Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 9. 2017,
14.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

11

Natisni članek

Severna Koreja

Nedelja, 3. 9. 2017, 14.23

6 let, 6 mesecev

Kdo je slavna TV-voditeljica, ki joče in grozi pred kamero? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

11

Z dramatičnim glasom in vznesenostjo je državljanom Severne Koreje in svetu sporočila novico, da je njeni državi uspel nov jedrski poskus z napredno vodikovo bombo. Kdo je Ri Čun-hi, prvi obraz severnokorejske televizije?

Severna Koreja je v nedeljo zjutraj po srednjeevropskem času uspešno izvedla nov, že šesti jedrski poskus. Šlo je za napredno vodikovo bombo, ki jo je po besedah tamkajšnjih oblasti mogoče namestiti tudi na medcelinsko balistično raketo. Eksplozija, ki je odjeknila ob testiranju, je sprožila tudi močnejša potresna sunka, v mednarodni skupnosti pa povzročila zaskrbljenost in paniko.

To novico pa je, podobno kot vse večje dogodke v zadnjih desetletjih v Severni Koreji, javnosti sporočila voditeljica Ri Čun-Hi. Tradicionalno oblečena je z dramatičnim glasom dejala, da je bil test "popoln uspeh". A kdo je ženska za kamerami severnokorejske državne televizije?

Že več desetketij prvi obraz novic v Severni Koreji

Ri Čun-Hi naj bi se rodila leta 1943, preden pa je leta 1971 začela kariero na edini severnokorejski televiziji, se je šolala za igralko. Voditeljica, ki naj bi bila v svojih sedemdesetih letih, saj natančen datum njenega rojstva ni znan, je že 40 let prvi obraz tamkajšnje televizije in ženska, ki v svet sporoča uspehe svoje države. Prepoznavna je zlasti po svojevrstnem slogu podajanja novic: od globoke žalosti in joka do groženj zahodnim državam, poroča BBC. 

Jokala ob smrti voditeljev

Ri Čun-Hi je tista voditeljica s televizije, ki je državljanom Severne Koreje prva vidno pretresena in v joku sporočila novico o smrti voditelja Kima Il-Sunga leta 1994, ter nato leta 2011 še o smrti njegovega naslednika Kima Jong-Ila

Leta 2012 je sicer napovedala upokojitev, češ, da je v državi dovolj mladih in lepih voditeljic, vendar se ob večjih dogodkih še vedno pojavi na televizji. V enem od redkih intervjujev je za kitajsko medijsko hišo razkrila, da mora vsak voditelj imeti svoj slog, s katerim osvoji gledalce, ter da je treba za različne novice uporabiti različne višine glasu, piše CNN. 

Ima zaupanje režima in ljudi

Ri Čun-Hi je za Severnokorejce postala glavni vir informacij, ki v njihove domove prinese novice. Pri oblasti uživa veliko zaupanje in je ena od redkih žensk, ki ji je uspelo, da se je v medijih povzpela in ostala tako visoko. V zasebnem življenju menda rada uživa v glavnem mestu Pjongjangu, kjer se zadržuje v najboljših restavracijah in se zabava.

Ne spreglejte