Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
20.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

6

Natisni članek

Berlin Nemčija

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 20.46

6 let, 6 mesecev

Berlin: s tovornjakom zapeljal v množico. 12 mrtvih, 50 ranjenih. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

6

Berlin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Neznanec je na berlinskem božičnem sejmu v središču mesta s tovornjakom zapeljal v množico ljudi. Najmanj 12 oseb je umrlo, okoli 50 je ranjenih, je sporočila nemška policija. Sumijo, da je šlo za teroristični napad. 


Voznik tovornjaka je po dogodku pobegnil, vendar ga je policija ujela in je v pridržanju. Na sopotnikovem sedežu so našli moško truplo, vendar ni znano, za koga naj bi šlo. Voznik naj bi v množico zapeljal z vsaj 60 kilometri na uro. 

Tovornjak ukraden na Poljskem

Na tovornjaku naj bi bile poljske registrske tablice. Tovornjak naj bi bil po nekaterih informacijah ukraden v Gdansku. Kot je povedal lastnik podjetja, ki je želel biti neimenovan, bi moral omenjeni tovornjak v torek odpeljati jeklo v Nemčijo, vozil pa naj bi ga njegov sorodnik. Tega že ves dan ne more priklicati, kar bi lahko pomenilo, da se mu je kaj zgodilo, tovornjak pa so ukradli, je dejal. 

Policija dogodek obravnava kot teroristični napad

Nemška policija je za Berlin razglasila nevarnost terorizma, dogodek na trgu Breitscheidplatz pa obravnava kot teroristični napad. Na kraju so policisti, oboroženi s strojnicami. Na napad se je odzvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je sporočila, "da žaluje za mrtvimi v napadu", ranjenim pa je obljubila vso podporo. 

"Slišal sem glasen pok in ko sem prišel na božični sejem, sem videl kaos … Veliko ranjenih ljudi. Bilo je res travmatično," je za BBC povedal Jan Hollitzer, sodelavec nemškega časopisa Berliner Morgenpost.

Območje je zaprto, ljudi so pozvali, da ostanejo doma

Na trgu vlada zmeda. Videi, ki so se pojavili na Facebooku, kažejo uničene stojnice in ljudi, ki ležijo po tleh. Na prizorišču so številna reševalna vozila, policija je območje zaprla. Oblasti so domačine pozvale, naj ostanejo doma.

Facebook je v Berlinu aktiviral možnost "Safety Check", s katero lahko prebivalci, ki so na tem območju, svoje prijatelje obvestijo, da je z njimi vse v redu. 

Fotogalerija
1 / 13

Varnost so letos okrepili po številnih mestih v Nemčiji, kjer pripravljajo priljubljene božične sejme, ti privabijo domače in tuje obiskovalce.

Zaenkrat ni nobenih informacij, da bi bili v nedavnem napadu v Berlinu med poškodovanimi slovenski državljani. Zunanje ministrstvo pozorno spremlja razmere, je za POP TV povedal vodja konzularne službe Andrej Šter. Ministrstvo je na Twitterju objavilo dežurno telefonsko številko na slovenskem veleposlaništvu, kamor se lahko za pomoč obrnejo Slovenci v Berlinu. Številka je 004915228155151. (STA)

Premier Miro Cerar pa je sporočil, da je zgrožen nad napadom.
 

 

 

 

Incident se je zgodil na trgu Breitscheidplatz v zahodnem delu mesta, ki je priljubljen med tujci.

 

Že peti teroristični napad  v Nemčiji letos?

Če se bo izkazalo, da gre za teroristični napad, bo to že peti letos v Nemčiji. Prvi je bil maja, ko je nek moški na Bavarskem z nožem ubil eno osebo in ranil še tri, nato pa so maja sledili trije, še bolj krvavi. Najprej je v Münchnu Nemec iranskega porekla s pištolo ubil devet ljudi, nato je begunec iz Afganistana na vlaku na Bavarskem z nožem poškodoval pet ljudi, sirski samomorilski napadalec pa se je razstrelil na glasbenem festivalu v mestu Ansbach in ranil 15 ljudi.

Julija v Nici umrlo 84 ljudi

Med praznovanjem francoskega državnega praznika julija letos je 19-tonski tovornjak zapeljal v množico ljudi, pri čemer je bilo ubitih 84 ljudi. Napadalec je bil simpatizer skrajne Islamske države.

Ne spreglejte