Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
14.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 14.37

8 let, 5 mesecev

Kako mladi techieji dvigujejo cene nepremičnin v Silicijevi dolini

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Če so mladi podjetniki nekdaj ustanavljali podjetja in najemali stanovanja v kalifornijskem Palo Altu in Menlo Parku, danes prisegajo le na eno lokacijo: urbani in multikulturni San Francisco.

Petdeset let po poletju ljubezni, ki je zanetilo usodno preobrazbo San Francisca v epicenter hipijevskega gibanja, mesto na zahodni obali ZDA danes doživlja novo veliko spremembo. V nekdanjo prestolnico hipijev polni zamisli in načrtov množično derejo mladi, upajoč, da je ravno Silicijeva dolina tisti kraj srečnega imena, ki bo njihovim start-up podjetjem omogočil usodni preboj in izstrelitev v orbito uspešnih.

Start-up podjetnikom sledijo tudi vlagatelji tveganega kapitala A če je nekdaj veljalo, da sta za bivanje in delo v Silicijevi dolini najprimernejša 50 kilometrov oddaljena umirjena in tiha Palo Alto in Menlo Park, ju danes gladko poseka San Francisco. Razlogom za odločitev za bivanje in delo tukaj se mladi podjetniki pač težko upirajo: urbanost in multikulturni življenjski slog, v katerem utripa San Francisco, sta preprosto prevelika magneta, da bi ju zaobšli.

Plejadi mladih podjetnikov v San Francisco zvesto sledijo tudi številni vlagatelji tveganega kapitala, ki so v iskanju priložnosti, na čigavo zamisel staviti prihodnjič, da bi lahko s tveganim, a donosnim poslom obrnili lepe denarce, ugotovili, da je najbolje biti čim bliže dobrim idejam. Mimogrede, tretjina vseh naložb tveganega kapitala v ZDA se obrne ravno v Silicijevi dolini.

Nepremičninarji so zavohali priložnost Mladi podjetniki, ki sanjajo o uspehu, in številni lovci na dobre naložbe so razlog, da so prodajalci in najemodajalci nepremičnin v San Franciscu zavohali svojo priložnost: cene in najemnine za nepremičnine v mestu so danes višje kot v preteklosti.

Eden tistih, ki je območje Menlo Park brez slabe vesti zamenjal za San Francisco, je podjetnik Greg Gretsch, direktor podjetja Sigma West, ki ima pod palcem 1,5 milijarde dolarjev premoženja, pripravljenega, da vstopi v tvegana zagonska podjetja. Za svoj novi dom si je Gretsch izbral območje Jackson Square v San Franciscu.

Ne brez razloga, zgodovinski del mesta, kjer so prve zidake položili leta 1850, danes z bivalnimi enotami namreč na široko privablja digitalne navdušence, ki bi bili radi uspešni s svojo podjetniško idejo. "Jackson Square je novi Sand Hill Road," razlaga 47-letni Gretsch, pri čemer ima v mislih cesto v Menlo Parku, ki je dolgo časa veljala za glavno prizorišče rojevanja tehnoloških podjetij.

Lani 13-odstotna rast cen Techieji, kot Američani v priljubljenem žargonu rečejo novopečenim podjetnikom, ki v Silicijevo dolino pridejo poskušat srečo z zagonskimi podjetji, za najem in stroške bivanja odštevajo veliko denarja. Zneski so precej višji od tistih, ki bi zadoščali v preteklih letih. Po podatkih mestnega združenja nepremičninarjev so prodajne cene hiš in stanovanj v San Franciscu samo lani zrasle za 13 odstotkov.

"To je bilo leto velikih cenovnih pretresov," pravkar končano leto opisuje Annie Williams, nepremičninska posrednica v sanfranciškem podjetju Hill & Co, in pri tem našteva imena nekaterih južnih sosesk, ki jim je lega bliže Silicijevi dolini prinesla višje cene nepremičnin. Takšni območji sta tudi Noe Valley in Mission.

Zasluge za priljubljenost ima tudi Mark Zuckerberg Zasluge, da je Mission postal bolj poznaven, je brez dvoma treba zapisati ob imenu Marka Zuckerberga, ustanovitelja in lastnika družbenega omrežja Facebook. Leta 2012 so mediji na veliko poročali o tem, kako je Zuckerberg za hišo v omenjeni soseski odštel 9,9 milijona dolarjev.

Leta 2013 je lastnik ene od hiš v soseski Pacific Heights, ki se bohoti z več kot 1.000 kvadratnimi metri bivalne površine ter ponuja enkraten pogled na zaliv, most Golden Gate in zloglasni Alcatraz, za svojo nepremičnino iztržil 35 milijonov dolarjev. Dve leti prej je šla ista hiša v tuje roke za slabih šest milijonov dolarjev manj.

Nekaterim gredo techieji v nos A spremembe, ki jih na območje prinaša vse večja prisotnost techiejev, vseh ne navdušujejo. Nekaterim gre to, da se cene nepremičnin v Missionu vrtoglavo vzpenjajo zaradi mladih tehnoloških navdušencev, pošteno v nos. Pred kratkim je skupina protestnikov skušala preprečiti pot zasebnim avtobusom, ki techieje vozijo na delo v podjetja Google, Facebook in Apple.

Čeprav v protestih proti avtobusom ni sodeloval, se zaradi visokih cen v mestu zadnje čase kislo drži tudi glasbenik Adam Theis, ustanovitelj skupine Jazz Mafia. Ker ni zmogel ustreči naraslim apetitom najemodajalca, ki mu je najemnino dvignil s 1.400 na 3.000 dolarjev, je bil Theis po 15 letih bivanja primoran zapustiti območje Missiona in si novo domovanje najti na drugi strani sanfranciškega zaliva, v Oaklandu.

Umetniki so na slabšem Theis, ki ima na zadnjih 15 let lepe spomine, njegovo stanovanje je bilo namreč znano zbirališče umetnikov in glasbenikov, se v Mission še vedno vrača – a zgolj kot nastopajoči glasbenik.

"Ne gre za to, da bi umetnike kdo želel izgnati, gre predvsem za pomanjkanje zavedanja o pomenu kulture," potoži nad novo realnostjo, ki jo v San Francisco prinašajo upov polni techieji.

Ne spreglejte