Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
16.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Natisni članek

Donald Trump Združeni narodi

Torek, 19. 9. 2017, 16.20

6 let, 7 mesecev

Trump v ZN grozil Severni Koreji s popolnim uničenjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 72. zasedanja Generalne skupščine ZN požel aplavz med prisotnimi kolegi v dvorani, ko jih je pozval, da morajo svoje države vedno postaviti na prvo mesto. Manj navdušenja je bilo ob njegovi grožnji s popolnim uničenjem Severne Koreje.

Razprave se udeležuje tudi slovenska delegacija pod vodstvom premierja Mira Cerarja. Premier bo s svojim govorom nastopil v petek. Pred vrnitvijo v domovino bo še obiskal slovensko skupnost v Clevelandu.

Splošno razpravo sta odprla predsednik GS ZN Miroslav Lajčak in generalni sekretar Antonio Guterres, ki sta izpostavila pereče svetovne probleme in pozvala k njihovemu reševanju.

Nato je bil v skladu s tradicijo na vrsti predsednik Brazilije, pravkar pa je z nastopom zaključil vodja države gostiteljice svetovne organizacije Donald Trump, zaradi katerega je predsednik ZDA letos še malce bolj v središču pozornosti zborovanja svetovnih voditeljev kot sicer.

Trump: Amerika na prvem mestu

Trump je zagotovil, da bodo ZDA še naprej sila dobrega na svetu in bodo sodelovale z mednarodno skupnostjo, vendar pa bo Amerika na prvem mestu.

Trenutno stanje sveta je opisal v temni luči in dejal, da se teroristi krepijo in širijo po svetu. Malopridni režimi, ki so zastopani v ZN, podpirajo teroriste in grozijo drugim državam ter lastnim prebivalcem z jedrskim orožjem. "Avtoritativne sile želijo porušiti vrednote, sisteme in zavezništva, ki preprečujejo spopade in usmerjajo svet v svobodo," je dejal.

Trump meni, da je napočil čas ponovnega prebujanja držav in njihove okrepljene suverenosti ter obsodil grožnje tej suverenosti, kot se to dogaja v Ukrajini, v Južnem Kitajskem morju in drugje.

Raketni mož na samomorilski misiji

Ostro je obsodil režim v Severni Koreji in dejal, da je "raketni mož", kot je imenoval severnokorejskega predsednika Kim Jong-una, na samomorilski misiji. Zagrozil je, da bo Severno Korejo popolnoma uničil, če ne bo prenehala z jedrskimi in raketnimi grožnjami.

V skladu s pričakovanji je kritiziral tudi jedrski sporazum svetovnih sil z Iranom in dejal, da o tem še niso slišali zadnje besede, čeprav ni naravnost zagrozil, da ga bo razdrl.

Prenos zasedanja lahko spremljate v živo:

Govor je začel v svojem slogu in je nizal pohvale borznega gospodarskega zagona po njegovi izvolitvi na položaj predsednika ZDA. Ob tem je zagotovil, da bo ameriška vojska pod njim postala najmočnejša v zgodovini.

Napadel je tudi "socialističnega diktatorja" Nicolasa Madura, ki povzroča veliko trpljenje dobrim prebivalcem Venezuele. Ob tem je dejal, da "pokvarjeni režim" uvaja socialistične politike, ki so povsod, kjer so jih poskusili uničile vse.

Potarnal je, da ZDA plačujejo preveč v proračun ZN, vendar ob tem dovolil, da bodo plačevale še naprej, če se bo naložba obrestovala v miru in boljšem življenju ljudi po svetu.

ZN tokrat ni kritiziral

ZN v nasprotju s pričakovanji ni kritiziral, ampak jih je celo hvalil za dobro delo, kot so na primer prizadevanja za enakopravnost žensk, za kar je prav tako dobil aplavz.

Prvi dan splošne razprave bodo med drugim nastopili še predsedniki Švice, Češke, Slovaške, Turčije, Kolumbije, Francije ter izraelski premier Benjamin Netanjahu. Rusija je na splošno razpravo poslala zunanjega ministra Sergeja Lavrova, Kitajska pa prav tako zunanjega ministra Wang Yija.

Splošna razprava bo potekala do 25. septembra in nosi naslov Osredotočanje na ljudi: Prizadevati si za mir in dostojno življenje za vse na vzdržnem planetu. Na seznamu govornikov so predsednik 196 držav in organizacij, kot je na primer EU.

V ospredju razprav so predvsem razvojna in podnebna vprašanja, aktualna varnostno-politična vprašanja, boj proti terorizmu in ekstremizmu ter migracije. Razprave v New Yorku se bodo osredotočale še na Severno Korejo, Sirijo, Mjanmar, Venezuelo, in druge države, med njimi Iran. Govorili bodo o reformah ZN, miru, spopadih in med drugim tudi vladavini prava.

Ne spreglejte