Sreda,
28. 1. 2009,
12.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 28. 1. 2009, 12.52

8 let, 5 mesecev

Srbija zbira podporo pri obravnavi kosovske neodvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Srbija zbira podporo pri obravnavi kosovske neodvisnosti pred Mednarodnim sodiščem (ICJ).

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić se je obrnil na 80 držav, ki neodvisnosti Kosova še niso priznale ali so bile nevtralne pri glasovanju o resoluciji, s katero je Generalna skupščina ZN Meddržavno sodišče (ICJ) zaprosila za mnenje o skladnosti neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom, in jih zaprosil, naj pred sodiščem predstavijo svoja stališča. ICJ članice Združenih narodov prosil za mnenje o neodvisnosti Kosova ICJ je oktobra lani na članice Združenih narodov naslovilo poziv, naj do 14. aprila letos povedo svoja stališča, ali je bila razglasitev neodvisnosti Kosova v skladu z mednarodnim pravom. Države bodo nato lahko še komentirale mnenja drugih držav, rok za to pa se bo iztekel 17. junija. Po izmenjavi teh stališč naj bi sledila splošna razprava, na kateri naj bi sodelovale vse zainteresirane strani, tudi predstavniki institucij Kosova. Kdaj naj bi se ta razprava začela, sodišče še ni določilo.

"Poskus odcepitve s strani predstavnikov kosovskih Albancev predstavlja jasno kršitev ustanovne listine ZN, ki zagotavlja državno suverenost in ozemeljsko celovitost vsem mednarodno priznanim državam, vključno s Srbijo," je v pismu zapisal Jeremić.

Odločitev sodišča ne bo pravno zavezujoča V začetku oktobra lani je Generalna skupščina ZN na srbsko pobudo zaprosila ICJ za mnenje, ali je bila razglasitev neodvisnosti Kosova 17. februarja lani izvedena v skladu z mednarodnim pravom. Odločitev sodišča bo zgolj posvetovalne narave in ne bo pravno zavezujoča.

"Sklepi sodišča bodo imeli dolgoročne posledice. Bodisi bodo preostala separatistična gibanja močno odvrnili od podobnih poskusov bodisi jih bodo k spodbudili k posnemanju ravnanja albanskih oblasti na Kosovu," je v pismu po pisanju tujih tiskovnih agencij ocenil Jeremić. ICJ naj bi svoje sklepe sicer predstavil ne prej kot leta 2010.

Srbija ima najmočnejšo podporo pri Rusiji Srbija nasprotuje enostranski razglasitvi neodvisnosti svoje nekdanje pokrajine, pri tem pa jo med drugim podpira tudi Rusija. Večina članic EU z izjemo Cipra, Romunije, Slovaške in Španije ter ZDA pa so proti temu stališču in so neodvisnost Kosova tudi priznale. Doslej se je za ta korak odločilo 54 držav.