SiolNET. Posel danes Bizi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cvetličarji in vrtnarji z milijonskimi prihodki, a skromnimi dobički

3

termometer

Petindvajset najuspešnejših cvetličarjev in vrtnarjev je lani skupaj ustvarilo dobrih 33,7 milijona evrov prihodkov, a le nekaj več kot 95,5 tisoč evrov dobička. Bolj dobičkonosna so manjša podjetja.

Med tri največja vrtnarska in cvetličarska podjetja po prihodkih se uvrščajo Agrokor iz Ljubljane, Ocean Orchids iz Dobrovnika in Contrast iz Miklavža na Dravskem polju. Lani so skupaj ustvarili 11,38 milijona prihodkov, kar je 1,6 milijona manj kot leto prej. Dobiček sta ustvarila le prva dva, medtem ko je veleprodaja rezanega cvetja Contrast imela za skoraj 82 tisoč evrov izgube.

Najbolj dobičkonosna prodaja vrtnarije Med slovenskimi vrtnarji in cvetličarji, vpisanimi v poslovni imenik bizi.si, je bilo leto 2013 najbolj dobičkonosno za Vrtnarski center – Polegek, ki je ustvarilo 69 tisoč evrov čistega dobička, a komaj nekaj več kot pet tisoč evrov prihodka iz poslovanja. Podjetje ima zdaj en bančni račun zaprt, drugega blokiranega.

Dobiček je namreč odraz prodaje vrtnarskega centra, ki ga je pred dobrim letom odkupilo podjetje Vtim, vrtnarstvo, gostinstvo in turizem d. o. o., nam je pojasnil direktor podjetja Vtim Gorazd Vezjak. Njegovo podjetje je sicer na lestvici najbolj dobičkonosnih vrtnarjev in cvetličarjev na petem mestu, kljub temu pa pravi, da s samim poslovanjem še vedno ni najbolj zadovoljen.

Ko balkonsko cvetje ni več trend Njihovi prihodki so namreč lani znašali slabih 342 tisoč evrov, kar je zgolj osem odstotkov prihodkov, ki jih je na primer lani ustvaril Agrokor, prvak med vrtnarji in cvetličarji po prihodkih.

"Ukvarjamo se z vzgojo in prodajo zunanjih rastlin, balkonskega cvetja, kar pa je v velikem upadu. To ima bolj starejša populacija, ki jih je sicer še vedno največ, a je njihova kupna moč vedno manjša. Mladi pa balkonskega cvetja niti nimajo, temveč imajo bolj trajne nasaditve," pojasnjuje Vezjak in dodaja, da se zato bolj osredotočajo na urejanje notranjih poslovnih prostorov in zunanjih površin.

Še vedno se proda največ vrtnic Dejansko je največji dobiček ustvarila Francka Colarič s svojim družinskim podjetjem TEKST s sedmimi zaposlenimi. Ključ njihovega uspeha so tradicija, uveljavljeno ime, zadovoljne stranke in sledenje trendom.

"Veliko je našega dela, iznajdljivosti, estetike aranžiranja. To je najpomembnejše pri cvetličarstvu, sploh če se želiš kosati z vedno hujšo konkurenco," poudarja Francka Colarič.

Največ dela imajo še vedno s poročnimi aranžmaji, medtem ko so jim žalni program precej prevzela pogrebna podjetja. Med rezanim cvetjem gredo najbolj v prodajo vrtnice, vedno več pa je zanimanja tudi za eksotično cvetje.

Dve tretjini samostojnih podjetnikov in tretjina brez zaposlenih V poslovnem imeniku bizi.si je v dejavnosti Cvetličarna ter Vrtnarstvo in urejanje okolice trenutno aktivnih 721 različnih podjetij v Sloveniji, večina oziroma dve tretjini jih je samostojnih podjetnikov. Tretjina cvetličarjev in vrtnarjev tako sploh nima zaposlenih, petina pa le enega zaposlenega. Več kot 50 zaposlenih imata le dve podjetji v tej dejavnosti.

Največ cvetličarjev in vrtnarjev najdemo v podravski, osrednjeslovenski in savinjski regiji. Najmanj v zasavski, notranjsko-kraški in koroški regiji.

V stečaj od eden do dva vrtnarja letno S pridelovanjem in prodajo cvetja in drugih enoletnih rastlin se je letos na novo začelo ukvarjati 27 poslovnih subjektov, medtem ko se je z dejavnostjo prenehalo ukvarjati 39 podjetij, največ, devet, iz Podravja.

Plačilno nesposobnost je v prvi polovici leta razglasilo le podjetje Florata iz savinjske regije, ki je v stečaju. Lani sta šla v vsem letu dve podjetji iz dejavnosti v stečaj, eno je pristalo v prisilni poravnavi. V letu 2012 je šlo zaradi insolvenčnosti v stečaj eno podjetje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin