SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova belgijska vlada dobila zaupnico

2

termometer

Belgijski parlament je v skladu s pričakovanji izglasoval zaupnico novi vladi premiera Hermana Van Rompuyja, potem ko je njegov predhodnik zaradi vpletenosti v škandal moral odstopiti.

Spodnji dom parlamenta je zaupnico koalicijski vladi petih strank izglasoval z 88 glasovi za in 45 proti po dolgi razpravi. Rompuy bo nadaljeval Letermovo delo Rompuy je obljubil, da bo nadaljeval na enakih temeljih kot njegov predhodnik in kolega iz flamske socialdemokratske stranke Yves Leterme, ki je vodil skoraj enako vlado. Leterme je odstopil 19. decembra zaradi obtožb, da je skušal vplivati na odločitev sodišča glede razpustitve banke Fortis.

Rompuy je dokončen dogovor o oblikovanju vlade s strankami prejšnje vlade dosegel v torek, nato pa je nova vlada že zaprisegla pred kraljem Albertom II. 18 od 22 ministrov nove vlade je imelo enake položaje že v vladi Leterma.

Nova vlada bo imela veliko dela Zaradi zahtevnih nalog in izzivov, ki čakajo novo vlado - med drugim sprejem proračuna za leto 2009 in ukrepi za boj proti finančni krizi, pa tudi poostrene napetosti med skupnostima pred junijskimi regionalnimi volitvami -, pa ostaja odprto vprašanje, ali bo vlada zdržala do konca mandata, to je do leta 2011.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin