milijona evrov izgube, kar je skoraj enkrat več kot leto pred tem.

Med top 20 turističnimi agencijami le tri z izgubo

Na lestvici z največ prihodki Kompasu s precejšnjim zaostankom sledijo turistična agencija Sonček (30,6 milijona evrov), Relax turizem (27,4 milijona evrov) in turistična agencija Palma (25,9 milijona evrov). Med 20 turističnimi agencijami z največ prihodki je imela poleg Kompasa četrt milijona evrov izgube Intelekta, tri tisočake in pol minusa pa tudi Sajko Turizem.

 

Rekorderka s skoraj 400 tisoč evrov dobička

Največji dobiček iz poslovanja je v letu 2015 ustvaril Relax turizem, skoraj 400 tisoč evrov. Le nekaj tisočakov manj dobička je imelo podjetje Demaco, ki se že dobri dve desetletji ukvarja z organizacijo potovanj in dogodkov. Sledi podjetje SMtours iz Ljubljane, ki se ukvarja z organizacijo motociklističnih potovanj in je imelo lani 312 tisoč evrov dobička.

V prvi deseterici najbolj dobičkonosnih podjetij najdemo po vrstnem redu še turistično agencijo Palma, podjetji Mivax in Trekrek, kranjskogorski Skipass travel, Navigatio, turistično agencijo Sonček in VG Mania.

"Dobiček, ki smo ga ustvarili, je minimum, ki zagotavlja dolgoročno stabilnost družbe"

Kot poudarjajo pri Relax turizmu, je ustvarjen dobiček rezultat prizadevanj vseh zaposlenih. "V 25 letih obstoja in nenehne rasti svojih gostov nikoli nismo pustili na cedilu. Zaradi tega se nam število stalnih gostov vztrajno in stalno povečuje," pravi Jože Režonja iz Relaxa. Na ta način so po njegovih besedah postali največji slovenski organizator počitnic.

Če smo se pred 25 leti za organizacijo počitnic zanašali skoraj izključno na turistične agencije, se je s prihodom nizkocenovnih letalskih prevoznikov in spletnih platform turističnih nastanitev trend obrnil. Vse več ljudi si samostojno organizira letne oddihe in izlete. Pri Relaxu pravijo, da se zavedajo, da sodobne tehnologije pozitivno vplivajo na ponudbo in povpraševanje. "Od vsega začetka vključujemo sodobne tehnologije in trende v svoje poslovanje. To pozitivno vpliva tudi na našo vsakoletno rast in pozitivni poslovni rezultat," pravijo.

Jadranska obala ostaja najbolj priljubljena turistična destinacija Slovenk in Slovencev.  | Foto: Bojan Puhek Jadranska obala ostaja najbolj priljubljena turistična destinacija Slovenk in Slovencev. Foto: Bojan Puhek

Turisti se s kriznih območij preusmerjajo v varne evropske destinacije

Napet varnostni položaj v nekaterih evropskih mestih ter Tuniziji, Egiptu in Turčiji je močno vplival na izbor počitniških destinacij Slovenk in Slovencev. Pri Relaxu tako opažajo za 60 odstotkov manj rezervacij za destinacije v Egiptu in Tuniziji, zmanjšalo se je tudi povpraševanje po počitnicah v Turčiji.

Potrošniki se usmerjajo v evropske destinacije, več je povpraševanja po Hrvaški, ljudje pa se veliko več kot v preteklih letih odločajo za počitnice v Španiji in Črni gori. Za zadnjo pri Relaxu opažajo kar 38-odstotno rast rezervacij v primerjavi s preteklim letom. Kot pravi Režonja, ljudje trenutno največ povprašujejo po počitnicah, največ Slovencev pa bo, kakor je že običaj, počitnikovalo na jadranski obali. Priljubljeni so tudi grški otoki.

Top destinacije turistične agencije Relax v letu 2016:

  • Hrvaška
  • Črna gora
  • grški otoki (Kreta, Rodos, Krf)
  • Španija
  • Slovenija (slovenska obala in zdravilišča)

Prednjačijo "mlade" turistične agencije, največ jih je v osrednji Sloveniji

V sektorju turističnih agencij prevladujejo mlada podjetja. Kar 329 podjetij na trgu ne deluje več kot pet let, kar 153 podjetij pa je mlajših od enega leta. Turističnih agencij z več kot 25 leti obstoja je 61.

Največ turističnih agencij najdemo v osrednjeslovenski statistični regiji, 327. V Spodnjeposavski regiji najdemo le eno delujočo turistično agencijo. 

Ne spreglejte