TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2008,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 11. 2008, 15.31

8 let

Obdarovanje v znamenju dobrodelnosti in okoljske ozaveščenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Projekt Krilca predstavlja zanimivo možnost obdarovanja bližnjih.

S projektom Krilca lahko pripomoremo k ohranjanju rastlinskih in živalskih vrst, zmanjšanju revščine v svetu, boju s podnebnimi spremembami ali razveselimo otroka. Naša dolžnost in pravica je, da izberemo drugače, je na današnji novinarski konferenci dejala glasnica daril Krilca Manca Košir.

Projekt Krilca pri nas deluje eno leto Krilca so slovenska različica inovativnega koncepta obdarovanja, ki se je v zadnjih letih že uveljavilo v Evropi in po svetu, pri nas pa deluje eno leto. "S pomočjo naših partnerskih organizacij smo v enem letu naredili veliko dobrih del," je dejala vodja projekta Krilca Maja Brecelj.

Zbran denar so namenili za različne družbeno koristne projekte V enem letu so prodali 1268 daril in s tem za različne družbeno koristne projekte zbrali 28.837 evrov. Med drugim je bil denar namenjen za šolske potrebščine otrok v Gani, za razveseljevanje bolnih otrok v slovenskih bolnišnicah, za raziskovanje slovenskega morja z namenom, da bi to postalo delfinom prijazno območje, za sirote v BiH, za zdravstveno oskrbo v Tibetu in za zavarovanje tropskega deževnega gozda.

"Sedaj, ko je nastopil čas finančne krize in gospodarske recesije, so ta darila še bolj pomembna, kot so bila doslej. Kajti vsi skupaj moramo spremeniti način življenja, mišljenja in bivanja, nakupovanje in obdarovanje pa je na simbolični ravni znak velike in globoke spremembe tistih, ki tako obdarujejo, in sploh družbe, ki ima posluh za tovrstna darila," je poudarila Koširjeva.

Zagotovljena transparentnost pri porabi denarja Z nakupom katerega izmed daril iz kataloga Krilca namenimo denar izbrani partnerski organizaciji projekta, obdarovanec pa prejme voščilnico z originalno ilustracijo in besedilom, ki pojasnjuje, kaj je bilo dobrega storjenega v njegovem imenu. Darila nosijo poetična imena, ki jih je Koširjeva še posebej pozdravila. Po njenem mnenju je v času, ko se izgublja "nežnost v dotiku in nežnost v jeziku", pomembno, da se tudi v jeziku čuti sočutje.

Zato, da bi zagotovili 100-odstotno transparentnost pri porabi denarja, gre denar v celoti za izbrani namen, stroški obdelave naročila in pošiljanja darila obdarovancu pa so obračunani posebej. Izbrane partnerske organizacije, ki jih izberejo na podlagi njihovih projektov, so zavezane k pripravi poročil, ki so dosegljiva na internetni strani www.krilca.si, nad projektom pa bedi tudi nevladna okoljska organizacija Umanotera.

V katalogu krilc letos trije novi paketi daril "Krilca so krovni pojem, pod katerim na prvi pogled deluje veliko različnih organizacij, a se vsi borimo za višje cilje, vsi osveščamo, vsi nudimo pomoč," je dejala predstavnica društva za zaščito živali Ljubljana Maja Kos in dodala, da je zelo pomemben vidik Krilc tudi to, da ljudje prek kataloga daril spoznavajo različne probleme sodobnega sveta.

V letošnjem letu so katalogu Krilc dodali tudi tri nove pakete daril, ki so jih poimenovali Zadovoljno brenčanje, Čarobne krošnje in Kapljice življenja. Prvi paket je namenjen zavarovanju slovenskih čebel, drugi ohranjanju slovenskih avtohtonih drevesnih vrst, tretji pa zagotavljanju dostopa do pitne vode prebivalcem Bangladeša.

Krilca tudi kot darilo Krilca so odlična ideja tudi kot poslovna darila. Namesto za pogosto neizvirna, neuporabna in okolju škodljiva darila se podjetja s Krilci odločijo za obliko obdarovanja, ki je združeno s pomočjo sočloveku in pomaga ohranjati okolje. To po mnenju Brecljeve gradi ugled podjetja in je v zadovoljstvo tudi obdarovancem.

Ne spreglejte