Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
5. 11. 2014,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

najbogatejši

Sreda, 5. 11. 2014, 11.51

8 let

Zakaj sta zakonca Login v Evropi le bogataška palčka

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za povprečnega Slovenca je 617-milijonsko premoženje bajno bogastvo, v primerjavi z evropskimi superbogataši pa sta zakonca Login nekaj desetkrat manj bogata.

Revija Manager je razkrila, da sta trenutno najbogatejša Slovenca, zakonca Samo in Iza Login, glavna ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je specializirano za razvoj mobilnih aplikacij.

Zara prinaša več denarja kot govoreči maček Predvsem govoreči maček Tom (Talking Tom) je njuni denarnici napolnil s premoženjem v višini 617,2 milijona evrov. Za povprečnega Slovenca, ki je imel leta 2012 po Allianzovem svetovnem poročilu o premoženju (Global Wealth Report) okoli 37 tisoč evrov premoženja, je 617,2 milijona evrov vrtoglavi znesek.

V primerjavi s številnimi evropskimi bogataši in superbogataši pa je njuno premoženje dokaj skromno. Najbogatejši Evropejec (in četrti najbogatejši Zemljan), Španec Amancio Ortega, ima tako po Forbesu pod palcem 49 milijard evrov.

To pomeni, da je lastnik tekstilnega imperija Ortega Inditex, katerega dragulj v kroni je Zara, kar 80-krat bogatejši od zakoncev Login.

Najbogatejša Francozinja in najbogatejši Šved Tudi drugi evropski superbogataši imajo precej več premoženja kot najbogatejša Slovenca. Druga najbogatejša na stari celini, najbogatejša ženska na svetu in najbogatejša v deželi galskih petelinov je Liliane Bettencourt. Ta ima skupaj z družino (temelj bogastva je kozmetični orjak L'Oreal) pod palcem 27,2 milijarde evrov ali 44-krat več kot zakonca Login. Toliko bogatejši je tudi tretji najbogatejši Evropejec in najbogatejši Šved Stefan Persson, lastnik modne znamke H&M, ki ima 27,2 milijarde evrov premoženja.

Drugi najbogatejši Francoz in četrti najbogatejši na stari celini je Bernard Arnault, lastnik izdelovalca luksuznih izdelkov LVHM, ki ima skupaj z družino 26,5 milijarde evrov. Sledi Italijan Michele Ferrero. Lastnik čokoladarskega imperija ima 21 milijard evrov premoženja.

Najbogatejši Nemci Po Forbesu so na petem mestu in s tem najbogatejši v Nemčiji potomci Karla Albrechta, letos umrlega lastnika trgovske verige Aldi Süd, z 19,8 milijarde evrov premoženja. Nemški tednik Manager Magazin njihovo premoženje ocenjuje na 18,3 milijarde evrov in jih postavlja za družino Quandt-Klatten, ki ima skupaj 31 milijard evrov premoženja.

Forbes nasprotno vse tri pripadnike omenjene družine (Stefan Quandt, Johanna Quandt in Susanne Klatten), ki imajo med drugim v lasti bavarskega avtomobilskega izdelovalca BMW, obravnava vsakega posebej. Najbogatejša je Klattnova s 13,7 milijarde evrov.

Najbogatejša slovenska zakonca sta med drugim precej "revnejša" tudi od najbogatejša Rusa Ališerja Usmanova. Uzbek z ruskim potnim listom ima pod palcem 14,7 milijarde evrov, ki jih je "prislužil" z jeklom, telekomunikacijami in vlaganji. Na Forbesovi evropski lestvici je ruski Uzbek na repu deseterice.

Najbogatejši Britanec Najbogatejši Britanec je Gerald Cavendish Grosvenor. Temelj njegovega družinskega bogastva v višini 10,3 milijarde evrov so nepremičnine. Otočan je na evropski lestvici na 24. mestu.

Cavendish Grosvenor je seveda najbogatejši britanski državljan, na Otoku, zlasti v Londonu, ki je s svojim Cityjem poleg Wall Streeta eno od najpomembnejših finančnih središč na svetu, si je namreč bivališče našlo precej tujih superbogatašev. Iz Londona svoj ladjarski imperij vodi tudi 23. najbogatejši Evropejec John Fredriksen.

Ta je uradno najbogatejši Ciprčan, saj se je pred leti odpovedal norveškemu državljanstvu v korist državljanstva tega sredozemskega otoka. V žepih ima 10,7 milijarde evrov.

Indijec je najbogatejši Irec, Tatar pa najbogatejši Ukrajinec Podobno zmešnjavo glede državljanstva in kraja bivanja ima tudi najbogatejši Irec Pallonji Mistry. Mož, ki mu bogastvo prinaša gradbeništvo, ima sicer irski potni list, a ne živi na zelenem otoku, ampak v Mumbaju v Indiji. Mistry ima 10,1 milijarde evrov premoženja, kar na Forbesovi lestvici zadostuje za 25. mesto.

Najbogatejši Ukrajinec je oligarh Rinat Ahmetov, ki ima pod palcem 9,9 milijarde evrov. 28. najbogatejši Evropejec je po rodu Tatar, bogastvo pa mu prinašajo premogovništvo, jeklarstvo in finančni posli. Ahmetov je rojen v Donecku in je lastnik tamkajšnjega nogometnega kluba Šahtjar.

Tik pod ukrajinskim Tatarom je najbogatejši Švicar Ernesto Bertarelli, lastnik farmacevtskega orjaka Serono, ki med drugim izdeluje zdravilo proti multipli sklerozi. Švicar ima skupaj s svojo družino bogastvo v višini 9,5 milijarde evrov.

Najbogatejši Čeh in najbogatejša Nizozemka To je petnajstkrat več od zakoncev Login. Za primerjavo: po Allianzu je glede finančnega premoženja povprečen Švicar desetkrat bogatejši od povprečnega Slovenca.

Od najbogatejših Slovencev je bogatejši tudi najbogatejši Čeh in 35. najbogatejši Evropejec Petr Kellner, ki ima 8,7-milijardno premoženje, ki ga je ustvaril z bančništvom in zavarovalništvom.

Prav tako ima globlje žepe najbogatejša Nizozemka Charlene de Carvalho-Heineken - pivovarka ima 8,2 milijarde evrov, kar na stari celini zadostuje za 39. mesto.

Najbogatejši Danec in najbogatejši Avstrijec oziroma Avstrijci Najbogatejši Danec je Kjeld Kirk Kristiansen, ki ima 8 milijard evrov. Temelj njegova bogastva, ki ga v Evropi postavlja na 43. mesto, je podjetje Lego.

Najbogatejši Avstrijec in 47. najbogatejši na stari celini je po Forbesu Dietrich Mateschitz, skoraj polovični solastnik proizvajalca pijač Red Bulla - to mu je do zdaj prineslo 7,3 milijarde evrov.

Drugače od ameriškega časopisa štejejo denarje v avstrijskih medijih, saj je po njihovo daleč najbogatejša med Avstrijci družina Porsche in Piëch (Porsche, Volkswagen …). Skupaj imajo 44,8 milijarde evrov (vir: spletna stran trend TOP500, podobno bogastvo jim pripisuje tudi tednik Format). Če bi to bogastvo prenesli na Forbesovo lestvico, bi to zadostovalo za drugo mesto v Evropi.

Najbogatejši Hrvat in najbogatejši Madžar Več od Loginovih ima tudi najbogatejši Hrvat Ivica Todorić. Novi lastnik najboljšega soseda ima po lestvici tednika Nacional premoženje v višini 620 milijonov evrov. Precej več pa po Forbesu - 735 milijonov evrov.

Slovenska bogataška zakonca sta se bolje odrezala od naših vzhodnih sosedov. Tukaj je malce zmede, saj je po Forbesu najbogatejši Madžar Sandor Demjan s 573 milijoni evrov (prvi mož tudi Slovencem znanega podjetja Trigranit), po lestvici madžarskega poslovnega časnika Napi Gazdasag pa ima največ pod palcem Sandor Csanyi iz banke OTP, in sicer 437 milijonov evrov.

Od slovenskih zakoncev Login so med drugim bogatejši tudi najbogatejši Islandec Björgolfur Thor Björgolfsson (790 milijonov evrov), najbogatejši Portugalec Americo Amorim (4,4 milijarde evrov), najbogatejši Belgijec Albert Frere (3,8 milijarde evrov), najbogatejši Norvežan Stein Erik Hagen (4,2 milijarde evrov) in najbogatejši Finec Antti Herlin (2,5 milijarde evrov).

Bogati vzhodnjaki Prav tako so od najbogatejših Slovencev bogatejši najbogatejši Poljak Jan Kulczyk (3,1 milijarde evrov), najbogatejši Grk Spiros Latsis (2,2 milijarde evrov), najbogatejši Albanec Samir Mane (slaba milijarda evrov), najbogatejši Romun Ioan Niculae (870 milijonov evrov), najbogatejši Litovec Nerijus Numavičius (1,23 milijarde evrov), najbogatejši Belorus Vladimir Peftijev (790 milijonov evrov) in najbogatejši Slovak Ivan Chrenko (650 milijonov evrov).

Loginova sta bogatejša od najbogatejšega Estonca Olega Osinovskega (286,3 milijona evrov), najbogatejšega Moldavca Anatola Statija (395 milijonov evrov), najbogatejšega Bolgara Vasila Božkova (383 milijonov evrov), najbogatejšega Latvijca Olega Filsa (190 milijonov evrov) in najbogatejšega Srba Miodraga Kostića (520 milijonov evrov).

V Evropi je sicer po Forbesu 468 dolarskih milijarderjev oziroma 28 odstotkov vseh milijarderjev na Zemlji. Skupaj je njihovo bogastvo vredno 1,5 bilijona evrov.

Rusija, nekdaj komunistična, zdaj dežela milijarderjev Največ dolarskih milijarderjev – kar 111 – ima Rusija, še pred desetletji – v sovjetski preobleki – osrednja država komunističnega sveta, ki je presegal na egalitarizem. Evroazijski velikanki sledijo Nemčija s 85 milijarderji, Velika Britanija s 47 milijarderji in Francija s 43 milijarderji.

Ne spreglejte