Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
10.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 30. 5. 2013, 10.38

7 let, 12 mesecev

Rusija dostavila rakete Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sirija je že prejela prvo pošiljko naprednega ruskega zračnega obrambnega sistema, je za libanonsko televizijo potrdil sirski predsednik Bašar Al Asad in dejal, da se sreča v sirski vojni obrača.

Rusija je obljubila, da bo orožje Siriji poslala kmalu po odločitvi Evropske unije, da ne bo podaljšala embarga na orožje za Sirijo. "Sirija je prejela prvo pošiljko protiletalskih raket S-300, preostali del pa bo prišel kmalu," je Al Asad, proti kateremu že več kot dve leti poteka krvavi upor, po trditvah televizije povedal v intervjuju za Al Manar. S-300 je visoko razvit sistem raket zemlja–zrak, ki lahko zadene letala, prav tako pa izstreli tudi balistične rakete.

Ruska vojaška dostava povečuje možnost povečevanja napetosti z Izraelom, saj je Sirija napovedala neposredni odgovor, če bo judovska država še kdaj izvedla napad na sirskem ozemlju. Nekateri analitiki menijo, da se z dostavo ruskega orožja spreminjajo pravila igre v sirski vojni, hkrati pa je ogrožena mirovna konferenca za Sirijo, ki je načrtovana junija v Ženevi.

Sirski zunanji minister Valid Mualem je tako že dejal, da so sirske vladne sile spet prešle v ofenzivo in da dobivajo zagon.

Medtem se je eden izmed voditeljev upornikov BBC-ju potožil, da je v Siriji vse več borcev Hezbolaha. Po besedah generala Selima Idrisa v napadu na uporniško mesto Kusair sodeluje več kot sedem tisoč članov libanonskega šiitskega gibanja.

Sirska opozicija proti pogajanjem, dokler se v Siriji borita Iran in Hezbolah

Sirska opozicija je sporočila, da ne bo sodelovala na mirovni konferenci, kjer naj bi na pobudo ZDA in Rusije iskali politično rešitev za konflikt v Siriji, dokler se v državi na strani režimskih sil borijo pripadniki libanonskega gibanja Hezbolah in Irana.

"Nacionalna koalicija se ne bo udeležila nobene mednarodne konference ali drugih prizadevanj te vrste, dokler borci iz Irana in Hezbolaha napadajo Sirijo," je v Carigradu novinarjem dejal prvi mož Nacionalne koalicije George Sabra. Njegova skupina se je o odzivu na najnovejšo pobudo teden dni posvetovala v Carigradu.

Sabra je stališče Nacionalne koalicije sporočil, potem ko je sirska vojska na območjih, kjer jo podpirajo pripadniki Hezbolaha, dosegla bistven napredek.

Poleg tega je opozicija pred nekaj urami pozvala k nujni rešitvi tisoč ranjenih civilistov iz mesta Kusair v osrednji Siriji. Hezbolahovi borci se ob boku režimskih sil že več kot teden dni borijo za ponoven prevzem Kusaira, ki velja za utrdbo sirskih upornikov.

V luči tega je po besedah Sabre "kakršen koli pogovor o mednarodni konferenci ali politični rešitvi zgolj nesmiseln klepet".

Ne spreglejte