Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2015,
6.28

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2015, 6.28

8 let, 2 meseca

Umrl je savdski kralj Abdulah (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Državna televizija Savdske Arabije je poročala, da je v 90. letu starosti umrl kralj Abdulah. Nasledil ga je njegov 79-letni brat princ Salman. Umrlega kralja so že pokopali.

Princ Salaman je zaradi kraljevega šibkega zdravja že opravljal večino njegovih dolžnosti. Položaj kronskega princa pa za Salmanom prevzema 69-letni princ Mukrin, nekdanji šef državne obveščevalne službe.

Obama izreka sožalje Ameriški predsednik Barack Obama je nemudoma izrazil osebno sožalje in sožalje v imenu vseh Američanov zaradi smrti kralja, ki je pogumno delal za uspeh arabske mirovne pobude, izobrazbo prebivalcev države in njeno večjo povezanost s svetom.

Obama je še sporočil, da je vedno cenil mnenja in prijateljstvo kralja, ki je trdno verjel v pomen odnosov z ZDA kot sile za stabilnost in varnost na Bližnjem vzhodu.

V skladu z muslimansko tradicijo so ga pokopali še isti dan, kot je umrl V savdski prestolnici Rijad so manj kot 24 ur po smrti kralja že pokopali. Na pogrebni slovesnosti so se zbrali številni voditelji muslimanskih držav, od turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana do pakistanskega premierja Navaza Šarifa.

Pogrebna slovesnost je potekala v glavni mošeji Imama Turki bin Abdulaha v Rijadu. Prenašala jo je tudi državna televizija. Zbrani so molili ob novem kralju, Abdulahovem polbratu Salmanu.

V skladu z muslimansko tradicijo so Abdulaha pokopali še isti dan, kot je umrl. Na njegovi zadnji poti v grob so ga na preprostih nosilih nosili člani kraljeve družine. Med njimi je bil tudi princ Miteb bin Abdulah, sin pokojnega kralja.

Neoznačen grob Pokojnika so nato hitro prepeljali na javno pokopališče El-Ud in ga v skladu s strogo savdsko tradicijo položili v neoznačen grob, podobno kot so to storili z njegovim predhodnikom, kraljem Fahdom, ki je umrl leta 2005.

Prizadeval si je za modernizacijo Abdulah se je zapisal v politično zgodovino kot avtor arabske mirovne pobude, s katero bi arabske države priznale Izrael, če se ta umakne za meje ozemlja, zasedenega v vojni leta 1967. Zavezništvo z ZDA so zaznamovali vzponi in padci, vendar pa so odnosi ostali pragmatično dobri. Savdska Arabija proizvaja nafto, ZDA pa jo kurijo.

Abdulah je bil prijatelj s predsednikom Billom Clintonom ter Georgeem Bushem mlajšim, ki ga je dvakrat obiskal na njegovem ranču v Teksasu. Odnosov ni pokvarilo niti dejstvo, da je kar 15 od 19 napadalcev na ZDA 11. septembra 2001 prišlo iz Savdske Arabije. Leta 2003 je Abdulah zadušil poskuse revolucije teroristov Al Kaide, ki so potem pobegnili v Jemen in tam oblikovali Al Kaido na arabskem polotoku.

Abdulah si je prizadeval za modernizacijo države in je malce izboljšal položaj žensk. Letos bodo lahko kandidirale na lokalnih volitvah, leta 2009 je imenoval prvo namestnico ministra, leta 2012 pa je dovolil nastop dvema športnicama na olimpijskih igrah. Abdulah, ki za seboj pušča harem z ducatom vdov in okrog 20 otrok, se je celo znašel na isti valovni dolžini z Izraelom.

Podobno kot izraelski premier Netanjahu si je tudi Abdulah želel odločnejšega pritiska ZDA na šiitski Iran, saj je Teheran glaven rival Rijadu za vpliv na Bližnjem vzhodu. Najmanj, kar si Savdska Arabija želi skupaj z Izraelom, pa je Iran z jedrskim orožjem.

Abdulah je bil sicer doslej tudi najstarejši živeči monarh. Ta naziv pa je zdaj prevzela britanska kraljica Elizabeta II., ki je stara 88. let.

Ne spreglejte