Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2009,
8.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2009, 8.53

8 let, 5 mesecev

V Ruandi aretirali vodjo tutsijskih upornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V Ruandi so v četrtek zvečer aretirali vodjo tutsijskih upornikov v sosednji Demokratični republiki Kongo Laurenta Nkundo.

Uporniki Nkunde so nadzirali večji del vzhoda DR Kongo, lani pa skoraj prevzeli nadzor v glavnem mestu regije Severni Kivu Goma, ob tem pa povzročili novo humanitarno krizo v tej regiji, ki je že sicer prepolna beguncev. Javnost sta o aretaciji Nkunde danes obvestili vojski DR Kongo in Ruande, odstavljenega generala pa so po njunih navedbah prijeli, potem ko se je krajši čas upiral.

Ruanda je v torek poslala več tisoč svojih sil v DR Kongo s ciljem skupnega poraza ruandskih hutujskih upornikov, ki so se utrdili v DR Kongo, in zadušitve upora Tutsijev proti Kinšasi.

Sile Nkundovega Narodnega kongresa za obrambo ljudi (CNDP) so nadzirale velik del vzhoda DR Kongo, lani pa jim je skoraj uspelo zavzeti tudi mesto Goma v Severnem Kivuju, zaradi česar je na območju prišlo do nove humanitarne krize.

Glavni poveljniki pobegnili k silam DR Kongo Položaj Nkunde na čelu upornikov pa se je minuli teden zamajal, saj so njegovi glavni poveljniki prebegnili k silam DR Kongo in dali vedeti, da so končali konflikt s Kinšaso. Nkunda je od takrat molčal, načelnik generalštaba CNDP Bosco Ntaganda pa je medtem sporočil, da ga je sam zamenjal na čelu upornikov.

Uporniki naj bi se za sodelovanje s kongovsko vojsko po navedbah Ntagande odločili zaradi boja proti skupnemu sovražniku, hutujskimi uporniki iz Ruandskih demokratičnih osvobodilnih sil (FDLR). Upor slednjih želita končati tako DR Kongo kot Ruanda.

V genocidu umrlo 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev Sile FDLR so se v DR Kongo zatekle, potem ko so leta 1994 v Ruandi sodelovale v genocidu, v katerem je umrlo 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev.

Ne spreglejte