Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2012,
17.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 7. 2012, 17.36

7 let, 12 mesecev

Seksistični izpad francoskih parlamentarcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Žvižganje se je začelo takoj, ko je ministrica Cecile Duflot začela svojo predstavitev v francoski narodni skupščini.

Cecile Duflot, stanovanjska ministrica, je malce zajecljala, nato pa nadaljevala svoj govor. "Gospe in gospodje, predvsem pa seveda gospodje," je rekla, medtem ko se je žvižganje pomirilo, ter končala izjavo o svojem ministrstvu in znova sedla. Nobeden od moških v obleki, ki so govorili pred njo, ni bil deležen podobnega obravnavanja. Neprimernih glasov ni spuščala drhal, temveč moški parlamentarci.

Duflotova, ki je bila deležna kritik, ker je na prvo sejo vladnega kabineta prišla oblečena v kavbojke, je pozneje dejala, da je bila šokirana zaradi odziva parlamentarcev, ki pa večinoma svojega vedenja ne obžalujejo.

Ista narodna skupščina naj bi sprejela nov zakon o spolnem nadlegovanju dva meseca potem, ko je sodišče zavrnilo prejšnjega, češ da je preveč splošen in žensk ne ščiti dovolj. "Ženske ne bodo več brez zaščite, to je najbolj pomembna stvar," meni Asma Guenifi, predsednica feministične skupine.

Nov zakon bo vključeval kazniva dejanja na univerzah, na stanovanjskem trgu in razgovorih za službo ter bo posamezna dejanja spolnega izsiljevanja kaznoval kot spolno nadlegovanje, medtem ko je prejšnji zakon vključeval le ponavljajoča dejanja spolnega izsiljevanja. Zakon je senat že potrdil, vlada pa si želi, da ga čim prej sprejme še spodnji dom francoskega parlamenta, nacionalna skupščina.

Vendar bo v kulturi, kjer žvižganje za ženskami na ulici velja za znak odobravanja in so spolne šale na delovnem mestu nekaj običajnega, ženske težko prepričati, da se bodo sklicevale na zakon, saj so poleg tega pod velikim pritiskom, da obdržijo svoje službe v obdobju težkih gospodarskih razmer. Še posebej če ta pritisk izvajajo parlamentarci, ki so prejšnji teden zmotili sicer povsem rutinsko predstavitev vladnih ministrov.

Ne spreglejte