Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 1. 2009,
9.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 21. 1. 2009, 9.22

8 let, 5 mesecev

Izraelska vojska končala umik iz Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Izraelske sile so po 22 dneh ofenzive proti gibanju Hamas v Gazi zaključile umik z območja, je danes sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske.

"Zadnji vojak je davi zapustil Gazo," je povedal omenjeni predstavnik. Vendar pa izraelska vojska po njegovih besedah v okolici Gaze ostaja v pripravljenosti.

Umik izraelske vojske se mora končati v tednu dni Izraelske sile so se iz Gaze začele umikati v nedeljo, potem ko je Izrael ponoči razglasil enostransko premirje. V nedeljo je premirje razglasilo tudi gibanje Hamas, ki pa je zagrozilo z njegovo prekinitvijo, če se izraelske sile ne bodo umaknile v roku enega tedna.

Preiskava o uporabi fosfornih bomb Izraelski dnevnik Haaretz medtem poroča, da je vojska sprožila preiskavo o tem, ali so enote, ki so se bojevale v okolici Bejt Lahije na severu Gaze, uporabljale fosforne bombe. Uporaba teh bomb je v skladu z mednarodnim pravom prepovedana na gosto poseljenih območjih, jih je pa dovoljeno uporabljati za ustvarjanje dimne zavese, ki prikrije premike vojske.

Kot poroča časnik, naj bi preiskava tekla proti poveljniku rezervistične padalske enote, vendar pa je predstavnik vojske povedal, da ne gre za uradno preiskavo. Vojska naj bi uporabljala dve vrsti fosfornih bomb, in sicer kot dimne bombe, še piše Haaretz.

Številne žrtve dobile opekline Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je sicer v ponedeljek sporočila, da je Izrael zagotovo na poseljenih območjih uporabljal prepovedane bombe, zaradi česar bi ga lahko obtožili vojnih zločinov. Zdravniki v Gazi so namreč pri številnih žrtvah zasledili opekline, ki jih povzroča beli fosfor. Ta v stiku s kisikom zagori.

Izrael je doslej vztrajal, da je v času tri tedne trajajoče ofenzive na Gazo vse orožje uporabljal v skladu z mednarodnim pravom.

Izrael uporabljal delno obogateni uran? Arabske države pa so pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) vložile pritožbo, češ da je Izrael v ofenzivi na Gazo uporabljal delno obogateni uran. Tiskovna predstavnica agencije Melissa Fleming je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala, da se IAEA še ni odločila o načinu obravnave pritožbe.

Delno obogateni uran naj bi po nekaterih virih povzročal raka, vendar pa strokovnjaki v preiskavi o uporabi takšnega orožja na Balkanu v 90-ih letih prejšnjega stoletja niso potrdili, da bi bilo zaradi orožja z delno obogatenim uranom povečano tveganje za nastanek raka.

Mešal: Čas je za začetek pogovorov med Izraelom in Hamasom Vodja palestinskega gibanja Hamas v izgnanstvu Haled Mešal je poudaril, da je prišel čas, ko mora Izrael začeti pogovore s Hamasom. "V preteklih treh letih so se poskušal otresti Hamasa, med drugim z blokado območja Gaze. Sedaj se mora Izrael začeti pogovarjati s Hamasom, ki je legitimna sila," je za na eno od arabskih televizij dejal Mešal.

"Dosegli smo svoj cilj in prisilili sovražnika, da je prenehal agresijo in se umaknil," je Mešal dejal v televizijskem govoru, medtem ko so se s palestinskega ozemlja prav danes umikali še zadnji izraelski vojaki. "Kljub temu moramo zmagati še dva boja," je še dodal in pri tem izpostavil opustitev blokade območja Gaze in odprtje mejnih prehodov z Gazo, posebej prehoda Rafa, ki ga je Mešal označil kot "palestinsko okno v svet".

Ne spreglejte