Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
12.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 14. 3. 2013, 12.17

7 let, 12 mesecev

Papež mladostnemu dekletu: Če se ne poročiš z menoj ... (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Frančišek, Francisco, Francis, Franziskus, Franjo ... Uradno ime novega papeža v kateremkoli jeziku je brez rimske številke I. Argentinec na čelu Cerkve je pokazal, da ima tudi smisel za humor.

Novi papež se bo imenoval Frančišek in ne Frančišek I., je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi. "Frančišek I. bo postal v trenutku, ko bomo imeli Frančiška II.," je še pojasnil. Frančišek je sicer prvi papež s tem imenom do zdaj, izbral pa ga je v spomin na svetega Frančiška Asiškega. Lombardi, ki je tako kot novi papež jezuit, je izrazil veselje ob imenu, ki ga je izbral argentinski papež, saj "je bil Frančišek velika priča evangelija". "Ni izbral imena Ignacij (po ustanovitelju reda jezuitov Ignaciju Lojolskemu), s čimer želi povedati, da smo vsi v službi Cerkve," je dodal. Po izbiri argentinskega kardinala Jorgeja Maria Bergoglia je znanih vedno več podrobnosti o novem papežu. Frančišek je navijač argentinskega kluba San Lorenzo. (Njegov predhodnik Benedikt XVI. je pesti stiskal za bavarski klub Bayern, Janez Pavel II. pa za dva kluba iz bundeslige Borrusio Dortmund in Schalke.) Le nekaj ur po nastopu pontifikata je Bergoglio svojo novo vlogo vzel zelo resno, je razkril ameriški kardinal Timothy Dolan, ki se je sicer omenjal kot eden od favoritov za naslednika Benedikta XVI. Dolan je nekaj ur po koncu konklava razkril svojo izkušnjo z izbiro Frančiška. "Očitno je osvojil naša srca, ker je zdaj novi papež," je dejal Dolan in razkril, da ima Frančišek tudi smisel za humor. Po izvolitvi je namreč na večerji s kardinali nazdravil z besedami: "Naj vam Bog oprosti." S tem je, kot je pojasnil Dolan, želel izraziti upanje, da kardinali ne bodo obžalovali svoje odločitve. Ko se je po razglasitvi svetu, da je novi papež, pojavil na balkonu Bazilike SV. Petra, pa je dejal, da so šli kardinali na drugi konec sveta, da bi ga našli.

Dolan je opisal trenutek, ko je Borgoglio dobil 77. glas: "Vsi smo začeli ploskati, nato pa smo morali počakati, da glasove preštejejo do konca, potem smo spet zaploskali. Nato pa še enkrat, ko je sprejel izvolitev." Newyorški nadškof je dodal, da so si vsi oddahnili, ker "imamo dobrega pastirja".

Frančišek je po izvolitvi zavrnil vožnjo z limuzino in se je raje z ostalimi kardinali v minibusu odpeljal nazaj v njihovo domovanje, ki so ga delili mad konklavom. Lombardi je razkril, da je novi papež kardinale po izvolitvi pozdravil stoje in ne sede na papežkem sedežu.

Potem ko je novi papež dan po izvolitvi že molil v papeški baziliki svete Marije Velike v Rimu, se je vrnil v gostišče za duhovnike v središču mesta, kjer je stanoval pred začetkom konklava. "Pripravil je svojo prtljago in plačal račun za sobo, da bi bil dober zgled," je dejal Lombardi, ki je tako kot novi papež jezuit.

V naslednjih dneh bo novi papež prebival v domu svete Marte, kjer je z ostalimi kardinali elektorji bival že v času konklava. V tem času bodo zanj pripravili papeško stanovanje v Apostolski palači. Kot je dejal Lombardi, bodo priprave "zelo preproste".

Obožuje tango, opero in Dostojevskega Prvi Južnoameričan na čelu Rimskokatoliške cerkve ima od svojega 21. leta samo eno pljučno krilo. Drugega so mu v mladosti zaradi hujše okužbe odstranili. Tedaj antibiotiki še niso bili tako dostopni kot danes in so pacientom, da bi jih zaščitili pred širjenjem okužbe, odstranili del pljuč. Papež kljub temu po ocenah zdravstvenih strokovnjakov naj ne bi imel težav. Do zdaj je bil 266. papež relativno zdrav. 76-letni papež je bil duhovniško posvečen v svojem 33. letu, do takrat pa je živel običajno življenje mladostnika. Imel je dekle, s katerim je zelo rad plesal tango, ki ga obožuje.

Starši nasprotovali njunu ljubezni Medtem se je oglasila prva ljubezen Jorgeja Maria Bergoglia. Amalija je argentinskim medijem zaupala, da ji je pred davnimi leti tedaj 12-letni Bergoglia dejal, da bo postal duhovnik, če se ne poroči z njim. "Oče me je tepel, ker sem sprejela pismo od Bergoglia. V pismu je narisal hišo z rdečo streho. Napisal je, da mi bo kupil takšno hišo, ko se poročiva," je razkrila Amalija, ki je danes babica. Dodala je, da se je mlada romanca končala zaradi vztrajanja njenih staršev.

Frančišek govori šest jezikov - poleg materinščine in italijanščine še nemško, angleško, francosko in portugalsko. "Kardinal revnih", kot so ga tudi imenovali zaradi njegove skromnosti in povezanosti z ljudmi, ima rad opero, njega najljubša pisatelja pa sta Jorge Luis Borges in Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

Stavničarji so popolnoma zgrešili Večina največjih stavnic, ki je ponujala možnost stavljenja na to, kdo bo novi papež, je popolnoma podcenila možnost kardinala Bergoglia, ki je postal papež Frančišek. V večini stavniških hiš Bergoglio ni bil niti med prvimi 15 kardinali, ki naj bi imeli največ možnosti – koeficient, da bo postal papež, je bil 25 : 1. Na stavnicah pa so se že pojavile nove ponudbe. Stavniška hiša Paddy Power ponuja koeficient 16 : 1, da bomo leta 2013 videli še tretjega papeža. Ob koeficientu 5 : 2 pa se lahko stavi, da bo tudi novi papež odstopil s svojega položaja.

Ne spreglejte