Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 8. 2008,
20.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 5. 8. 2008, 20.36

7 let, 12 mesecev

Ruanda obtožuje Francijo vpletenosti v genocid

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruanda je skupino najvišjih francoskih predstavnikov obtožila vpletenosti v genocid leta 1994 v tej državi, ko je bilo ubitih 800.000 ljudi.

Pri tem je navedla nekdanja francoskega predsednika Francoisa Mitterranda in premiera Dominiquea de Villepina. Francosko zunanje ministrstvo se za zdaj ni odzvalo. Kot so pojasnili, njihovi predstavniki še preučujejo obtožbe, ki jih je navaja ruandsko poročilo. Francija naj bi urila in oboroževala milice, ki so zagrešile genocid Ruandska vlada in organizacije preživelih genocida so pogosto obtoževali Francijo, da je urila in oboroževala milice ter nekdanje vladne enote, ki so zagrešile genocid. Toda najnovejše obtožbe na račun Pariza so najbolj podrobne ter kažejo s prstom na najvišje predstavnike Francije. Pri tem Ruanda francosko stran obtožuje, da je milicam nudila politično, vojaško, diplomatsko in logistično podporo. Francoski vojaki neposredno vpleteni v uboje in posilstva Po navedbah ruandskega ministrstva za pravosodje, ki je pripravilo poročilo, so bili francoski vojaki neposredno vpleteni v uboje Tutsijev in Hutujcev, ki naj bi skrivali Tutsije. Francoski vojaki pa naj bi zagrešili tudi številna posilstva, predvsem tutsijskih žensk.

Ruandski minister za pravosodje Tharcisse Karugarama je dejal, da Ruanda zaenkrat nima namena objaviti obtožnic, toda to poročilo bi lahko kasneje služilo kot osnova za morebitne obtožnice proti posameznikom ali državi.

Državljanska vojna je izbruhnila v samo nekaj urah Za povod morije v Ruandi velja sestrelitev letala s takratnima ruandskim in burundijskim predsednikom, Juvenalom Habyarimanom in Cyprienom Ntaryamiro 6. aprila 1994 v Kigaliju. Hutujski skrajneži so dejanje pripisali Tutsijem in v samo nekaj urah je izbruhnila državljanska vojna. Hutujske milice, vojska in ostanki Habyarimanove garde so začele pogrom nad celotnim plemenom Tutsi, ki naj bi predstavljal kakih deset odstotkov prebivalstva v Ruandi.

V 100 dneh umrlo skoraj milijon ljudi Zgodil se je eden najhujših pokolov v zgodovini človeštva. V dobrih stotih dneh je bilo ubitih skoraj milijon ljudi.

Francoski predstavniki so odtlej večkrat zanikali, da bi Francija pomagala ali usmerjala hutujske sile. Francoska parlamentarna preiskovalna komisija je leta 1998 Francijo tudi oprostila odgovornosti za poboj. Poslanci so tedaj sicer dodali, da je Pariz med letoma 1990 in 1994 podpiral ekstremistično ruandsko vlado.

Ne spreglejte