Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 7. 2012,
12.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 21. 7. 2012, 12.02

7 let, 12 mesecev

Hannes Swoboda: Ker so se številni pritoževali, sem spregovoril

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po pogovorih s predstavniki Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov je vodja evropskih socialistov Slovenijo primerjal z Romunijo.

V dneh, ko so slovenski parlamentarci sprejemali številne zakone, ki naj bi pomagali državi iz gospodarske krize, se je v Sloveniji mudil Hannes Swoboda, vodja Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu, in po pogovorih z vrhom slovenske levice Slovenijo primerjal z Romunijo. "Ker je moj obisk sovpadal z zasedanjem parlamenta v Sloveniji, kjer so se številni pritoževali nad proceduro, da ni časa za resne debate, sem o tem spregovoril," pravi Swoboda. Romunija: izredni odloki in nespoštovanje ustavnega sodišča Evropska komisija je v poročilu o Romuniji in Bolgariji pet let po njuni pridružitvi EU-ju med drugim zapisala, da potrebujeta poseben nadzor, ker nista storili dovolj za reformo pravosodja ter v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Oceno Romunije je dodatno poslabšal sporni postopek odstavljanja predsednika države Traiana Basescuja, izveden ob sprejemanju izrednih odlokov in nespoštovanju pristojnosti ustavnega sodišča. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob te poudaril, da so nedavni dogodki v Romuniji "spodkopali naše zaupanje" ter opozoril na resnost razmer in nujnost popravnih ukrepov. Bukarešto je opozoril, da mora nujno zagotoviti demokratičnost, predvsem delovanje pravne države in neodvisnost sodstva. "Spori političnih strank ne morejo biti opravičilo za preglasitev temeljnih demokratičnih načel," je zapisal Barroso. Swoboda: Evropska komisija naj tako kot Romunijo pregleda tudi Slovenijo Swoboda se je med obiskom v Sloveniji sestal s predstavniki Socialnih demokratov (SD) – nekdanjim predsednikom stranke Borutom Pahorjem, sedanjim predsednikom stranke Igorjem Lukšičem, evropsko poslanko Mojco Kleva in piranskim županom Petrom Bossmanom – ter nato še s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem. Po obisku so evropski socialisti in demokrati na svoji spletni strani zapisali, da "v luči nedavnih razvojev v Romuniji in drugih evropskih državah pozivajo Komisijo, da pazljivo nadzira uporabo nujnih zakonodajnih postopkov – in da je pripravljena ukrepati, če jo zlorabijo. Tako v Romuniji kot Sloveniji so vlade različnih političnih družin v zadnjih letih vedno pogosteje uporabljale nujne zakonodajne postopke. Ta praksa se pogosto uporablja, da bi opoziciji preprečili predstavitev njenih idej v ključnih trenutkih."

Kot je poudaril Swoboda, je Evropska komisija odgovorna za zagotavljanje spoštovanja in uresničevanja evropske zakonodaje in vrednot. "Vloga komisije je še posebej pomembna v Romuniji, kjer trenutno poteka ocena demokratičnih praks. Vendar bi Komisija morala pogledati tudi druge države, kot je Slovenija, kjer v zadnjem času opažamo alarmanten porast uporabe nujnih zakonodajnih postopkov," je dejal Swoboda.

Swoboda je spregovoril "o pritožbah številnih članov" Swoboda je za Planet Siol.net pojasnil svoje besede, ki so v Sloveniji naletele na oster odziv. "Nikoli nisem govoril o nadzorovanju. Govoril sem, da bi si bilo potrebno ogledati razvoj demokracije z vidika naraščajoče uporabe izredne zakonodaje ali odredb. Ker je moj obisk sovpadal z zasedanjem parlamenta v Sloveniji, kjer so se številni člani pritoževali nad to proceduro, da ni časa za resne debate, sem spregovoril o teh pritožbah."

Kot pravi, ni nikoli primerjal Romunije s Slovenijo ali obratno, pač pa je zaradi dejstva, da je izredna zakonodaja ena (!) od zaskrbljujočih razvojev v Romuniji, omenil tudi slovenski primer. "Če bi vedel, da bodo nekatere sile to napačno interpretirale, tega ne bi naredil," je razložil.

Sicer pa meni, da na splošno vedno več parlamentarnih procedur v več evropskih državah ni organiziranih v primerni obliki z dovolj časa za debate, še posebej z vladnih strani. Parlamentarci zelo pogosto ne dobijo pravočasno pravilnih – pisnih – pojasnil in besedil, da bi jih preučili. Besedila pogosto niso dobro pripravljena in je potrebno amandmaje na njih vložiti tik pred glasovanjem ali takoj po glasovanju.

Na vprašanje, ali v današnjem času demokracija trpi na račun reševanja krize tudi drugod po Evropi, npr. v Grčiji, Španiji, Italiji ..., odgovarja: "Vsakdo, ki stvari pozorno opazuje, bo videl takšne dogodke v različnih državah in vsaj nekaj članov slovenskega parlamenta se je pritožilo zaradi tega. A ne samo v Sloveniji. Trenutno sem v Španiji, kjer poslušam podobne pritožbe. Nekateri pravijo, da imajo člani nemškega parlamenta več informacij kot španski parlamentarci ..." Kot poudarja, ne vidi izrednega stanja, o katerem pogosto govorijo vlade. "Svojo parlamentarno demokracijo bi morali jemati bolj resno, sicer se bodo povzpele ekstremistične, pogosto antiparlamentarne ali celo antidemokratične sile. Za mene je dobro delujoča demokracija ena največjih evropskih vrednot," še dodaja Swoboda.

Ostri odzivi na Swobodove primerjave z Romunijo Swobodina primerjava situcije v Sloveniji z Romunijo je naletela na oster odziv na domačem političnem prizorišču. Predsedniški kandidat Milan Zver od Swobode zahteva opravičilo. Predsednik SD Igor Lukšič je izjavo Swobode ocenil kot "zelo ponesrečeno", v SD pa je ne podpirajo. Evropska poslanka SD Mojca Kleva je na spletnem družabnem omrežju zapisala: "Sem ga opozorila,da je čisto izven konteksta,če to zapišeš ob boku ocene situacije v Romuniji", Swobodi pa naj bi tudi že napisala svoj odziv. Medtem je Evropska komisija sporočila, da ni seznanjena z nobenimi pritožbami glede Slovenije.

Ne spreglejte