SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Reševanje ujete ladje na Antarktiki le steklo (video)

4

termometer

Reševanje potnikov ladje Akademik Šokalskij, ki je od božiča ujeta v debelem ledu pri Antarktiki, je po več neuspelih poskusih vendarle steklo.

Reševanje potnikov ladje Akademik Šokalskij, ki je od božiča ujeta v debelem ledu pri Antarktiki, je po več neuspelih poskusih vendarle steklo.

Potnike bodo poskušali na varno prepeljati s helikopterjem. "Kitajski helikopter je prispel na Šokalskij. 100-odstotno nas bodo odpeljali. Velika hvala vsem!" je tvitnil vodja odprave Chris Turney.

Reševanje naj bi trajalo približno pet ur Turney je sporočilu na spletnem družbenem omrežju dodal še video, ki prikazuje rdeči helikopter s kitajskega ledolomilca Xue Long ob pristanku na označenem mestu na debelem ledu v neposredni bližini ujete ladje. Izkrcala se je kitajska reševalna ekipa, nato pa se je helikopter znova dvignil v zrak.

"Če bo vse potekalo dobro, bomo z ladje v okoli ene ure," na filmu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodaja Turney.

Avstralska agencija za varnost na morju (AMSA) je medtem sporočila, da še vedno čaka na formalno potrditev začetka reševalne akcije s Xue Longa. Agencija sicer ocenjuje, da bo reševanje 52 potnikov ladje, med katerimi so znanstveniki, turisti in novinarji, trajalo najmanj pet ur, točen čas pa bo odvisen od vremena.

Reševali bodo po 12 potnikov Skupino bodo z ladje rešili v petih poletih, na vsakem bo največ 12 potnikov. Prepeljali jih bodo na Xue Long, ki je oddaljen kakih 10 navtičnih milj. Vsak povratni polet naj bi trajal okoli 45 minut.

V skladu z načrtom naj bi nato potnike s kitajskega ledolomilca s čolni prepeljali na avstralskega, Aurora Australis, ki se prav tako nahaja v bližini. Preden bodo potniki dosegli kopno, pa bo trajalo še nekaj tednov, saj se bo Australis med drugim moral ustaviti v bazi Casey na Antarktiki, kjer bo dotočil gorivo.

Helikopter bo sicer po umiku potnikov opravil še dva dodatna poleta, na katerih bodo s Šokalskija prepeljali prtljago in opremo. Na krovu ladje pa bo po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass ostala 22-članska posadka. Na vprašanje, zakaj je posadka zavrnila evakuacijo, je kapitan Igor Kiseljov odgovoril: "Nič ne ogroža ladje, ki deluje kot običajno. Le znašli smo se v prijemu ledu." Kot je dodal, posadka upa na spremembo smeri vetra, ki bi ladji omogočila, da se iz ledu reši sama.

Sicer pa je na poti tudi močan ameriški ledolomilec Polar Star, ki naj bi z ledom opravil brez večjih težav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin