Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 8. 2008,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 7. 8. 2008, 13.45

8 let

Pakistanska koalicija z zahtevo za odpoklic Mušarafa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pakistanska vladajoča koalicija bo naslednji teden v parlamentu vložila predlog za odpoklic predsednika države Perveza Mušarafa.

Gre za korak, zaradi katerega bi utegnil Pakistan zapasti v novo politično krizo. "Pripravili smo osnutek predloga za odpoklic, ki ga bomo po končni potrditvi s strani koalicijskih voditeljev še danes objavili," je sporočila ministrica za informiranje Šeri Rehman. Kot je pojasnila, je koalicija že vložila zahtevo za sklic narodne skupščine 11. avgusta, na kateri bo predstavila omenjeni predlog. Soglasje o "sojenju" Mušarafu doseženo danes Soglasje o "sojenju" Mušarafu v parlamentu je bilo doseženo danes po večdnevnih maratonskih posvetovanjih med koalicijskima voditeljema Asifom Alijem Zardarijem, predsednikom vladajoče Pakistanske ljudske stranke (PPP) in vdovcem umorjene opozicijske voditeljice Benazir Buto, ter Navazom Šarifom, predsednikom Pakistanske muslimanske lige-N (PML-N). "Dobro novico" naj bi danes popoldne tudi predstavili javnosti.

Koalicija naj bi na položaje vrnila tudi 60 sodnikov

Po navedbah pakistanske televizije Dawn News v angleškem jeziku naj bi se koalicija odločila tudi vrniti na položaje 60 sodnikov, ki jih je Mušaraf odstavil lani, ko je v državi razglasil izredne razmere. Izredne razmere je Mušaraf razglasil 3. novembra, tik preden naj bi vrhovno sodišče odločalo o njegovi sporni ponovni izvolitvi na položaj predsednika, a se je zaradi tega ukrepa močno zmanjšala njegova podpora v javnosti.

Takrat sta se tudi občutno okrepili dotlej opozicijski PPP in PML-N, ki sta nato na februarskih parlamentarnih volitvah dosegli večino v parlamentu. Stranki sta zatem oblikovali koalicijo, vendar pa so ministri Šarifove PML-N nato maja izstopili iz vlade, ker se stranki nista uspeli zediniti glede omenjenih 60 odstavljenih sodnikov.

Šarif vztrajal pri vložitvi obtožnice proti Mušarafu

Šarif je tudi vztrajal pri vložitvi obtožnice proti Mušarafu zaradi veleizdaje, Zardari pa na odkrit spopad z nekdanjim generalom, ki je prišel na oblast leta 1999 po nekrvavem strmoglavljenju Šarifa in velja za trdnega zaveznika ZDA v njihovem boju proti terorizmu, ni bil pripravljen.

Znaki, da so stvari resne, so sicer iz Pakistana začeli prihajati že v sredo zjutraj, ko je Mušaraf odpovedal udeležbo na petkovem odprtju olimpijskih iger v Pekingu. Z zunanjega ministrstva so sporočili, da se bo slovesne otvoritve iger namesto predsednika udeležil premier Jusuf Raza Gilani.

Ne spreglejte