SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Grenlandiji se je stopilo kar 97 odstotkov ledu

4

termometer

Nasini znanstveniki so zaskrbljeni nad taljenjem ledu na Grenlandiji, drugi klimatologi pa trdijo, da tako obsežno taljenje ni popolnoma neobičajno.

Taljenje ledu, ki so ga opazili Nasini sateliti, pravzaprav ni nič kaj neobičajen pojav, saj se na Grenlandiji s takšnim pojavom spopadajo vsako poletje. Čeprav so znanstveniki pričakovali taljenje ledu, jih je letošnji julij popolnoma presenetil, saj so zabeležili, da se je stalilo kar 97 odstotkov ledu, in ne samo 50 odstotkov, kot so jih beležili v zadnjih 30 letih.

Bili so prepričani, da gre za napako

Nasini znanstveniki so v izjavi za medije zapisali, da so bili najprej prepričani, da se sateliti motijo. "Rezultati so bili tako nenavadni, da sem sprva mislil, da gre za kakšno napako," je povedal Nasin znanstvenik Son Nghiem.

Nasini sateliti so 8. julija namreč pokazali, da se je stopilo približno 40 odstotkov ledu, le štiri dni pozneje pa so zabeležili 97-odstotno taljenje ledu, kar pripisujejo vročinskemu valu, ki je zajel Grenlandijo. Temperature so se sicer pretekli konec tedna znova znižale in so zdaj bolj podobne tipičnim poletnim temperaturam.

Niso še ugotovili, ali bo to vplivalo na raven morske gladine

Nasini znanstveniki so tako obsežno taljenje ledu pripisovali podnebnim spremembam, njihovo ugotovitev pa je ovrgla glaciologinja Lora Koenig, ki je povedala: "Na Grenlandiji do takšnega taljenja pride na vsakih 150 let. Zadnje takšno tajenje smo zabeležili leta 1889, tako da je letošnje taljenje kot po načrtu." Če se bo v naslednjih nekaj letih v tolikšni meri znova topil led, bo ta pojav lahko vplival na stabilnost ledenih ploskev, kar lahko vpliva tudi na dvig morske gladine in nadaljnjo otoplitev Arktike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin