SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Silvio Berlusconi odstopil

1

termometer

Italijanski premier Silvio Berlusconi je predsedniku Giorgiu Napolitanu v skladu s pričakovanji podal odstopno izjavo.

Napolitano se je Berlusconiju zahvalil za sodelovanje, njegova vlada pa bo še opravljala tekoče posle.

"Berlusconi, pojdi domov" Berlusconijev odstop je pospremilo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na ulicah v središču Rima. "Odstopi, odstopi! Berlusconi, pojdi domov! Klovn!" so vzklikali zbrani protestniki. Berlusconi je ob vzklikih navdušene množice dejal, da so ga ti prizori globoko zagrenili.

Med protestiranjem pred vladno palačo, kjer se je Berlusconi svojim ministrom zahvalil za njihovo delo in sodelovanje, so se zbrali tudi njegovi podporniki. Prepevali so italijansko himno in vzklikali, da je predsednik samo eden.

Skupina desničarskih skrajnežev, ki je pred vladno palačo poskrbela za nemire, je kričala slogane proti najverjetnejšemu predsedniku tehnične vlade Mariu Montiju, da Italija ni naprodaj. Policija je protestnike ločila, da ne bi izbruhnili izgredi.

Protikrizni ukrepi so sprejeti Berlusconi je svoj odstop napovedal po izgubi večine v poslanski zbornici in pod pritiski mednarodnih finančnih trgov na italijanske državne obveznice. Kot pogoj za odstop pa je postavil sprejetje protikriznih ukrepov, ki jih je Italija obljubila Evropski uniji (EU).

Poslanska zbornica je zakon o stabilnosti in protikrizne ukrepe sprejela popoldne, s čimer je odprla pot odstopu Berlusconija. Protikrizni ukrepi sicer med drugim predvidevajo zvišanje upokojitvene starosti s sedanjih 60 oziroma 65 let za vse zaposlene z letom 2026 na 67 let, spodbude za zaposlovanje mladih, liberalizacijo profesionalnih poklicev in odprodajo državnega premoženja.

Za najverjetnejšega predsednika tehnične vlade velja Monti, ki je bil dva mandata evropski komisar, trenutno pa je predsednik milanske zasebne univerze Bocconi.

Montija podpira večina strank Monti si bo očitno uspel zagotoviti široko podporo strank. Edina stranka, ki mu še odločno nasprotuje, je Severna liga, medtem ko so mu v Berlusconijevemu Ljudstvu svobode vendarle napovedali podporo.

Vendar njihova podpora ni brezpogojna. Montija bodo podprli le, če bo s svojim programom sledil reformnim priporočilom iz pisma Evropske centralne banke (ECB). Berlusconi je napovedal, da so pripravljeni svojo podporo odtegniti v vsakem trenutku.

V novi vladi Berlusconijeva desna roka? Na približno dvournem pogovoru z Montijem naj bi Berlusconi kot pogoj za podporo njegovi vladi zahteval imenovanje Giannija Lette za podpredsednika. A imenovanja Berlusconijeve desne roke v vlado ne podpira levica.

Monti se je sestal tudi z novim predsednikom ECB Mariom Draghijem, vendar vsebina pogovora ni znana.

Predsednik Napolitano bo v nedeljo začel posvetovanja s strankami o prihodnji vladi in po pričakovanjih bo še v nedeljo Montija predlagal za premiera.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin