Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 9. 2008,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 6. 9. 2008, 9.33

8 let

Rice: Libija in ZDA se bosta spopadli z vprašanji iz preteklosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice se je na zgodovinskem obisku v Libiji srečala s tamkajšnjim predsednikom Moamerjem Gadafijem in tako napovedala novo poglavje v odnosih med državama.

Kot je danes povedala Riceova, sta se državi odločili spopasti z vprašanji iz preteklosti in z odnosi nadaljevati v pozitivni smeri. Sogovornika sta se srečala v Gadafijevi rezidenci Bab al Azizia v Tripoliju, ki so jo ameriška letala po ukazu tedanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagena bombardirala leta 1986. Riceova se je Gadafiju nato pridružila pri obedu, s katerim muslimani obeležijo zaključek dnevnega posta v času ramadana.

Riceova, ki je kot prva vodja ameriške diplomacije po 55 letih obiskala Libijo, in Gadafi sta si izmenjala tudi darila. Ameriška državna sekretarka je Gadafiju podarila ščit z grbom State Departmenta, libijski predsednik pa ji je namenil glasbilo - plunko.

ZDA in Libija našli pot naprej "Dobra stvar je, da sta ZDA in Libija po veliko, veliko letih našli pot naprej," je na današnji novinarski konferenci z libijskim kolegom Abdelrahmanom Mohamedom Šalgamom povedala Riceova in pohvalila nekaj "strateških odločitev" Libije. "To je dober trenutek, ko bi med ZDA in Libijo lahko vzpostavili konstruktiven odnos," je še dodala.

Šalgam pa je ob tem dejal, da je obdobje spopadov z ZDA končano. "Svet se je spremenil," je dejal Šalgam in dodal, da je dokaz za to spremembo prav zgodovinski obisk Riceove v Libiji. "Razlike v mnenjih morda še vedno obstajajo, vendar to ne bo ogrozilo odnosa (med državama)," je pojasnil libijski zunanji minister.

Napetosti še vedno prisotne Napetosti med državama kljub temu niso popolnoma izginile. Riceova je v pogovorih z Gadafijem namreč izpostavila vprašanje človekovih pravic. "Pomembno je, da imamo dialog, vključno z dialogom o človekovih pravicah," je dejala Riceova, Šalgam pa ji je odvrnil, da Libija ne potrebuje "pritiska" ali "pridige" o tem vprašanju.

Odnosi med Washingtonom in Tripolijem so bili prekinjeni leta 1981, ko so ZDA Libijo označile za podpornico terorizma. Zadnji ameriški državni sekretar, ki je pred Riceovo obiskal to državo, je bil leta 1953 John Foster Dulles, ki se je srečal s takratnim libijskih voditeljem, kraljem Idrisom Senusijem. Ponovna vzpostavitev diplomatskih odnosov s to državo je eden redkih uspehov zunanje politike ameriškega predsednika Georgea Busha.

Ameriška državna sekretarka je medtem že zapustila Libijo in se odpravila v Tunizijo.

Ne spreglejte