Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 1. 2013,
17.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 1. 2013, 17.27

8 let

Obama za vodjo Cie izbral protiteroističnega svetovalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obama je za novega obrambnega ministra imenoval nekdanjega republikanskega senatorja Chucka Hagela, za novega vodjo obveščevalcev pa svojega protiterorističnega svetovalca Johna Brennana.

Novico je ameriški predsednik Barack Obama sporočil na tiskovni konferenci. Obama je pozval senat, naj hitro potrdi obe izbiri, in zagotovil, da je njegova najbolj sveta dolžnost zaščita Američanov. Za vietnamskega veterana Chucka Hagela je dejal, da je vodja, ki si ga ameriške enote zaslužijo, ker ve, da vojna ni abstraktni pojem in razume, da je napotitev Američanov boj in prelivanje krvi v umazaniji nekaj, kar se stori le, ko je absolutno nujno.

Hagel se je Obami, za katerega je tudi volil, zahvalil za priložnost, da ponovno služi domovini in še posebej tudi moškim in ženskam v uniformi. Za priložnost se je predsedniku zahvalil tudi John Brennan, ki ga je Obama med drugim pohvali, da je zagotovil trden pravosodni okvir za protiteroristične operacije.

Sporna imenovanja Predvsem imenovanje Hagela v ZDA dviga mnogo prahu. Z izbiro niso zadovoljni ne republikanci ne demokrati. Šestinšestdesetletnemu Hagelu med drugim očitajo, da vodi sovražno politiko do Izraela in da je naiven glede Irana. Imenovanju nasprotujejo tudi skupine za zaščito pravic istospolnih partnerjev. Hagel je namreč v preteklosti že večkrat šokiral z nestrpnimi izjavami do istospolno usmerjenih.

Po dogovoru za preprečitev fiskalnega prepada, ki je rešil le problem davkov, se bodo v Washingtonu naslednje tedne prepirali okrog porabe. Za republikance je vojaška poraba edina, ki se ne sme zmanjšati, kar pomeni, da je ta za demokrate edini vzvod, da preprečijo preveliko porabo za socialne programe. Obrambni minister bo imel pri tem pomembno vlogo. Hagelovo domnevno pomanjkanje podpore Izraelu, ki naj bi jo pokazal z eno samo kritično izjavo o vplivu "judovskega lobija" v ZDA, je danes odločno zavrnil namestnik Obamovega svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes. Opozoril je na glasovanja v senatu, ko je šlo za milijarde dolarjev pomoči Izraelu in sankcije proti Iranu, in zatrdil, da je Hagel glede Izraela in Irana na isti valovni dolžini kot Obama.

Republikanci Hagelu zamerijo tudi kritike na račun administracije predsednika Georgea Busha okrog vodenja vojne v Iraku, predvsem pa to, da je na svojem položaju mislil s svojo glavo in se ni bal prestopiti strankarskih bregov. Pred iztekom drugega senatnega mandata je leta 2008 dejal, da bo držal besedo in se ne bo potegoval za tretjega.

Brennan vpleten v program mučenja terorističnih osumljencev? Na položaj vodje obveščevalne agencije Cia je Obama postavil Brennana, svojega svetovalca za domovinsko varnost in terorizem. V javnosti je znan predvsem kot odkrit zagovornik uporabe brezpilotnih letal za uničevanje terorističnih ciljev. Tako Brennana kot Hagela mora sicer potrditi še ameriški senat. 57-letni veteran Cie Brennan pa je bolj sporen za demokrate kot republikance. Obama ga je na čelo Cie skušal postaviti že leta 2009, vendar pa se je Brennan kandidaturi odpovedal zaradi kritik skupin za človekove pravice, ker naj bi bil vpleten v program mučenja terorističnih osumljencev.

Brennan je takrat v odprtem pismu Obami zatrdil, da je bil vedno proti "posebnim zasliševalskim metodam", prav tako pa se ni strinjal z enostranskim napadom ZDA na Irak. Zadržek zaradi zasliševanj je po besedah Rhodesa zastarel, saj je Obama "posebne metode" odpravil. Hagel bo v primeru senatne potrditve na položaju zamenjal Leona Panetto, ki je bil kot karierni demokrat presenetljivo premalo goreč zagovornik krčenja porabe za obrambo. Brennan pa bo zamenjal upokojenega generala Davida Petraeusa, ki je novembra odstopil s položaja direktorja Cie zaradi ljubezenskega razmerja s svojo biografinjo.

Pomembne kadrovske menjave Ameriški predsednik je v svojem drugem mandatu sicer že opravil eno kadrovsko menjavo. Na položaj zunanjega ministra je namreč imenoval nekdanjega demokratskega predsedniškega kandidata in dolgoletnega senatorja iz Massachusettsa Johna Kerryja, ta bo na položaju nasledil Hillary Clinton, ki na lastno željo zapušča položaj. Njegova potrditev bo gladka, saj je bil tudi na pobudo republikancev izbran šele potem, ko so napovedali blokado imenovanja veleposlanice pri ZN Susan Rice zaradi zavajanja javnosti glede napada na konzulat v Bengaziju. Trojica Kerry, Hagel in Brennan bo tako v prihodnjih štirih letih usmerjala pot ameriške državne varnosti in zunanje politike.

Poleg Clintonove v novi Obamovi administraciji ne bo še finančnega ministra Timothyja Geithnerja. Za ta položaj pa je vodilni kandidat sedanji šef kabineta Bele hiše Jack Lew. Predsednik, ki je drugi mandat osvojil s ključno podporo žensk, bo tako na najpomembnejše položaje v administraciji imenoval le moške, zaradi česar ga čakajo kritike ženskih skupin.

Ne spreglejte