Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 9. 2021,
10.17

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Evropski socialni sklad Društvo mladinski ceh PR članek

Sreda, 8. 9. 2021, 10.17

2 leti, 7 mesecev

Projekt BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE dosegel vidne rezultate na nacionalni ravni

Oglasno sporočilo

Društvo mladinski ceh je bilo kot prijavitelj uspešno na javnem razpisu Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost, ki sta ga sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

logotip_Brez.veze.do.sluzbe | Foto:

V letu 2020 je bilo Društvo mladinski ceh kot prijavitelj uspešno na javnem razpisu Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost, iz česar je nastal projekt s pomenljivim naslovom BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE. V tem poleg že omenjenega društva sodelujejo še štirje konzorcijski partnerji: Zavod Mladinska mreža MaMa, Zavod Nefiks, Zveza društev Mladinski center Idrija in Inštitut za razvoj družbene odgovornosti. Celoten projekt je do danes vključeval več kot deset različnih usposabljanj v 1.200 urah, zabeležil 79 udeležencev in 27 novih zaposlitev.

Mladi.ceh | Foto:

Da so zaposlitvene priložnosti ena izmed glavnih tematik med mladimi tudi danes, so v Društvo mladinski ceh prepoznali dokaj hitro. Prav rešitve in načini, kako mladim pomagam do službe, so bili tisti, ki so jih vodili pri kreiranju raznolikih in strateško dovršenih vsebin za prihodnji kader. Tako je nastalo šest usposabljanj pod imenom Zaposlitveni kamp in štiri usposabljanja pod imenom Podjetniški začetek. Usposabljanja so bila izvedena v šestih statističnih regijah - osrednjeslovenski, gorenjski, podravski, savinjski, goriški regiji in jugovzhodni Sloveniji. Starostna skupina udeleženih posameznikov je bila med 15 in 29 leti, torej govorimo o mlajši generaciji (t. i. mladi odrasli). Večina teh je namreč končala srednjo ali višjo šolo in se tako znašla na trgu delovne sile. Takih je bilo 79. Z njimi so izvedli tudi kar osem akcijskih skupin, kjer je šlo za krajša, od dve- do triurna usposabljanja, namenjena aktivnemu udejstvovanju udeležencev na temo zaposlovanja in podjetništva: Soočanje z zavrnitvijo, MS Office Excel, LinkedIn, Vizualna komunikacija, Finančna pismenost … Izvedli so tudi več kot 200 mentorskih ur za še lažje in hitrejše vodenje mladih pri doseganju postavljenih ciljev.

Miha Mavsar, predstavnik Društva mladinski ceh in vodja projekta, je ob tem povedal: "Namen projekta je opolnomočenje mladih s kompetencami, ki jim omogočijo, da lažje pridobijo zaposlitev ali pa se podajo na lastno podjetniško pot. Z okrog 80 posamezniki smo opravili 1.200 ur usposabljanj, šest izvedb Zaposlitvenega kampa, usposabljanja za tradicionalno iskanje zaposlitve v skupnem trajanju 720 ur in štiri izvedbe Podjetniškega začetka za mlade, ki se želijo odpraviti na lastno podjetniško pot, v skupnem trajanju 480 ur. V usposabljanja Zaposlitvenega kampa je bilo vključenih 43 udeležencev, v Podjetniški začetek pa se je vključilo 36 udeležencev. S projektom smo tako danes vidno zadovoljni, saj je že kmalu dosegel svoj namen in več kot 30 odstotkom udeležencev omogočil novo zaposlitev."

Dobre zgodbe, ki že štejejo rezultate

Da je projekt do danes zares uspešen in da so že dosegli vidne rezultate, dokazuje tudi podatek, da je bilo do prvega junija zaposlenih kar 27 priključenih posameznikov, od tega sta se dva odločila za samostojno podjetniško pot.

ZK_Idrija_1 | Foto:

Zgodbe posameznikov, ki jim je Podjetniški začetek v okviru projekta BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE ponudil opolnomočenje pri začetkih podjetniške poti:

Sara je kreativno žilico začela odkrivati pred dvema letoma, ko se je udeležila tečaja šivanja, na katerem si je za prvi cilj zadala, da bo izdelala torbo iz umetnega usnja. Presenečena in navdušena, kaj lahko naredi sama, je nadaljevala ustvarjalno raziskovanje. Zaradi ostankov materiala pa je prišla do ideje o nakitu – sprva zase in bližnje, nato še za nekdanje sodelavke. To ji je dalo motivacijo in zagon za razvijanje ideje. Njeni izdelki so ročno izdelani, unikatni, s prepoznavnim, izstopajočim stilom in nič kaj minimalistični. Za vse tiste, ki si želijo izstopati in izžarevati drugačnost ter dodati piko na i svojemu stilu. Z veseljem pa prisluhne tudi željam po izdelavi nakita v barvnih kombinacijah in oblikah po meri posameznice.

Sara Leben: "Podjetniški začetek ji je dal potreben zagon, da se projekta loti resneje, in pregled nad podjetniškim prepletanjem področij. Pridobljena znanja je s pridom izkoristila, saj je s 'pitchem' prepričala komisijo programa PONI (Podjetno nad izzive), v okviru katerega se trenutno dodatno izobražuje in nadgrajuje poslovno idejo. Njen cilj je prodaja nakita v izbranih trgovinah in prodajno-razstavnih galerijah."

Erik Babič in Zavod Empatiko

Erik se je usposabljanju pridružil, da bi lahko bolj suvereno nastopil na trgu z idejo, ki je med študijem psihologije zorela v sodelovanju s kolegi.

Gre za Zavod za izboljšanje kvalitete življenja Empatiko, ki prek vnašanja psiholoških znanj v vsakdanje življenje pomaga večati kakovost življenja naročnikom in udeležencem njihovih dogodkov. Največ časa namenijo obvladovanju stresa – temi, ki je pereč problem v današnji družbi, pa vendar obstajajo orodja, s katerimi si lahko pomagamo. Na to temo izvajajo delavnice, v pripravi je tudi tečaj obvladovanja stresa. Trenutno izvajajo delavnice mehkih veščin, ki udeležence opolnomočijo z znanji in veščinami sodelovanja v skupini, reševanja konfliktov, upravljanja časa in sprejemanja ter podajanja kritike. Vsako delavnico prilagodijo naročniku, zato so tudi odprti za druge teme in z veseljem oblikujejo psihološke delavnice po vaših željah in potrebah.

Taj Clar in zgodba veganskega sladoleda Chicka

Taj je že dolgo vedel, da si želi lastne podjetniške poti v povezavi s kulinariko, razmišljal pa je tudi že o razvoju svojih lastnih produktov. Prav usposabljanje Podjetniški začetek mu je pomagalo pri načrtovanju, saj je v okviru usposabljanja začrtal prve korake podjetništva. Tako se je rodila Chicka, veganski sladoled.

Chika je rastlinski sladoled na osnovi čičerike, polnega okusa, s poudarkom na kakovostnih surovinah. Je dobra alternativa klasičnemu sladoledu, v različnih okusih. "Želeli smo ponuditi sladoled, ki bo navdušil vsakogar in bo hkrati namenjen čim širšemu krogu ljudi. V njem lahko uživajo tako ljudje z alergijami na mleko ali jajca kot tudi ljudje, ki ne želijo uživati živalskih proizvodov." Chicka in Taj sta se avgusta že predstavila na Vegafestu in prejela odličen odziv strank. Prav pri komunikaciji s strankami Taju pridejo prav znanja, pridobljena med usposabljanjem, predvsem poznavanje marketinga, dela z družbenimi omrežji in javnega nastopanja. Taju na njegovi poti podpirata tudi Etri skupnost in Dobro z dobrim. Chicka je bila namreč razvita v okviru projekta Fižolčkova pot, ki si prizadeva za doseganje trajnostnih ciljev z vključevanjem stročnic v prehrano. Dolgoročna želja sta širjenje blagovne znamke ter razvoj linije kakovostnih rastlinskih izdelkov na osnovi stročnic in uspešnega posla, ki bo Taja tako osrečeval kot finančno podpiral.

Andreja Pukl, UDELEŽENKA USPOSABLJANJA ZAPOSLITVENI KAMP, NASTOPAJOČA NA ZAKLJUČNI KONFERENCI PROJEKTA BREZ VEZ(E) DO SLUŽBE

Andreja je bila za nastop na zaključni konferenci projekta izbrana, saj je vse sodelavce projekta navdušila s svojo zagretostjo in elanom za sodelovanje v vseh aktivnostih. Hkrati je z aktivnim sodelovanjem dokazala, da se samo z aktivnostjo pride do rezultatov. Danes je namreč zadovoljna v redni službi.

O svoji izkušnji je povedala: "Sledim sloganu, da se dobro vrača z dobrim. Včasih morda ne takoj, vendar se. Sem zelo vztrajna, nekateri bi rekli, da sem trmasta, vendar menim, da vztrajno delo premaga vse. Ampak tudi meni včasih vse pade dol. Takrat stopim korak nazaj, včasih tudi deset, vendar grem vedno samo po zalet. Vsako slabo stvar vzamem kot lekcijo, iz katere se marsikaj naučim. Zelo rada komuniciram z drugimi ljudmi in zelo rada se tudi smejim. Ko se ljudje smejimo, oddajamo toplino in srečo, ki si jo želi vsak človek. S svojim nastopom na zaključni konferenci bi vam rada predala svojo zgodbo z nasmeškom na obrazu, kako brez vez(e) priti do službe, ter vas opomnila, da v življenju lahko dosežemo prav vse, če smo iznajdljivi, vztrajni in usmerjeni k izbranemu cilju z vsem svojim srcem in dušo. Do službe sem prišla na drugačen način, s pomočjo strokovnih in tudi pozitivnih oseb, ki so bile vključene v ta projekt – bodisi kot predavatelji bodisi kot udeleženke."

O partnerjih projekta

Društvo mladinski ceh

Društvo mladinski ceh je nacionalna, nevladna, mladinska organizacija, kot društvo registrirana od leta 1992. Mladim omogoča priložnosti za rast v odgovorne pripadnike različnih skupnosti po načelih krščanske etike in don Boskovi preventivni vzgojni metodi. Člani Društva mladinski ceh so posamezniki, ki so združeni v različne lokalne enote in interesne skupine, ki se ukvarjajo z mladimi. Vizija Društva mladinski ceh je (p)ostati organizacija, v katero mladi pridejo, v njej rastejo, gredo naprej in ostanejo (z njo) povezani.

Mladinski ceh skozi različne dejavnosti razvija:

● samoiniciativnost, kreativnost, inovativnost, razvoj talentov mladih,

● timsko delo,

● znanja komunikacije, retorične sposobnosti, motiviranje, reševanja konfliktov,

● delo z mladimi in za mlade, delo z mladimi z manj priložnostmi,

● podjetniško žilico, projekte,

● aktivno participacijo v mladinskih organizacijah,

● mreženje – socialni kapital posameznika in organizacije,

● aktivno sodelovanje na področju mladinske politike,

● pridobivanje mednarodnih izkušenj,

● izvedbo usposabljanj, prenos znanj v študijskih skupinah, učenje drug od drugega,

● vrednote prostovoljstva, sodelovanja, zaupanja, spoštovanja, strpnosti, preventivni vzgojni sistem,

● modeliranja družbenih inovacij, socialnega podjetništva.

V interesnih enotah se združujejo mladi posamezniki na podlagi skupnega interesa. Interesne enote se oblikujejo za izvajanje programa na nacionalni ravni:

● Mladinska akademija,

● Pedagogika igre,

● Andragogika igre

● Velike igre,

● Mednarodna skupina,

● E-kreativnost,

● Cehova literatura,

● Izposoja didaktične opreme,

● Cehovi plesi,

● Socialni inovatorji prihodnosti,

● Brez vez(e) do službe,

● 5ke,

● Aktivno na spletu.

Mladinski ceh povezujejo krajevne enote po vsej Sloveniji. Krajevna enota Društva mladinski ceh lahko postane vsaka skupina mladih, ki jo druži in povezuje enak interes. Skupini, ki se za to odloči, Društvo mladinski ceh omogoči, da svojo idejo še naprej razvija s pomočjo načrtovanja in pomoči pri delu.

Mladinska mreža MaMa

Mladinska mreža MaMa je nacionalna mrežna organizacija, ki združuje in zastopa organizacije, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov v Sloveniji. Je nevladna organizacija, organizirana kot zasebni zavod.

Mreža MaMa je bila kot neformalna mreža ustanovljena leta 2001 na pobudo mladinskih centrov in tako predstavlja odgovor na potrebe mladinskih centrov po povezovanju. Njen glavni namen je povezati mladinske centre in zastopati njihove interese v odnosu do vladnega sektorja, odločevalcev in drugih deležnikov. Redno sodeluje z lokalnimi in nacionalnimi deležniki, da bi oblikovala ukrepe in politike, ki bi izboljšali položaj mladih v družbi.

