Ponedeljek,
26. 1. 2009,
14.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 1. 2009, 14.33

8 let, 5 mesecev

Lajčak prisegel kot novi slovaški zunanji minister

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti in posebni predstavnik EU za BiH Miroslav Lajčak je danes pred slovaškim predsednikom Ivanom Gašparovičem prisegel kot novi zunanji minister Slovaške.

Na tem položaju je nasledil dosedanjega vodjo slovaške diplomacije Jana Kubiša. Lajčak naj bi se sicer že v torek začasno vrnil v BiH. "Zavedam se, da ta položaj prevzemam v času, ko se moramo soočiti s posledicami globalne finančne in gospodarske krize ... Lahko vam zagotovim, da bo zunanje ministrstvo sodelovalo v vseh prizadevanjih vlade za minimiziranje njenega vpliva na ljudi," je ob slovesni prisegi povedal Lajčak. Lajčak se vrača v Sarajevo Lajčak je na položaju vodje slovaške diplomacije nasledil Jana Kubiša, ki bo v torek prevzel vodenje gospodarske komisije ZN za Evropo (Unece) v Ženevi. Lajčak je sicer dejal, da se bo že v torek začasno vrnil v Sarajevo in bo tam tudi ostal, dokler Svet za uresničevanje miru v BiH (PIC) ne sprejme odločitve glede njegovega naslednika.

Naloge visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH naj bi začasno opravljal Lajčakov dosedanji namestnik Raffi Gregorian. Kot možni nasledniki Lajčaka se omenjajo evropski poslanec Hannes Swoboda, nekdanji irski premier Bertie Ahern in nekdanji evropski komisar za zunanje odnose Chris Patten.

Visoki predstavnik objavlja zakone in ima pravico razrešiti izvoljene predstavnike države Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH sicer med drugim objavlja zakone in ima pravico razrešiti izvoljene predstavnike države, ki po njegovi oceni obstruirajo delo države. Te pravice zaenkrat ostajajo pri Lajčaku. 46-letni Lajčak je visoki predstavnik mednarodne skupnosti in posebni predstavnik EU v BiH od leta 2007, njegov mandat pa bi se iztekel julija.

Opazovalci po navedbah agencije APA sicer ne izključujejo možnosti, da bo Lajčakov odhod iz BiH pospešil že dlje časa načrtovan prenos dela mednarodnega urada, ki nadzoruje izvajanje Daytonskega mirovnega sporazuma, na EU. Evropski komisar za širitev Olli Rehn je v četrtek poudaril, da je napočil čas, da se BiH premakne iz obdobja Daytona v obdobje Bruslja.