Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

Četrtek, 15. 6. 2017, 8.00

6 let, 6 mesecev

Trump in Melania v bolnišnici obiskala ustreljenega kongresnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Donald Trump, Melania Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama ZDA Melania sta sinoči v bolnišnici obiskala republikanskega kongresnika iz Louisiane Steva Scalisa, ki je po zapleteni strelni rani še vedno v kritičnem stanju. Ustrelil ga je 66-letni levičar in nasprotnik republikancev James Hodgkinson iz Illinoisa.

Zdravniki so sporočili, da je bil ustreljen z enim nabojem v levi bok, vendar je naboj potoval po medenici, povzročil zlom kosti in poškodoval notranje organe, kar je povzročilo hudo krvavitev. Trump je po obisku tvitnil, da je Scalise v slabem stanju, vendar je borec. Američane je prosil, naj molijo zanj.

Melania se je še pred obiskom v bolnišnici zahvalila vsem, ki so ranjenim priskočili na pomoč.

Trump je v svoji izjavi po strelskem napadu na republikance, ki so se včeraj zjutraj v Alexandrii pripravljali na današnjo tekmo z demokrati v dobrodelne namene, pozval k poenotenju države. Poenotili so se tudi v kongresu, kjer je predsednik predstavniškega doma Paul Ryan dejal, da je napad na enega od njih napad na vse.

Strelec je bil v preteklosti že nasilen

Skrajni levičar Hodgkinson je poleg Scalisa ustrelil in ranil še pomočnika teksaškega kongresnika Rogerja Williamsa, ranjeni so bili še nekdanji kongresni uslužbenec in dva kongresna policista, ki sta skrbela za Scalisovo varnost. Hodgkinson je bil v obstreljevanju s policisti ubit.

Policisti so po streljanju preiskali dom strelca Jamesa Hodgkinsona, ki je bil v obstreljevanju s policisti ubit. | Foto: Reuters Policisti so po streljanju preiskali dom strelca Jamesa Hodgkinsona, ki je bil v obstreljevanju s policisti ubit. Foto: Reuters

Strelec je bil stari znanec policije, v 90. letih prejšnjega stoletja je bil aretiran zaradi vožnje pod vplivom alkohola, leta 2006 je vdrl v sosedovo hišo in nasilno iz nje izvlekel najstnico, za katero sta skrbela z ženo. Pri tem je udaril žensko, kasneje pa s puškinim kopitom še njenega zaročenca, za katerim je tudi streljal.

Marca letos so ga sosedi prijavili, ker je streljal za hišo, vendar ga niso aretirali, ker je imel dovoljenje za orožje in razložil, da le vadi. Po tem dogodku se je odpeljal v Alexandrio, kjer je živel v kombiju in brez zaposlitve. 

Njegove objave na družabnih omrežjih kažejo, da je sovražil republikance in se zavzemal za višje davke za bogate. Podpiral je proteste proti sistemu in republikancem ter Trumpu in se jih tudi sam udeleževal. Lani je delal kot prostovoljec za kampanjo demokrata Bernarda Sandersa.

Ne spreglejte