Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 10. 2021,
11.46

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

14

Natisni članek

PCT protest Trst italija Koronavirus

Ponedeljek, 18. 10. 2021, 11.46

2 leti, 6 mesecev

Protest v Trstu: policija uporabila vodni top in solzivec #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

14

Italijanska policija je danes začela razpuščati protest proti covidnemu potrdilu, ki od petka poteka pred tržaškim pristaniščem. Pri tem je uporabila tudi vodni top in solzivec. Protestniki so se kasneje razpršili po mestu.

Policisti so na območje pristanišča prišli danes ob 8. uri, da bi razgnali shod proti covidnemu potrdilu, ki je v Italiji od petka obvezen za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju, na spletu poroča tržaški časnik Primorski dnevnik.

Na kraju je bilo ob prihodu policistov še nekaj deset pristaniških delavcev, spremljalo pa jih je nekaj sto drugih protestnikov. Da bi jih razgnala, je policija proti njim uporabila tudi vodni top. Dva od protestnikov naj bi bila lažje poškodovana. 

Fotogalerija
1 / 5

Pred pristaniščem od petka protestirajo pristaniški delavci, ki v znak nasprotovanja covidnemu potrdilu tudi stavkajo. Na protestu jih podpirajo tudi drugi ljudje. "Danes je žalosten dan," je povedal Stefano Puzzer, ki je v nedeljo odstopil s položaja vodje sindikata pristaniških delavcev.

Policija je uspela protestnike pregnati izpred pristanišča, a so se nato razpršili po mestu. Po poročanju Primorskega dnevnika je središče mesta blokirano.

Protesti proti covidnemu potrdilu so v preteklih dneh potekali še pred nekaterimi drugimi pristanišči, med drugim v Anconi, Ravenni in Genovi. Pred genovskim pristaniščem nekaj sto pristaniških delavcev protestira tudi danes.

Pogoj PCT v Italiji obvezen v javnem in zasebnem sektorju

Covidno potrdilo, ki dokazuje, da je bila oseba cepljena proti covid-19, to bolezen prebolela ali ima negativni test na novi koronavirus, je v Italiji od petka obvezno na delovnem mestu tako v javnem kot zasebnem sektorju. Tiste, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, morajo delodajalci poslati domov brez plače. Lahko jih suspendirajo, ne smejo pa jih odpustiti.

Že pred tem so morali pogoj PCT spoštovati zaposleni v zdravstvu in šolstvu, obvezen pa je bil tudi že v meddeželnem javnem prometu. Razširitev uporabe covidnega potrdila na vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju je naletela na ostro nasprotovanje med državljani.

Novice V Trstu protest in stavka. Lahko pričakujemo popoln kolaps? #video
TRST
Novice Zaradi pogoja PCT blokada pristanišča Trst in drugih po Italiji
Ne spreglejte