Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
3. 3. 2017,
9.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Natisni članek

Kitajska dostava paketov Jack Ma Wang Wei

Petek, 3. 3. 2017, 9.45

6 let, 6 mesecev

Kako je kitajski dostavljalec paketov postal milijarder

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Raznašalec paketov | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vzpon spletnega nakupovanja na Kitajskem je sprožil tudi razcvet kitajskih družb, ki se ukvarjajo z dostavo paketov. Lastniki podjetij za dostavo paketov so postali milijarderji.

Samo lani je kitajski trg dostave paketov dosegel 31 milijard dolarjev (29,5 milijarde evrov). Od tega je 60 odstotkov paketov odpadlo na dostavo izdelkov, ki so jih kupci kupili na spletnih straneh v lasti podjetja Alibaba, piše spletna stran Bloomberg.



Šest najbogatejših vrednih skoraj 45 milijard evrov

Spletno nakupovanje je napolnilo žepe številnim kitajskim podjetnikom, ki imajo v lasti podjetja za dostavljanje paketov. Šest najmočnejših ima zdaj pod palcem kar 47 milijard dolarjev (44,7 milijarde evrov).

Najbogatejši med njimi je Wang Wei, lastnik podjetja S. F. Express, čigar premoženje znaša 28 milijard dolarjev (26,6 milijarde evrov). S tem je Wei postal tretji najbogatejši Kitajec.

S spletnim nakupovanjem ni obogatel samo prvi mož Alibabe Jack Ma (na fotografiji), ampak tudi številni lastniki podjetij za dostavo paketov. | Foto: Reuters S spletnim nakupovanjem ni obogatel samo prvi mož Alibabe Jack Ma (na fotografiji), ampak tudi številni lastniki podjetij za dostavo paketov. Foto: Reuters

Od dostave na črno do flote 36 tovornih letal

Wei se je z dostavo paketov med Kitajsko in Hongkongom začel ukvarjati že v 90. letih prejšnjega stoletja, in sicer na črno, saj je imela takrat pravico za dostavo paketov samo kitajska državna pošta.

Wei ima zdaj 36 tovornih letal in 15 tisoč vozil, ki jih uporablja za dostavo paketov. Za razliko od drugih dostavljalcev paketov, ki so obogateli v zadnjem času, dostava paketov pri spletnih nakupih znaša okoli 20 odstotkov njegovega poslovanja, piše britanska spletna stran Independent.

Dostavljavci paketov delajo do 12 ur na dan, pogosto vse dni v tednu. Pogoji njihovega dela se stalno spreminjajo, plačilo je odvisno od števila paketov. | Foto: Reuters Dostavljavci paketov delajo do 12 ur na dan, pogosto vse dni v tednu. Pogoji njihovega dela se stalno spreminjajo, plačilo je odvisno od števila paketov. Foto: Reuters

Milijarderji, ki jih v prihodnjih leta čaka boj za preživetje

Poleg Weija so v zadnjem času milijarderji postali še Yu Huijaio (YTO Express), Nie Tengyun (Yunda Express), Lai Meisong (ZTO Express), Chen Dejun in Chen Xiaoying (STO Express).

V prihodnjih letih novopečene dostavljalske milijarderje čaka srdit boj za tržne deleže. Po napovedih bosta v od petih do desetih letih na kitajskem trgu ostali samo dve veliki podjetji za dostavo paketov.

Ne spreglejte