Mreža MaMa s svojim delovanjem:

● povezuje organizacije, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov ali delujejo na področju mladinskega dela v Sloveniji;

● zastopa skupne interese svojih članic v odnosu do različnih deležnikov;

● redno obvešča članice in drugo zainteresirano javnost o vseh dejavnostih v zvezi z mladino in mladinskim delom;

● organizira redna srečanja in spodbuja komunikacijo med članicami;

● ponuja strokovno pomoč članicam;

● ponuja neformalno izobraževanje za mlade in mladinske delavce;

● spodbuja ustvarjalne aktivnosti in aktivno participacijo mladih;

● z izvajanjem različnih nacionalnih in mednarodnih projektov krepi mladinske centre in mladinsko delo na lokalni ravni.

Mladinska mreža MaMa s svojimi aktivnostmi spodbuja aktivno participacijo mladih, poudarja načela strpnosti, sodelovanja in hkrati krepi družbeno odgovornost med člani Kluba MaMa in širšo javnostjo.

Leta 2020 je praznovala 15-letnico svojega obstoja in ob tej priložnosti od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter urada za mladino prejela državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju v mladinskem sektorju.

Mreža MaMa je organizacija, ki združuje in zastopa organizacije, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov v Sloveniji za namene podpore mladim in njihovega kakovostnejšega preživljanja prostega časa ter boljšega življenja v družbi.

Inštitut za razvoj družbene odgovornosti smo ustanovili leta 2004 z namenom raziskovati in pospeševati razvoj družbene odgovornosti v Sloveniji in v svetu. Prizadevamo si povezati vse ključne akterje na področju razvoja družbene odgovornosti (podjetja, vlada, civilna družba, mediji, strokovnjaki …), izvajati skupne aktivnosti in kampanje za ozaveščanje širše družbe o pomenu družbene odgovornosti v Sloveniji ter spodbujati družbeno odgovorno delovanje v praksi

IRDO

Inštitut IRDO je vodilna slovenska organizacija, ki z raziskovanjem, izobraževanjem, svetovanjem, povezovanjem in promocijo prispeva k razvoju družbene odgovornosti v slovenskem in svetovnem merilu. Pri tem sodeluje z domačimi in tujimi strokovnjaki, ustanovami, organizacijami, vladami in podjetji ter tako prispeva k izmenjavi znanja in izkušenj o družbeni odgovornosti.

Inštitut za razvoj družbene odgovornosti smo ustanovili leta 2004 z namenom raziskovati in pospeševati razvoj družbene odgovornosti v Sloveniji in v svetu. Prizadevamo si povezati vse ključne akterje na področju razvoja družbene odgovornosti (podjetja, vlada, civilna družba, mediji, strokovnjaki …), izvajati skupne aktivnosti in kampanje za ozaveščanje širše družbe o pomenu družbene odgovornosti v Sloveniji ter spodbujati družbeno odgovorno delovanje v praksi.

V ta namen:

  • ustvarjamo in izvajamo inovativne koncepte in projekte na področju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja,
  • vzdržujemo platformo za izmenjavo znanja in izkušenj,
  • svetujemo podjetjem, organizacijam, ustanovam pri uvajanju družbeno odgovornih strategij in jih v ta namen tudi izobražujemo,
  • krepimo dialog z vlado, civilno družbo, podjetji in mediji za pripravo in uresničevanje družbeno odgovornih strategij, tudi nacionalnih,
  • informiramo javnosti o konceptu družbene odgovornosti, o uspešnih projektih o družbeni odgovornosti podjetij, organizacij in posameznikov,
  • od leta 2009 podeljujemo slovensko nagrado za družbeno odgovornost horus,
  • od leta 2006 organiziramo mednarodno konferenco Družbena odgovornost in izzivi časa,
  • raziskujemo izvajanje družbene odgovornosti v teoriji in praksi,
  • objavljamo znanstvene in strokovne prispevke v Sloveniji in tujini,
  • izdajamo knjige, priročnike, zbornike, mesečne novice in druge publikacije.

NEFIKS

Zavod mladim in mladinskim organizacijam ponuja ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega učenja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Zavod mladim prav tako omogoča predstavitve njihovih izkušenj prek spletnih portalov in jim tako pomaga pri pridobitvi ustrezne zaposlitve.

Cilj zavoda je vključevanje, prepoznavanje in upoštevanje mladinskega ter prostovoljnega dela, med drugim tudi v sistemih formalnega izobraževanja, pri nacionalnih poklicnih kvalifikacijah, pri sistemih štipendiranja in pri zaposlovanju. Zavod se zavzema za priznavanje takšnega dela in tam pridobljenega znanja kot oblike obveznih praks pri izobraževanju, kot dokazila o pridobljenih potrebnih izkušenj ali kot okoliščino, ki prinaša prednost pri javnih razpisih ali zaposlovanju.

Za dosego svojega namena in ciljev zavod izvaja različne promocijske dejavnosti neformalno pridobljenega znanja in organizira različne izobraževalne dogodke, kot so tečaji, seminarji ali delavnice z namenom dviga kompetenc, razvoja zaposlitvene pismenosti in spodbujanja podjetništva pri mladih. Na področjih svojega dela se zavod ukvarja tudi z založniško dejavnostjo in izdajanjem medijev. Za mlade zavod tudi sam izvaja različne prostočasne dejavnosti in prireja različne kulturne prireditve, s čimer prispeva tudi h kulturnemu udejstvovanju mladih. Zavod pripravlja tudi različne strokovne podlage za obstoj in vključitev že obstoječega sistema Nefiks v različne strukture delovanja družbe in v predpise ter nastopa v vlogi sogovornika z lokalnimi, nacionalnimi in mednarodnimi javnimi institucijami pri urejanju, beleženju in priznavanju neformalno pridobljenih znanj.

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam pomagati pri beleženju, predstavljanju in promoviranju neformalno pridobljenega znanja in kompetenc. Prav tako je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju in zaposlovanju.

Vizija razvoja Zavoda Nefiks gre v smer, da neformalno pridobljeno znanje pri zaposlovanju mladih postane enakovredno formalnemu, ki ga mladi dokazujejo z Nefiksom - vodilnim orodjem za beleženje neformalno pridobljenega znanja.

Zveza društev Mladinski center Idrija

Že leta 2008 je bilo na okrogli mizi v okviru festivala Čipkarija (Klub idrijskih študentov) ugotovljeno, da Občina Idrija nujno potrebuje mladinski center, ki bo zagotavljal mladim in drugim socialnim skupinam asociativne načine druženja, spodbujal participacijo, prostovoljne aktivnosti in neformalno izobraževanje, prispeval k socialni povezanosti in družbeni integraciji mladih, uveljavljal mobilnost in mednarodno povezovanje ter zagotavljal informiranost mladih in avtonomni mladinski prostor. Mladinski center smo si zamislili kot prostor, kjer se bo mogoče družiti, neformalno udejstvovati v različnih projektih in delavnicah.

Glavni vzroki za oblikovanje Mladinskega centra Idrija so bili:

  • razpršenost obstoječih prostorov, ki so jih občasno uporabljali mladi,
  • neprimernost prostorov "mladinskega centra" na Prelovčevi 2,
  • odmaknjenost kluba Swenak,
  • dodatne programske zahteve,
  • pomanjkanje infrastrukturnih pogojev za razvoj novih aktivnosti (prenočišča za mlade, večje dvorane, večje število pisarn, prostor za druženje …),
  • odhajanje mladih v večja mesta in nezaupanje v obstoječi sistem.

Cilji projekta so bili:

  • ustanovitev mladinskega centra v Idriji,
  • obnova dotrajanih in praznih prostorov na Ulici IX. korpusa 17 (bivši dijaški dom),
  • upoštevanje ekološke zavesti pri prenovi prostorov,
  • zagotovitev ustreznega financiranja aktivnosti centra iz občinskega proračuna in drugih virov,
  • oblikovanje središča mladinskega, kulturnega in zabavnega programa v Idriji ter stičišča otrok, mladih in starejših. 

Projekt ustanovitve mladinskega centra je bil na lokalni ravni zelo pomemben, saj je zagotovil prostore mladinskim društvom, s tem pa tudi mladini, ki tako lahko prosti čas preživlja v zanje urejenih prostorih. Kot največja mladinska organizacija v Občini Idrija ponujamo prostor za spodbujanje idej. Izvajamo in podpiramo dejavnosti, s katerimi si prizadevamo za izboljšanje položaja mladih in omogočamo razvoj potencialov v lokalnem okolju.

Predstavljamo družbeno vozlišče z uveljavljenim programom, mladinskim hostlom in informacijsko točko za mlade. Mlade spodbujamo k pridobivanju kompetenc, vključevanju v procese odločanja in soustvarjanja dogodkov, prek katerih bogatimo utrip mesta. S sodelovanjem v mednarodnih mladinskih projektih dodatno pripomoremo k razvoju samostojnih in sprejemajočih posameznikov. Prepoznani smo kot primer dobre prakse mladinskega organiziranja na evropski ravni.

 Naročnik oglasnega sporočila je Društvo mladi ceh.

Ne spreglejte