Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 4. 2015,
16.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hillary Clinton ZDA volitve Barack Obama

Nedelja, 12. 4. 2015, 16.24

7 let, 12 mesecev

Hillary Clinton si želi postati prva predsednica ZDA (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanja senatorka in državna sekretarka Hillary Clinton se je odločila, da vstopi v predsedniško dirko za volitve leta 2016, je sporočila v spletnem videu.

Če bi bila 67-letna Clintonova izvoljena, bi postala prva predsednica v zgodovini ZDA. Z razglasitvijo kandidature je Clintonova naredila prvi korak k temu, da se vrne v Belo hišo, v kateri je že preživela osem let kot prva dama, in sicer v času predsednikovanja njenega moža, 42. ameriškega predsednika Billa Clitnona.

Obama: Clintonova bi bila odlična predsednica Podporo Clintonovi je, še preden je ta danes naznanila, da se podaja v boj, že dal ameriški predsednik Barack Obama, ki se po dveh mandatih na mestu predsednika ZDA prihodnje leto umika. Kot je dejal na vrhu Amerik v Panami, bi bila Clintonova odlična predsednica. "Leta 2008 je bila izjemna kandidatka, na volitvah pa mi je bila v veliko podporo. Bila je izvrstna državna sekretarka. In je moja prijateljica." Clintonova se je namreč pred sedmimi leti že podala v boj za predsednico države, a jo je Obama premagal v bitki za demokratsko predsedniško nominacijo.

Clintonova je kandidaturo najavila v spletnem videu, nekateri ameriški in svetovni mediji pa so novico o kandidaturi objavili še preden jo je njen štab uradno naznanil.

Nekaj dni pred objavo kandidature je Clintonova našla tudi sedež svojega volilnega štaba, ki bo v newyorškem Brooklynu, natančneje v njegovem elitnem predelu Brooklyn Heights, kar je istočasno v skladu z njeno načrtovano kampanjo poudarjanja boja za srednji razred in tudi v nasprotju z njo, saj jo kritiki že napadajo, da je preveč povezana z elitami doma in tujini.

V naslednjih dneh že na pot Clintonova se naslednje dni odpravlja na obiske volivcev v državah, kjer bodo najprej strankarske volitve. V Iowi in New Hampshiru bo obiskovala volivce na njihovih domovih, v restavracijah in na podobnih prizoriščih. Njena prednost je prav neposredna interakcija z volivci, medtem ko se na odrih pred velikimi množicami ne znajde najbolje. Zanesljivo slabše kot Obama ali njen mož, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki je sporočil, da bo uvodoma "stric iz ozadja" in bo pomagal le z nasveti.

Ne spreglejte