SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po novem pet dohodninskih razredov

2

termometer

Ministrstvo za finance bo v kratkem v vladni postopek poslala koalicijsko usklajen predlog novele zakona o dohodnini.

Novela zakona bo zvišala dodatno splošno olajšavo, ponovno uvedla stanovanjsko olajšavo in v dohodninski lestvici uvedla dodatna razreda, s stopnjama 45 in 50 odstotkov, so sporočili s finančnega ministrstva.

Po predlogu se bo tako zavezance za dohodnino z dohodki, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, višjimi od dveh in pol povprečnih plač, se bo dodatno obremenilo z uvedbo dveh dodatnih davčnih razredov, s stopnjama 45 in 50 odstotkov, ob nespremenjenih standardnih olajšavah.

Dohodninska lestvica bo tako ponovno imela pet razredov

Dohodninska lestvica bo tako ponovno imela pet razredov, s stopnjami 16, 27, 41, 45 in 50 odstotkov.

Če bo neto letna davčna osnova do 7500 evrov, bo dohodnina znašala 16 odstotkov osnove. Če bo osnova med 7500 in 15.000 evrov, bo dohodnina 1200 evrov plus 27 odstotkov razlike nad 7500 evrov. Če bo osnova med 15.000 in 30.500 evrov, bo dohodnina 3225 evrov plus 41 odstotkov razlike nad 15.000 evrov. Če bo osnova med 30.500 in 37.000 evrov, bo dohodnina 9580 evrov plus 45 odstotkov razlike nad 30.500 evrov. Za neto davčno osnovo nad 37.000 evrov bo dohodnina znašala 12.505 evrov plus 50 odstotkov razlike nad 37.000 evrov.

Ponovno bo uvedena tudi stanovanjska olajšava

Novela bo tudi povečala dodatno splošno olajšavo za zavezance s skupnimi dohodki do višine prvega praga skupnih dohodkov, ki bo omogočila uveljavljanje dodatne splošne olajšave (za leto 2009 do 8557 evrov). Dodatna splošna olajšava bo določena v višini, ki bo omogočala, da zavezanci, ki prejemajo minimalno plačo oz. dohodke iz delovnega razmerja do 8557 evrov, ne bodo obdavčeni.

Ponovno bo uvedena tudi stanovanjska olajšava v znesku plačanih obresti in glavnice, vendar ne več kot 600 evrov.

Predlog je koalicijsko usklajen

Cilj predloga novele je realizirati zaveze iz koalicijske pogodbe v zvezi z izboljšanjem dohodkovnega položaja najnižjih dohodkovnih skupin in bolj optimalnim razvrščanjem dohodninskih zavezancev po davčnih razredih ter hitrejša in ugodnejša ureditev stanovanjskega problema s ponovno uveljavitvijo stanovanjske olajšave, pravijo na ministrstvu.

Izhodišča za pripravo predloga novele so koalicijsko usklajena, predlog pa naj bi bil "v kratkem dan v vladno proceduro", dodajajo.

Veljaki strank demantirali izjave ministra Kljub navedbam ministrstva o koalicijski usklajenosti, pa je po poročanju Pop TV pri nekaterih koalicijskih partnerjih vseeno prišlo do določenih pomislekov glede predloga. "V vladi o tem še nismo poglobljeno govorili, sem pa seznanil nekatere druge, da seveda kakršnega koli zvišanja obdavčitev dela ne morem podpreti, ker bi bilo to razvojno negativno in da je potrebno iskati druge finančne vire," je v prispevku za omenjeno televizijo dejal gospodarski minister Matej Lahovnik.

Erjavec: Minister Križanič večkrat razmišlja na glas Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je med drugim dejala: "Takšno dvigovanje dohodninske obdavčitve bi prizadelo ravno najbolj produktiven del prebivalstva. Tisti, ki pravzaprav že zdaj največ prinese v proračun". Okoljski minister Karel Erjavec je v odzivu na Križaničev predlog dejal, da tisti, ki največ intelektualno delajo običajno tudi niso največji bogataši ter dodal: "Minister Križanič večkrat na glas tudi razmišlja in kaj pove. Moram reči, da sam nisem navdušen nad to idejo, ker ne bi obremenili tistih, ki imajo res najvišje dohodke v tej državi."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin