Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 4. 2014,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška

Sobota, 5. 4. 2014, 9.03

8 let

Hrvaška: Sprememba identitete mogoča tudi brez operacije spola

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaško ustavno sodišče je pred dnevi odločilo, da lahko osebe v matično knjigo vpišejo spremembo spola in imena, čeprav niso šle na operacijo spremembe spola.

Odločitev je sledila pritožbi mladoletnika, ki je bil rojen kot deklica, a se počuti in živi kot moški. Zahtevne operacije spremembe spola si ne more privoščiti.

Gre za prvi takšen primer na Hrvaškem, s katerim so zaščitili rodno pravico kot pravico do osebnega življenja. Sodišče je pojasnilo, naj pristojne službe upoštevajo, kakšnega pomena je postopek za mladoletnika in njegov psihofizični razvoj, stabilnost in osebnost, ter naj v prihodnjih treh mesecih izpolnijo odločitev sodišča.

Ravno zaradi mladoletnika, ki je kot moški trpel v telesu ženske, so na Hrvaškem sprejeli tudi pravilnik, ki določa možnost vpisa spremembe spola in imena tudi brez zdravniškega posega, če nacionalni zdravstveni svet potrdi, da gre za transseksualno osebo. Zdravniki so praviloma takšne zahteve zavračali.

Mladoletniku mora država povrniti 4.600 evrov stroškov V primeru osebe, ki se je pritožila na ustavno sodišče, so zdravniki od leta 2010 trikrat zavrnili prošnjo za vpis spremembe spola v matične knjige, češ da ni bilo nepovratne in popolne spremembe spola. Med člani nacionalnega zdravstvenega sveta naj ne bi bilo strokovnjakov za transseksualnost.

Ustavno sodišče je ocenilo, da je šlo za neposredno kršitev ustavnih pravic osebe, ki bo kmalu postala polnoletna. Zaradi zavlačevanja bo morala država mladoletniku plačati 35 tisoč kun (4.600 evrov) za stroške postopkov, je še določilo ustavno sodišče.

Fant začel hormonsko terapijo in si nadel novo ime Medtem je fant začel tudi hormonsko terapijo in spremenil ime iz tipičnega za ženske v nevtralno, ki ga imajo lahko tako ženske kot moški. Spola pa mu ni uspelo spremeniti v uradnih dokumentih.

Na hrvaškem ministrstvu za zdravje so potrdili, da so pripravili predlog novega pravilnika, ki bo določal, da nobena oseba ne sme biti prisiljena v medicinski poseg kot pogoj za priznanje spremembe spola ali življenja v drugi rodni identiteti.

Na Hrvaškem ne izvajajo operacij spremembe spola, zdravstveno zavarovanje pa ne krije stroškov takšnega posega v tujini.

Ne spreglejte