Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 12. 2008,
18.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 13. 12. 2008, 18.33

8 let

Tajska: Thaksin obsodil vmešavanje vojske v politiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odstavljeni tajski premier Thaksin Shinawatra, ki od leta 2006 živi v izgnanstvu, je zahteval, da se vojska preneha "vmešavati" v oblikovanje nove vlade.

Slednje je izjavil v posnetem nagovoru več deset tisoč podpornikom v Bangkoku. Parlament bo sicer o novem premieru glasoval v ponedeljek. Thaksin leta 2006 strmoglavljen z državnim udarom Thaksin, ki je bil leta 2006 strmoglavljen z državnim udarom, je že med med množičnimi protivladnimi protesti v zadnjih mesecih opozoril, da bo prišlo do prelivanja krvi, če bo vojska izvedla še en državni udar. Vojska je zanikala pripravo udara, je pa pozvala k razpisu predčasnih volitev.

Iz izgnanstva se je ponovno oglasil danes - dva dni pred glasovanjem o novem premieru v tajskem parlamentu, potem ko je dosedanja vladna koalicija pod vodstvom Thaksinovega svaka Somchaija Wongsawata po razsodbi ustavnega sodišča nedavno razpadla.

S sporočilom naj bi poskušal vplivati na glasovanje S posnetim sporočilom naj bi Thaksin poskušal vplivati na izid glasovanja. Za premierski stolček in torej tudi možnost oblikovanja nove vlade se namreč potegujeta vodja opozicijske Demokratske stranke Abhisit Vejjajiva in tudi predstavnik novo ustanovljene stranka Puea Thai, ki združuje preostale Thaksinove zaveznike.

A stranki Thaksinovih zaveznikov po napovedih kaže slabo, saj je Abhisitu v minulem tednu uspelo pridobiti podporo tako štirih manjših strank kot tudi dela Thaksinove Stranke moči ljudstva (PPP), ki je bila doslej na oblasti. Njegovo vlado naj bi tako podpirala več kot polovica od skupno 400 poslancev spodnjega doma parlamenta.

Thaksin je v svojem nagovoru tudi zagrozil tistim poslancem, ki so zapustili PPP in prestopili v Demokratsko stranko. "Ljudje vedo, da bodo kaznovani," je dejal Thaksin.

Ne spreglejte