Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2017,
6.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Velika Britanija noad napad London teroristični napad

Četrtek, 23. 3. 2017, 6.40

6 let, 6 mesecev

Napad v Londonu: policija identificirala napadalca, umrl še en poškodovani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

London | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Londonu se nadaljuje preiskava po sredinem terorističnem napadu, najhujšem po letu 2005, v katerem je bilo skupaj z napadalcem ubitih pet ljudi. Več oseb je še vedno v kritičnem stanju. Policisti so identificirali domnevnega napadalca. Danes je v bolnišnici umrla še peta žrtev, 75-letni moški.

Napadalec naj bi bil 52-letni Khalid Masood, ki se je rodil v Kentu, živel pa je v West Midlandsu. Bil je že stari znanec policije in večkrat obsojen zaradi nasilnih napadov, a zdaj ni bil v nobeni preiskavi in tudi ni imel teroristične preteklosti.

Masood je bil že večkrat obsojen zaradi nasilništva in povzročitve telesnih poškodb ter zaradi nezakonitega posedovanja orožja in drugih kršitev javnega reda in miru. Prvič je bil obsojen novembra 1983, zadnjič pa decembra 2003 zaradi posedovanja noža. Nikoli ga niso obsodili zaradi terorističnih dejanj.

V bolnišnici umrl tudi 75-letni moški

Ob tem so v Londonu še objavili, da je pet ljudi, ki so bili ranjeni v napadu, še vedno v kritičnem stanju. Dve osebi sta v smrtni nevarnosti. Zvečer je policija sporočila, da je v bolnišnici medtem umrla še četrta žrtev napada na Westministerskem mostu, 75-letni moški. 

Odgovornost za napad prevzela Islamska država

Odgovornost za napad je prevzela teroristična organizacija Islamska država. "Napadalec je bil naš vojak," so sporočili islamisti.

Policija prijela osem ljudi

Policija je v povezavi z napadom ponoči na različnih lokacijah po državi izvedla šest hišnih preiskav, med drugim tudi v Birminghamu, kjer je napadalec domnevno najel avtomobil znamke Hyundai, ki ga je uporabil v napadu. Londonska policija je tudi sporočila, da je prijela osem ljudi, ki so jih priprli po sredinem napadu. Osumljeni so priprav na teroristično dejanje.

V spodnjem posnetku si oglejte izpovedi Slovencev, ki so danes iz Londona pripotovali na Letališče Jožeta Pučnika.

Video: Planet TV

Erdogan Mayevi ponudil roko v skupnem boju proti terorizmu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je britanski premierki Theresi May po telefonu izrekel sožalje zaradi sredinega terorističnega napada pred parlamentom v Londonu in poudaril, da sta tako Turčija kot Velika Britanija partnerici v boju proti terorizmu, ki ogroža mednarodni mir in varnost.

Ameriški predsednik Donald Trump se je prek Twitterja poklonil Američanu, ki je bil ubit v sredinem terorističnem napadu v Londonu. Označil ga je za velikega Američana. Izrekel je tudi sožalje njegovi družini in prijateljem.

Med poškodovanimi več tujcev

V londonskem napadu je bilo poškodovanih 12 britanskih državljanov, trije otroci iz Francije, dva Romuna, štirje Južni Korejci, dva Grka ter po en državljan Nemčije, Poljske, Irske, Kitajske, Italije in ZDA, je danes povedala premierka Theresa May in dodala: "Ne bojimo se in naša odločnost ne bo nikoli popustila pred terorizmom." 

Westminstrski most so manj kot 24 ur po terorističnem napadu znova odprli za promet.

Navdihnil ga je islamski terorizem

Za zdaj je znano, da je napadalec britanski državljan in star znanec policije ter obveščevalnih služb, ki pa ga trenutno niso spremljale. Po besedah policije ga je navdihnil islamski terorizem. Domnevno je deloval sam.

Aleš Živkovič | Foto: STA , Foto: STA , Slovenec v Londonu: Občutek varnosti je naglo padel

"Za napad nisem vedel, saj sem ravno končal s klientom psihoterapije. Nanj me je opozorila kolegica novinarka iz Slovenije. Razsežnost napada mi je postala jasna šele kasneje. Taka stvar te nikoli ne pusti ravnodušnega. Mislim, da je glede na to, kar se dogaja po svetu in v Evropi, iluzorno pričakovati, da bi bil London odporen proti čemu takemu," pravi Aleš Živkovič, ki živi in dela v Londonu.

Dodal je, da je med ljudmi zavladal strah: "Občutek varnosti je naglo padel. Bojim se, da bo to še dodatno dalo veter v jadra nestrpnosti do drugih nacij, kultur in ras. Prav multikulturnost je Londonu vedno dajala to, da si se v njem počutil domače."


Slovenec v Londonu: V mestu nisi imel občutka, da je kjerkoli nevarno
Strašljivi zapis - so vedeli, da se bo v Londonu zgodil napad?


Na družabnih omrežjih so se že pojavile prve fotografije domnevnega napadalca.

Šlo je za dvojni napad, ki naj bi ga po dozdajšnjih dognanjih policije izvedel en sam napadalec. Moški je najprej na Westminstrskem mostu z avtomobilom zapeljal v skupino ljudi in jih več povozil. Pri tem sta umrla ženska v 40. letih in moški v 50. letih, ki sta bila različnih narodnosti. Več oseb je bilo poškodovanih, med njimi trije policisti, trije francoski najstniki, ki so bili na šolskem izletu, ter turisti iz številnih držav.


Preberite še:
Teroristični napad v Londonu: štirje mrtvi, 20 hudo poškodovanih
To so konkretne rešitve v boju proti terorizmu

Vsi napadi v Londonu


V napadu je bilo poškodovanih najmanj 40 oseb. | Foto: Reuters V napadu je bilo poškodovanih najmanj 40 oseb. Foto: Reuters

Napadalca je ustrelila policija

Neka ženska se je po navedbah britanskih medijev napadu izognila s skokom v Temzo in preživela, a je poškodovana.

Napadalec se je z avtomobilom zaletel v ograjo in vdrl na območje parlamenta. Tam je zabodel 48-letnega neoboroženega policista Keitha Palmerja, ki ga je poslanec Tobias Ellwood oživljal, a je policist kljub temu umrl. Napadalca je nato ustrelila policija.

Poslance evakuirali

Oba domova britanskega parlamenta sta po napadu prekinila delo, poslance pa so evakuirali v bližnjo Westminstrsko opatijo. Delo sta kasneje prekinila še škotski parlament, ki je razpravljal o novem referendumu o neodvisnosti, in valižanski parlament.

Poslanska in lordska zbornica bosta danes nadaljevali delo.

Daily Mail je medtem objavil posnetek ženske, ki si je s skokom v Temzo rešila življenje.

Natanko leto dni po Bruslju

Teroristični napad v Londonu se je zgodil natanko leto dni po tem, ko je v napadih v belgijski prestolnici umrlo 32 ljudi.

Belgijska policija aretirala moškega, ki je hotel zapeljati v množico

V Antwerpnu v Belgiji so medtem aretirali moškega, ki je hotel na eni od nakupovalnih ulic zapeljati v množico ljudi, je sporočila tamkajšnja policija. Moški severnoafriškega rodu je vozil avtomobil s francoskimi registrskimi oznakami, je sporočil načelnik policije v Antwerpnu Serge Muyters.

Vozil je z veliko hitrostjo, pešci pa so se že reševali z umikom na stran. Policiji ga je potem uspelo ustaviti, še preden bi zapeljal na "Meir" oz. nakupovalno ulico, rezervirano za pešce v starem središču mesta. Gre za eno glavnih trgovskih območij v Belgiji.

Policija je v vozilu našla tudi orožje in nedovoljene substance. Moški naj bi bil že stari znanec policije zaradi nezakonitega posedovanja orožja.

Ni sicer povsem jasno, ali je šlo za poskus napada ali pa "samo" za bežanje pred organi pregona; več neimenovanih predstavnikov belgijskih oblasti, blizu preiskave, je namreč za AFP izrazilo dvom v to. Pojasnili so tudi, da je bil moški "pod vplivom", ni pa še jasno, česa.

Ne spreglejte