SiolNET. Novice Svet
5,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija odreka gostoljubje režimu razvpitega Lukašenka #video

5,13

termometer

Z objavo v Uradnem listu je Slovenija uradno umaknila soglasje k delovanju beloruskega konzulata v Ljubljani. Po domače: Slovenija odreka gostoljubje režimu razvpitega samodržca Aleksandra Lukašenka. 

Potem, ko so beloruske oblasti prisilno prizemljile komercialno letalo družbe RyanAir, da bi aretirale 26-letnega opozicijskega novinarja Romana Protaseviča, se je danes svet Evropske unije odločil za zaprtje zračnega prostora EU za vse beloruske letalske družbe. Nevaren incident dobiva nove razsežnosti. 

letalo nebo Avtomoto Uradno: slovenska letala ne smejo čez Belorusijo

Da obstaja velika verjetnost zaprtja Beloruskega Častnega konzulata v Sloveniji pod vodstvom častnega konzula Janeza Škrabca, je že v začetku maja napovedal Anže Logar. "Čakam na odgovor njega, kakšno stališče bo zavzel. Če bo obsodil režim v Belorusiji, verjetno glede tega niso potrebni nikakršni ukrepi. Drugače pa, kar Slovenija daje, daje dovoljenje za opravljanje častnega konzula, to lahko tudi odvzame," je dejal Logar.

Vlada je tako v uradni list zapisala sklep o umiku soglasja Vlade Republike Slovenije k odprtju konzulata Republike Belorusije v Republiki Sloveniji, ki je stopil v veljavo v petek. Že konec maja so se za stroge sankcije zavzeli tudi evropski voditelji.

Na pozive evropskih voditeljev je tako Svet Evropske unije v petek odločil, da članice Evropske unije ne smejo odobriti pristanka ali vzleta na svojem ozemlju beloruskim letalskim družbam. Prav tako pa njihova letala ne smejo leteti v zračnem prostoru Evropske unije.

Podobno direktivo pa je izdala tudi Evropska agencija za varnost v letalstvu, ki je letenje v beloruskem zračnem prostoru prepovedala letalom iz Evropske unije.

letalo nebo Novice EU zapira zračni prostor za beloruska letala Aleksander Lukašenko Novice Beloruski režim državljanom dodatno omejil izhod iz države

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin