TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 9. 2010,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 9. 2010, 17.07

8 let

Obvestila lastnikom nepremičnin v dveh tednih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lastniki nepremičnin bodo obvestila o poskusnem izračunu vrednosti njihovih nepremičnin prejeli predvidoma v roku dveh tednov.

Kdaj natančno bodo poslali vseh 1,1 milijona obvestil lastnikom nepremičnin - vseh lastnikov je okoli 1,2 milijona, vendar država in občine posebnih obvestil ne bodo prejele, ampak bodo podatke lahko pregledale na spletu - na Geodetski upravi RS (Gurs) še ne vedo. Podrobnosti bodo znane v začetku prihodnjega tedna. Brošura s pojasnili o postopku vrednotenja Predvidoma ta teden bodo vsem gospodinjstvom poslali brošuro, v kateri bo pojasnjen postopek vrednotenja in možnosti posredovanja pripomb na podatke o nepremičninah, nato pa naslednji teden ali teden zatem lastnikom še obvestila o poskusni izračunani vrednosti nepremičnin.

Pripombe bo mogoče podati v 53 dneh od začetka obveščanja, in sicer po pošti, osebno na Gursu ali prek spleta. Za vpogled in spreminjanje podatkov na spletu se bo moral lastnik prijaviti s posebno kodo, ki jo bo prejel v obvestilu, in enotno matično številko občana oz. matično številko podjetja.

Nekaterih podatkov ne bo mogoče spreminjati Določeni spremenjeni podatki o stavbi (leto obnove, površina ipd.) bodo v evidenco vneseni sproti, nekaterih podatkov (npr. o številki parcele) pa ne bo mogoče spreminjati. Za spremembo podatka o lastniku (za nepremičnine, ki niso zavedene v zemljiški knjigi) bo moral posameznik predložiti dokazilo, npr. kupoprodajno pogodbo, bo pa treba kljub spremembi podatka v registru nepremičnin postopek za vpis v zemljiško knjigo ločeno izvesti.

Pripombe na pripisano vrednost nepremičnine - da je ta po mnenju lastnika bodisi prenizka ali previsoka - bo Gurs zbiral do konca 53-dnevnega obdobja in nato na podlagi vseh pripomb ocenil, ali je treba kakšno vrednostno cono spremeniti.

Posplošeno tržno vrednost nepremičnin so določili na podlagi modelov, ki določajo, katere lastnosti nepremičnine in v kakšni meri vplivajo na vrednost nepremičnin. Oblikovali so jih med drugim na podlagi dejanskih tržnih cen nepremičnin, določeni pa so za posamezne skupine istovrstnih nepremičnin. Modele sestavljajo vrednostne cone, ki odražajo vpliv lokacije na vrednost, in vrednostne ravni s tabelami, ki odražajo vpliv drugih podatkov na vrednost v določeni coni.

Podatke bodo posodabljali enkrat letno Uradno bo vrednost nepremičninam določena potem, ko bo vlada sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja. Prvi podatki bodo določeni glede na stanje na 1. julij 2010, nato pa jih bodo posodabljali enkrat letno, in sicer bodo novo indeksacijo izvedli, če se bodo vrednosti spremenile za več kot 10 odstotkov.

Oblikovanje postopka vrednotenja nepremičnin in obveščanje lastnikov bo stalo okoli 4,75 milijona evrov. Za vzpostavitev evidence, ki naj bi jo poleg obdavčitve uporabljali tudi za popis prebivalstva ter v druge namene, so izvedli popis nepremičnin, v katerem so popisali okoli šest milijonov parcel, stavb in delov stavb, zanj pa so namenili 10,92 milijona evrov.

Ne spreglejte