Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2009,
20.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2009, 20.35

8 let, 5 mesecev

Sarkozy želi z Obamo "spremeniti svet"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je zatrdil, da z nestrpnostjo pričakuje, da ameriški predsednik Barack Obama prične z delom, tako da bosta lahko skupaj "spremenila svet".

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je Obamo pozval, naj okrepi čezatlantske vezi, zato da se bosta EU in ZDA skupaj spopadla s svetovnimi vprašanji. "Komaj čakamo, da začne z delom, tako da bomo lahko z njim spremenili svet," je dejal Sarkozy med obiskom v srednjeveškem mestu Provins. Vodja francoske diplomacije Bernard Kouchner pa je opozoril, da Obama ne bo mogel delati čudežev. "Izjemen mož je, a nima čarobnih rok," je povedal. Berlusconi za stalen dialog ZDA z Rusijo Obami je čestital tudi italijanski premier Silvio Berlusconi in ga pozval, da se Italija in ZDA skupaj soočita s trenutnimi izzivi, kot so gospodarska kriza, razmere na Bližnjem vzhodu in Afganistan. Obenem je Obamo tudi pozval, naj ohranja stalen dialog z Rusijo in se zavzema za njeno polno sodelovanje v globalnem upravljanju in varnostnem sistemu.

Barroso je medtem Obami ponudil partnerstvo z Evropsko unijo pri reševanju svetovnih problemov. "Moramo delovati skupaj, da vzpostavimo novo politiko globalnega angažmaja. Izzivi, pred katerimi smo, ne poznajo nacionalnih meja," je izjavil Barroso in tako EU kot ZDA pozval, naj okrepita čezatlantske vezi in skupaj z drugimi iščeta "večstranske odgovore na globalne izzive". Unija s 500 milijoni prebivalcev in 300-milijonskimi ZDA sta po prepričanju predsednika komisije namreč naravna partnerja.

"Potrebujemo novo globalno upravljanje" Med izzivi je omenil predvsem finančno in gospodarsko krizo, grožnje svetovnima miru in varnosti ter boj proti podnebnim spremembam. "Potrebujemo novo globalno upravljanje in nove temelje za svetovno blaginjo. ZDA in EU bi morala skupaj z globalnimi partnerji oblikovati in uresničevati ta nov načrt za globalizacijo," je še povedal.

Oglasilo se je tudi češko predsedstvo EU. "Kot nam je nedavna zgodovina jasno pokazala, je skupno delovanje eden najboljših načinov za odgovor na potrebe in pričakovanja ljudi na obeh straneh Atlantika. Iz tega razloga se Evropska unija veseli tesnega sodelovanja z novo ameriško administracijo, s katerim bomo trdno razvijali čezatlantsko partnerstvo in se še naprej prilagajali izjemnim izzivom, ki nam jih postavlja svet, ki se spreminja," je zapisalo v posebni izjavi.

Brown: Z Obamo se začenja novo poglavje Britanski premier Gordon Brown je Obamo označil kot voditelja, ki "je odločen rešiti svetovne probleme". V izjavi, ki jo je Brown izdal ob današnji Obamovi inavguraciji, je poudaril, da se z Obamo začenja novo poglavje tako v ameriški kot tudi v svetovni zgodovini. "Obama je mož z izjemno vizijo in moralnimi cilji, ki se bo lahko spopadel s svetovno gospodarsko krizo in drugimi težavami, ki pestijo svet," je dejal Brown.

Elizabeta II se bo z Obamo srečala aprila Že pred tem je pismo podpore Obami poslala tudi britanska kraljica Elizabeta II., so sporočili iz Buckinghamske palače. Na britanskem dvoru podrobnosti iz kraljičinega pisma Obami niso želeli razkriti, sporočili so le, da se bo Elizabeta II. z novim ameriškim predsednikom predvidoma srečala aprila v Londonu, kjer bo potekal vrh skupine 20 najrazvitejših in hitro razvijajočih se držav G20.

Srečo je novemu ameriškemu predsedniku danes zaželela tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Merklova se ob tej priložnosti ni mogla izogniti opozorilu Obami pred povečevanjem števila vojakov v Afganistanu. Poudarila je, da Obama Nemčije ne more prisiliti, da bi v Afganistan poslala še dodatnih 4500 vojakov. "Naša odločitev (o številu nemških vojakov v Afganistanu) temelji na naših zmožnostih ne glede na to, kdo je ameriški predsednik," je poudarila Merklova. Medtem je nemški predsednik Horst Köhler Obami ob inavguraciji poslal telegram, v katerem ga je povabil na čimprejšnji obisk v Nemčijo. V luči letošnje 20. obletnice padca komunizma je Köhler v telegramu še zapisal, da "gre zahvala prav ameriškim prijateljem, da Nemci letos lahko praznujemo jubilejno obletnico svobode in združitve (obeh Nemčij)".

Papež je Obami poslal blagoslov Papež Benedikt XVI. je medtem Obami že nekaj ur pred prisego poslal telegram, v katerem mu je kot bodočemu 44. ameriškemu predsedniku podelil blagoslov. Papež je Obamo ob tem spomnil, naj bo kot ameriški predsednik pozoren predvsem na revne, preganjane, lačne in zatirane. Kot so sporočili iz Vatikana, je papež Obamo priporočil tudi v svojih molitvah. Benedikt XVI. je v telegramu zapisal, da je Boga v molitvah prosil, naj Obami podeli modrost in moč pri izpolnjevanju nalog in odgovornosti, ki jih bo imel kot ameriški predsednik. Papež je je Obamo ob tem tudi pozval, naj z etičnimi načeli in duhovnimi vrednotami poskuša graditi pravično družbo.

Ne spreglejte