TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 10.42

8 let

PES zagotavlja polno podporo Sloveniji med predsedovanjem EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodja politične skupine evropskih socialistov (PES) v Evropskem parlamentu Martin Schulz je zagotovil, da lahko Slovenija računa na polno podporo PES.

Delegacija politične skupine se je v Ljubljani srečala s predsednikom vlade Janezom Janšo in več ministri, pogovori pa so se vrteli okrog priprav in prednostnih nalog Slovenije med predsedovanjem EU v prvi polovici leta 2008. V interesu naše stranke je, da bo predsedovanje Slovenije EU v prvi polovici leta 2008 uspešno, je po pogovorih poudaril Schulz. Za majhno državo kot je Slovenija, je vodenje EU velikanski izziv, sploh v tej zaostreni politični atmosferi v kateri je, je dodal. "Ne želim se vmešavati v notranjo politiko Slovenije. Napetosti med vlado in opozicijo obstajajo v vseh državah Evrope. Državo bomo pri projektu podprli, ob tem pa si želimo močno in socialno Evropo, ratifikacijo ustavne pogodbe EU, mirno rešitev vprašanja prihodnjega statusa Kosova, krepitev Evrope v mednarodnih odnosih, zlasti v odnosu z Rusijo, Kitajsko, ZDA in Latinsko Ameriko," je bil jasen vodja politične skupine PES, ki predstavlja drugo največjo politično skupino v Evropskem parlamentu.

Prioritete Slovenije in PES so podobne

Schulz je tudi pojasnil, da med prioritetami slovenskega predsedstva EU in prioritetami PES obstaja veliko soglasij, zato slovensko vlado PES podpira. "Je pa odvisno, če se bo vlada pustila podpirati," je menil poslanec. Podobnega mnenja je bil tudi poslanec Evropskega parlamenta iz Slovenije in predsednik SD Borut Pahor. "Evropski socialisti smo pripravljeni sodelovati z vlado predsednika Janeza Janše v času predsedovanja EU po najboljših močeh," je pojasnil. Dodal je, da bo ne glede na domače razmere kot Slovenec in kot socialdemokrat skupaj s kolegi v PES skušal narediti vse, da bo slovensko predsedstvo EU uspešno.

Pahor je tudi poudaril, da so pogovori s premierom Janšo danes trajali dlje, kot je bilo predvideno v programu. Po njegovem mnenju je to dokaz več, da "se na obeh straneh zavedamo pomena dialoga in mislim, da je to dober začetke sodelovanja". "Želim si, da bi bil konec še uspešnejši, da bi Slovenija napisala novo zgodbo o uspehu," je še menil Pahor in dejal, da ima lahko slovenska vlada v več kot 200 poslancih PES v Evropskem parlamentu pomembnega zaveznika. "Roko je danes predsednik vlade z naše strani dobil," je še dejal Pahor.

Na vprašanje, ali drži, da je ime Slovenije v tujini oblateno, da je bilo v tujino izvoženih veliko laži o Sloveniji, krivi za to pa so mediji in Pahor s svojo stranko, je Schulz odgovoril nikalno. "Pri meni ni nihče blatil imena Slovenije, s tem vprašanjem sploh ne vem, kaj bi počel," je dejal. "Mislim, da uživa Slovenija v institucijah EU in drugih evropskih državah poln ugled," je dodal.

Glede vloge medijev pa je Schulz dejal, da so slednji tu zato, da "ustvarjajo kritično javnost, to je njihova naloga". Vsak politik mora po njegovih besedah živeti s to kritično javnostjo, ki ni vedno prijazna in udobna. "Za demokracijo je to kot zrak za dihanje," je ponazoril Schulz. Novinarske peticije proti cenzuri, ki jo je podpisalo 571 novinarjev, poslanec ne pozna.

Kot je poudaril Janša, se Slovenija zaveda pomena Evropskega parlamenta kot ključnega predstavnika evropskih državljank in državljanov, zato bo pri vodenju EU tudi z veseljem uporabila pomoč evropskih poslancev.

Ne spreglejte