Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2011,
17.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 28. 9. 2011, 17.27

8 let

Libijski uporniki v Sirti in Bani Validu naleteli na silovit odpor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sile, zveste nekdanjemu libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, so okrepile spopade v mestih Sirta in Bani Valid, zadnjih utrdbah nekdanjega režima v državi.

Libijski uporniki, soočeni s silovitim odporom Gadafijevih sil, so v zadnjih dveh dnevih utrpeli hude izgube, zato so zvezo Nato pozvali, naj v okviru zračnih napadov okrepi svojo pomoč.

Ubit pomemben poveljnik upornikov Po poročanju medijev libijskega nacionalnega prehodnega sveta (NTC) v Sirti in Bani Validu potekajo siloviti spopadi z Gadafiju zvestimi silami. V Sirti je bilo po podatkih NTC od torka ubitih najmanj enajst njihovih borcev, v Bani Validu pa pet.

Med ubitimi so tudi eden od pomembnih poveljnikov upornikov Dau al Salihin Džadak in njegova dva sinova. Umrli so v noči na danes v bližini Bani Valida, ko je raketa zadela njihovo vozilo, je povedal predstavnik NTC Abdulah Kenši. Džadak je bil po neuspelem vojaškem puču v Libiji leta 1993 obsojen na smrt, kasneje pa so mu kazen spremenili v dosmrtno ječo. Pet dni pred začetkom upora proti Gadafiju februarja so ga izpustili iz zapora.

"Nato ne stori dovolj" Poveljnik upornikov Valid Haimej pa je povedal, da je silovit odpor Gadafijevih sil ustavil napredovanje upornikov v Bani Validu, ki leži 170 kilometrov jugovzhodno do Tripolija. Haimej je poročal o silovitem raketnem obstreljevanju, zato uporniki čakajo na okrepitve iz Tripolija in Zavije. Ob tem je dejal, da Nato ne stori dovolj in da potrebujejo od zavezništva več pomoči.

V Sirti, rojstnem kraju polkovnika Gadafija, uporniki nadaljujejo prizadevanja, da bi prodrli v središče mesta. Sile prehodnega sveta in Gadafijevi privrženci so se soočili v neposrednih uličnih spopadih, boji pa so potekali okoli hotela Mahari, je povedal eden od poveljnikov upornikov.

Uporniki so prepričani, da je Gadafi še vedno v Libiji Sile NTC so pred tem v noči na torek zavzele pristanišče v Sirti, kar je bila pomembna strateška zmaga v boju za prevzem nadzora v tem sredozemskem mestu.

Gadafi, za katerim je po zavzetju Tripolija s strani upornikov 23. avgusta izginila vsaka sled, je po prepričanju NTC še vedno v Libiji in bi se lahko skupaj s katerim od svojih sinov skrival bodisi v Sirti ali Bani Validu.

Libijska spletna stran Kurajna al Džadid pa je medtem poročala, da naj bi se Gadafi skrival v bližini oaze Gadames v puščavi na zahodu Libije. Pri tem se sklicuje na enega od predstavnikov enote, ki je zadolžena za iskanje nekdanjega libijskega voditelja.

Ne spreglejte