SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonska se spominja 70. obletnice atomske bombe v Nagasakiju

3

termometer

Tri dni po Hirošimi so na grozovitost atomske bombe pred 70. leti danes opozorili še v Nagasakiju. Ob proslavi tudi kritike na račun nacionalističnega premiera Šinza Abeja.

Na tradicionalni spominski slovesnosti je japonski premier Šinzo Abe ponovil zavezanost Japonske kot edine države, ki je bila napadena z atomsko bombo, da bo vodila globalne napore za jedrsko razorožitev, da bi ustvarili svet brez jedrskega orožja.

Zagotovil je tudi, da bo država še naprej ravnala v skladu s svojimi dolgoletnimi načeli, da na ozemlju Japonske ne bodo proizvajali, dovolili ali imeli jedrskega orožja.

Abe vznemiril preživele in si prislužil kritike opozicije

Abe je bil sicer tarča kritik, ker na spominski slovesnosti v Hirošimi pred dnevi ni omenil omenjenih treh načel japonske politike proti jedrskemu orožju. Vznemiril je tudi preživele jedrskih napadov, še posebej v času, ko skuša nacionalistični voditelj razširiti vlogo vojske.

Abeja namreč opozicija kritizira zaradi prizadevanj za okrepitev vloge japonskih obrambnih sil s spremembami, ki odpirajo pot za prvo sodelovanje teh sil v bojnih operacijah po drugi svetovni vojni.

"Spremembe varnostne zakonodaje bi ogrozile naše dolgoletno prizadevanje za opustitev jedrskega orožja"

Župan Nagasakija Tomihisa Taue je danes v govoru na osrednji slovesnosti v Nagasakiju posredno kritiziral te spremembe. "Širijo se skrbi, da bi zaveza, ki smo jo sprejeli pred 70. leti, in načelo miru v japonski ustavi lahko bila sedaj spodkopana," je dejal ob gromkem aplavzu. Ustava, ki so jo državi vsilile ameriške okupacijske sile po drugi svetovni vojni, Japonski preprečuje, da bi sodelovala v bojnih operacijah, razen v primeru samoobrambe.

Zaskrbljeni so tudi preživeli napada na Nagasaki. "Spremembe varnostne zakonodaje, ki jih načrtuje vlada, bi ogrozile naše dolgoletno prizadevanje za opustitev jedrskega orožja in upe preživelih v eksploziji atomske bombe," je dejal 86-letni Sumiteru Taniguči. "Tega ne morem tolerirati," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin