Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2009,
8.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2009, 8.24

8 let, 5 mesecev

Na Kosovu ustanovljene varnostne sile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na Kosovu se je ob polnoči uradno začel mandat kosovskih varnostnih sil, ki bodo nadomestile Kosovski zaščitni korpus.

"Smo na začetku nove faze; te sile so postale realnost," je dejal njihov poveljnik Sulejman Selimi. Ustanovitev sil, ki jih predvideva načrt Marttija Ahtisaarija iz leta 2007, je medtem ostro obsodil srbski državni vrh.

Uniforme prispevala ameriška vlada V vojašnicah dosedanjega zaščitnega korpusa je točno ob polnoči potekala primopredaja poslov, ob čemer je večina pripadnikov korpusa sedaj stopila v vrste varnostnih sil. Njihovi predstavniki so sporočili, da so začeli razdeljevati nove uniforme, ki jih je skupaj z velikim delom ostale opreme prispevala ameriška vlada.

2500 pripadnikov oboroženih enot Selimi, ki je bil že med poveljniki nekdanje Osvobodilne vojske Kosovo (OVK), je povedal, da bodo lahko oborožene enote, ki bodo štele 2500 pripadnikov, v nemirni državi skrbeli za varnost, obenem pa ostale pod nadzorom 15.000-članske mirovne misije Nata (Kfor), ki na območju skrbi za širšo varnost. Selimi je novoustanovljene enote označil za "profesionalne sile", ki bodo delovale v tesnem sodelovanju z Natom. Sile bodo urili britanski častniki pri Natu, uporabljale pa bodo vozila, ki jih je zagotovila nemška vlada. V začetni fazi ne bodo imele tankov, težkega topništva ali vojaških letal.

Varnostne sile izpolnjujejo mednarodne standarde Kosovski premier Hashim Thaci je tik pred uradnim začetkom mandata varnostnih sil, poudaril, da gre tudi za večetnične sile. Deset odstotkov njihovih pripadnikov naj bi namreč prišlo iz vrst na Kosovu živečih narodnostnih manjšin. "Varnostne sile v polnosti izpolnjujejo mednarodne standarde, v skladu s kosovsko ustavo in standardi Nata," je še dejal Thaci.

Na novo oblikovane sile pa z nenaklonjenostjo gledajo tako kosovski Srbi kot Beograd. Srbski zunanji minister Vuk Jeremić jih je označil za "nezakonite in paravojaške". Srbija meni, da predstavljajo neposredno grožnjo za nacionalno varnost, mir in stabilnost v celotni regiji, je Jeremić za srbsko televizijo B-92 povedal v torek med obiskom v Ljubljani. Kot je dodal, gre za očitno kršitev resolucije Združenih narodov o Kosovu. Obenem je glede sil napovedal "oster protest" srbskega predsednika Borisa Tadića pri generalnih sekretarjih ZN in Nata, Ban Ki Moonu in Jaapu de Hoop Schefferju.

Ne spreglejte