Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2018,
16.58

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02

4

Natisni članek

Hrvaška

Torek, 20. 2. 2018, 16.58

6 let, 2 meseca

Hrvaški državni sekretar odstopil kar sredi novinarske konference #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,02

4

Državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Marin Strmota (HDZ) je danes odstopil kar sredi novinarske konference, na kateri je ministrica Nada Murganić (HDZ) predstavila ukrepe za izboljšanje demografske slike države. Strmota je menil, da so ukrepi nezadostni, ter zapustil dogodek.

Video: YouTube


Ministrica Murganić je na novinarski konferenci po seji sveta vlade za demografsko revitalizacijo Hrvaške predstavila ukrepe, ki jih vlada namerava uveljaviti, da bi zaustavili negativne demografske trende. Med drugim naj bi podaljšali delovnik in dostopnost otroških vrtcev v različnih delih Hrvaške ter razširili možnosti za pridobitev otroškega dodatka.

"Država umira, zato odhajam"

Strmota je nato potrdil navedbe novinarjev, da so enake demografske ukrepe predstavili že novembra lani, in je dejal, da gre za "veliko folkloro". Dodal je, da je v vladi 16 mesecev in da kot demograf meni, da predlagani ukrepi niso dovolj resni. Nato je pred kamerami povedal, da odstopa s položaja državnega sekretarja, "ker država umira". Menil je tudi, da z neresnim pristopom, kot je bil predstavljen danes, ni mogoče izboljšati demografskega stanja, ki je najslabše v zgodovini države.

Hrvaški statistični urad je danes objavil, da je lani na Hrvaškem umrlo 17.614 ljudi več, kot se jih je rodilo, kar je najvišji negativni naravni prirastek. Doslej je to veljalo za leto 2015, ko je umrlo 16.050 oseb več, kot se jih je rodilo. Lani je bilo na Hrvaškem rojenih 36.647 otrok, umrlo pa je 54.261 prebivalcev.

Ministrica: Gre za nepotrpežljivost mladega človeka in znanstvenika

Odločitev Strmote je presenetila ministrico Murganić, ki je novinarjem dejala, da ni vedela, da bo državni sekretar odstopil. Meni, da gre za "nepotrpežljivost mladega človeka in znanstvenika". Prepričana je, da bodo ukrepi, ki jih je danes predstavila, uspešni.

Novinarji so Murganićevo pred današnjim prihodom na sejo sveta na sedežu vlade prosili tudi za komentar medijskih ugibanj, da bo ena od članic vlade, ki bo morala odstopiti glede na domnevno rekonstrukcijo desnosredinske vlade. Ni želela odgovoriti, ali uživa zaupanje premierja Andreja Plenkovića, temveč je dejala, da je osredotočena na pomembne naloge, ki so pred njo za revitalizacijo države.

Zagrebški tednik Nacional je danes objavil, da namerava Plenković odstaviti podpredsednico vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić zaradi zapletov z izbiro svetovalcev pri vodenju postopka izredne uprave v koncernu Agrokor.

Nacional je tudi poročal, da bo Plenković v "paketu" odstavil tudi Murganićevo, ki je s svojimi izjavami v preteklosti škodila ugledu vlade. Med drugim je v primeru nasilja predsednika požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića nad ženo nedavno dejala, da "v zakonu to tako pač je". Bila je tudi v središču prednovoletne afere, ko so pakete iz skladov EU za najbolj ogrožene otroke razdelili v zasebnem vrtcu, ki ga vodi katoliška cerkev.

Plenković naj bi se zahvalil tudi ministru za zdravstvo Milanu Kujundžiću, še piše Nacional, ki se sklicuje na vire iz najožjega kroga predsednika hrvaške vlade.
Ne spreglejte