Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 9. 2017,
7.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

17

Natisni članek

Severna Koreja

Nedelja, 3. 9. 2017, 7.44

6 let, 6 mesecev

Severna Koreja izvedla nov jedrski poskus #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

17

Kim Jong Un Severna Koreja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severna Koreja je na severovzhodu države izvedla že šesti jedrski poskus. Šlo je za napredno vodikovo bombo, ki jo je mogoče namestiti tudi na medcelinsko balistično raketo, je poročala tamkajšnja državna televizija. Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je že napovedal sveženj sankcij, s katerimi bodo Severno Korejo "gospodarsko odrezali", v ponedeljek se bo na izrednem zasedanju sestal Varnostni svet Združenih narodov.

Nov poskus so tamkajšnje oblasti in mediji označili za "popoln uspeh".

Eksplozija, ki je nastala ob testu, je povzročila močno tresenje tal z magnitudo 6,4, ki so ga zaznali tudi japonski, ameriški, kitajski in južnokorejski seizmologi. Nekaj minut pozneje pa je sledilo še eno tresenje tal z magnitudo 4,6.

Video: Planet TV

Najmočnejši jedrski poskus do zdaj

Do eksplozije, ki se je zgodila ob 5.20 po srednjeevropskem času, je prišlo v okraju Kilju, kjer ima država poligon za testiranje tovrstnih zadev. Tresenje tal naj bi bilo po besedah strokovnjakov najverjetneje rezultat posedanja tal ob eksploziji. Gre sicer za najmočnejši jedrski poskus države, ki jo vodi Kim Jong Un. Država je sicer pred letom dni že izvedla podoben poskus, vendar je bil današnji kar od pet- do šestkrat močnejši od lanskega.

Da je šlo za nov jedrski poskus, je že pred tem potrdil tudi japonski zunanji minister Taro Kono, ki je povedal, da so to ugotovili po analizi podatkov z meteorološke agencije in še nekaterih podatkov.  Dodal je, da je Japonska zaradi tega že protestirala pri Severni Koreji in da gre za "skrajno neopravičljivo dejanje".

Bombo je pred poskusom pregledal tudi Kim Jong Un

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je le nekaj ur pred tem obiskal objekt, kjer so bombo nameščali na raketo. Tamkajšnji mediji so nekaj ur pred tem objavili fotografije voditelja in povedali, da ima nova vodikova bomba moč več sto kiloton, detonirajo pa, da jo lahko tudi na visoki višini. 

Nov jedrski poskus Severne Koreje je močno zatresel tla na območju.  | Foto: Reuters Nov jedrski poskus Severne Koreje je močno zatresel tla na območju. Foto: Reuters

Po navedbah severnokorejske državne televizije je uspešen preizkus bombe "jasno dokazal izjemno natančno podlago" severnokorejskega jedrskega orožja. Televizija je po poročanju STA pokazala voditelja Kim Jong Una za okroglo mizo v družbi nekega generala in treh uslužbencev ter njegov lastnoročno napisan ukaz za izvedbo poskusa. Slednji je bil "zelo pomemben dogodek pri doseganju končnega cilja dokončanja jedrskih sil države", so še pojasnili na televiziji.

Svet obsoja nov severnokorejski jedrski poskus

Severna Koreja | Foto: Reuters Foto: Reuters

Severna Koreja "je ignorirala splošno nasprotovanje mednarodne skupnosti njenemu jedrskemu programu in izvedla jedrski poskus. Kitajska vlada izraža odločno nasprotovanje in to ostro obsoja", je na spletni strani zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

"Severno Korejo pozivamo, da sprejme močno željo mednarodne skupnosti po denuklearizaciji in upošteva relevantne resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov," so še zapisali. Pozvali so jo še, "naj preneha z napačnimi dejanji, ki poslabšujejo razmere in niso v skladu z njenimi interesi, ter se vrne k reševanju problema prek dialoga". Peking sicer velja za glavnega diplomatskega zaveznika Pjongjanga, ki ga kljub temu poziva k zmanjšanju jedrskega programa.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in pa je zahteval "najostrejše sankcije" proti Severni Koreji. Seul zahteva "vse diplomatske ukrepe, vključno s sankcijami VS ZN za popolno osamitev Severne Koreje", je po zasedanju južnokorejskega varnostnega sveta dejal predsednikov svetovalec za varnost Chung Eui-yong. Seul bo preučil uporabo "najmočnejših strateških zmogljivosti ZDA", je še povzel Moonove besede, pri čemer bi lahko šlo za taktično jedrsko orožje, ki ga je Washintgon iz Južne Koreje umaknil leta 1991.

Japonska je medtem poskus označila za "skrajno neopravičljivo dejanje". Tokio je zato že vložil protest pri severnokorejskem veleposlaništvu v Pekingu. Japonski premier Shinzo Abe je sicer že pred uradno potrditvijo poskusa dejal, da bi bil šesti jedrski poskus Pjongjanga "popolnoma nesprejemljiv".

Dejanje je "najostreje obsodila" tudi Moskva. Kot so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva, je Rusija pripravljena sodelovati pri skupnih prizadevanjih in pogovorih za ureditev razmer.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je obsodil poskus in ga označil za "očitno kršitev več resolucij VS ZN". Izrazil je zaskrbljenost zaradi ravnanja Pjongjanga, ki po njegovih besedah predstavlja grožnjo regionalni in mednarodni varnosti. "Režim mora takoj popolnoma ustaviti vse obstoječe jedrske in balistične aktivnosti," je še poudaril in Pjongjang pozval k dialogu z mednarodno skupnostjo.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je sporočila, da je šesti jedrski poskus Severne Koreje "vreden skrajnega obžalovanja". "Ta novi test, ki sledi dvema lanskima in je šesti od leta 2006, je v popolnem nasprotju s ponavljajočimi zahtevami mednarodne skupnosti," je povedal generalni direktor agencije Yukiya Amano. Dodal je, da IAEA "ostaja pripravljena" prispevati k mirni rešitvi situacije.

Trump: Dejanja Pjongjanga sovražna in nevarna za ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump je v prvem odzivu tvitnil, da so besede in dejanja Pjongjanga "še naprej zelo sovražna in nevarna za ZDA". Kot je dodal, je Severna Koreja malopridna država, ki je postala velika grožnja in zadrega za Kitajsko, ki sicer "poskuša pomagati, a s skromnim uspehom". Trump je v nizu tvitov še menil, da "v Južni Koreji ugotavljajo, kot sem jim povedal, da njihovo govorjenje o pomirjenju s Severno Korejo ne bo delovalo, saj tam razumejo le eno stvar".

Iz Bele hiše so sporočili, da pozorno spremljajo dogajanje, predsednik pa se bo danes srečal s svojo ekipo za nacionalno varnost. Finančni minister Steven Mnuchin je že napovedal sveženj sankcij, s katerimi bodo Severno Korejo "gospodarsko odrezali".

"Pripravil bom sankcije in jih poslal v preučitev predsedniku; če bo kdorkoli želel poslovati z njimi, mu bomo preprečili poslovanje z nami," je Mnuchin napovedal v pogovoru za televizijo Fox News. (STA)

Bi lahko ZDA napadle Severno Korejo?

Severna Koreja v zadnjih mesecih v mednarodni javnosti povzroča velike skrbi. Pred tednom dni so namreč testirali raketo, ki je poletela čez Japonsko, s tem pa poskrbela za preplah v tej državi.

Mednarodna skupnost je proti državi zaradi nespoštovanja dogovorov in nenehnih groženj z napadom že uvedla številne gospodarske sankcije. Tudi ameriški predsednik Donald Trump v zadnjih govorih že dopušča možnost vojaškega napada na to državo.

Ne spreglejte