Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2009,
13.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 1. 2009, 13.49

8 let, 5 mesecev

Opozorila pred poslabšanjem razmer na področju prehrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Svetovnim razmeram na področju prehrane spričo finančne krize in padca cen kmetijskih pridelkov grozi poslabšanje.

Svetovnim razmeram na področju prehrane spričo finančne krize in padca cen kmetijskih pridelkov grozi poslabšanje, je ob začetku konference o prehranski varnosti, ki jo organizira Organizacija ZN za kmetijstvo in prehrano (FAO), danes v Madridu povedal generalni direktor FAO Jacques Diouf.

Število lačnih narašča "Spričo padca cen kmetijskih proizvodov in finančne negotovosti investicijam kmetovalcev grozi upočasnitev in pomembno zmanjšanje proizvodnje v letih 2009 in 2010," je dejal Diouf in spomnil, da je kljub lanskemu povečanju proizvodnje žitaric, število lačnih v preteklem letu naraslo in se približalo milijardi.

Države članice FAO so se na zadnjem vrhu junija lani v Rimu zavzele za zmanjšanje števila lačnih za polovico do leta 2015, kar predvidevajo tudi razvojni cilji tisočletja ZN, objavljeni leta 2000. Svoje obljube pa je 95 članic ob tem pospremilo zgolj z omejenim finančnim angažiranjem. Vrhu v Madridu je tako po junijskih obljubah priložnost za "konkretne napovedi", je poudaril Diouf.

Zbrane na konferenci nagovorila tudi Hillary Clinton Ob odprtju konference je zbrane prek video posnetka nagovorila tudi nova ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je izpostavila nevarnost, ki jo prehranska kriza predstavlja za napredek in varnost v državah v razvoju. V okviru boja proti lakoti v svetu je tudi izrazila naklonjenost ZDA "novemu partnerstvu" z drugimi državami, Združenimi narodi in nevladnimi organizacijami, zasebnim sektorjem in drugimi.

Ne spreglejte