Torek,
27. 1. 2009,
11.41

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2009, 11.41

8 let, 5 mesecev

Za pomoč otrokom in materam potrebna več kot milijarda dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Sklad ZN za pomoč otrokom (Unicef) je v poročilu o akcijah nujne pomoči v letu 2009 izpostavil trpljenje otrok in žensk v humanitarnih katastrofah po vsem svetu.

Kot je ocenil, bi za pomoč otrokom in ženskam v 36 državah letos potreboval dobro milijardo dolarjev. Višje potrebe zaradi naraščajočih cen hrane Letošnji poziv Unicefa za financiranje programov nujne pomoči otrokom in ženskam v kriznih žariščih po svetu je za približno 17 odstotkov višji od lanskoletnega, kar je predvsem posledica naraščajočih cen hrane in nafte ter povečanih potreb v vzhodni in južni Afriki, so pojasnili v skladu ZN.

Obenem so opozorili na podnebne spremembe, ki bi lahko število lačnih v svetu že leta 2010 dvignile za 50 milijonov. Po nekaterih ocenah bodo otroci in ženske v naslednjem desetletju predstavljali 65 odstotkov vseh, ki so jih prizadele katastrofe, povezane s podnebnimi spremembami. To pomeni, da bi 175 milijonov otrok postalo žrtev podnebnih sprememb.

Število naravnih katastrof se je znatno povečalo V zadnjih desetletjih se je število naravnih katastrof znatno povečalo. V letu 2008 so več kot polovico kriznih razmer ustvarile naravne nesreče, predvsem uničujoč hurikan nad Karibskim otočjem, katastrofalna potresa v Pakistanu in na Kitajskem, najhujši ciklon v zgodovini Mjanmara, poplave in zemeljski plazovi v Južni Aziji ter poplave na Afriškem rogu.

V Ženevi predstavljeno poročilo sicer pojasnjuje, da bo Unicef približno polovico od dobre milijarde dolarjev namenil pomoči prizadetim v petih največjih humanitarnih operacijah na svetu - v DR Kongo, Somaliji, Sudanu, Ugandi in Zimbabveju.

Smrti otrok in žensk ostajajo prezrte "Mnoge države, ki jih poročilo omenja, se soočajo s tihimi ali pozabljenimi kriznimi razmerami," je ob predstavitvi poročila opozorila izvršna direktorica Unicefa Ann Veneman. "Ženske in otroci vsak dan umirajo zaradi bolezni, revščine in lakote, njihove smrti pa žal ostajajo prezrte."