SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pripadniki sil EU v Srednjeafriški republiki spolno zlorabili otroke

0

termometer

Preiskovalcem Združenih narodov so štiri dekleta iz Srednjeafriške republike povedale, da so jih leta 2014 spolno zlorabili vojaki, ki v državi sodelujejo v operaciji Evropske unije.

Dve dekleti sta povedali, da so ju vojaki sil operacije Eufor posilili, dvema pa so plačali za spolne odnose. Tri od štirih deklet so povedale, da so bili storilci verjetno gruzijski pripadniki Euforja. V času spolnih zlorab so bile stare od 14 do 16 let.

"EU obtožbe jemlje zelo resno" Ob tem pa sta fant in dekle preiskovalcem povedala, da jih je leta 2014 spolno zlorabilo več francoskih vojakov, ki sodelujejo v francoski mirovni operaciji. Deklica, ki je bila takrat stara sedem let, je dejala, da jih je oralno zadovoljila v zameno za steklenico vode in kekse. Fant je bil takrat star devet let.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je na nove obtožbe opozoril EU, Gruzijo in Francijo, ki so že sprožile preiskave ali pravne postopke.

Eufor je v odzivu sporočil, da "EU obtožbe jemlje zelo resno", a za preiskave ter disciplinske ali druge postopke so odgovorne države, ki sodelujejo v operaciji.

V Franciji preiskujejo 14 vojakov Visoki komisar za človekove pravice je ob tem izpostavil, da morajo tuje vojaške sile, tako ZN kot ostale, sprejeti strožje in bolj učinkovite ukrepe, da bi preprečili dodatne zlorabe in izkoriščanje ne samo v Srednjeafriški republiki, ampak tudi v drugih državah.

V Franciji sicer zaradi spolnih zlorab otrok v Srednjeafriški republiki preiskujejo že 14 vojakov. Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je naročil preiskavo "takoj, ko se je seznanil z dokumenti, ki jih je komisar ZN za človekove pravice objavil 19. januarja", so sporočili iz ministrovega urada.

Zaradi spolnih zlorab v vrstah mirovnih sil ZN pa že obravnavajo 26 primerov. Iz katerih držav in za koliko modrih čelad gre, ZN niso sporočili, šlo pa naj bi za vojake iz Gabona, Egipta in Maroka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin