Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
21.35

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Donald Trump ZDA Ron DeSantis

Sreda, 24. 5. 2023, 21.35

11 mesecev

Floridski guverner DeSantis vstopil v predsedniško tekmo ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Ron DeSantis in Donald Trump | DeSantis bo na poti do Bele hiše moral najprej premagati Trumpa.  | Foto Reuters

DeSantis bo na poti do Bele hiše moral najprej premagati Trumpa.

Foto: Reuters

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je pri Zvezni komisiji za volitve (FEC) uradno prijavil, da se bo potegoval za predsednika ZDA. Vstop v predsedniško tekmo sicer namerava oznaniti nocoj na posebnem dogodku z Elonom Muskom na Twitterju.

DeSantisov vstop v kampanjo je bil napovedan prejšnji teden, sicer pa se je o tem ugibalo že vse od leta 2020, ko je Donald Trump izgubil volitve proti Joeju Bidnu. DeSantis v boju za nominacijo republikanske stranke v anketah zaostaja za Trumpom, vendar mu je od vseh drugih republikanskih kandidatov še najbližje.

DeSantis je bil v šolskih letih dober igralec baseballa

Štiriinštiridesetletni DeSantis bo moral republikanske volivce prepričati, da ima več možnosti za zmago proti demokratu Bidnu kot katerikoli drugi republikanec na čelu s Trumpom, kar ne bo enostavno.

DeSantis je bil v šolskih letih dober igralec baseballa in na univerzi Yale celo kapetan univerzitetnega moštva. Po študiju je nekaj časa učil na srednji šoli, nato pa se podal na študij prava na Harvard. Delal je kot pravnik v ameriški mornarici in to med drugim celo v Guantanamu in v Iraku.

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski odločno zavrnil Trumpovo jezikanje

Leta 2012 je bil izvoljen v zvezni kongres in se nemudoma pridružil poslanski skupini Svobode, ki združuje skrajno desne republikance v Washingtonu. Političnih točk ga bo stalo med drugim prizadevanje za dvig starostne meje za upokojitev na 70 let. Leta 2018 se je podal v tekmo za guvernerja Floride, ki jo je s pomočjo podpore Trumpa tudi dobil, čeprav zelo tesno.

Leta 2020 je bilo povsem drugače in DeSantis je zmagal s prednostjo 19 odstotkov, kar je Trumpa nemudoma zbodlo in ga je po namigovanjih, da bi se lahko odločil za predsedniško kandidaturo leta 2024, začel nemudoma napadati kot nehvaležnega. DeSantis je lani nekaj časa celo na kratko vodil v anketah med možnimi republikanskimi kandidati, vendar pa so Trumpu pravosodne težave začele višati podporo med republikanci, DeSantis pa je drsel navzdol.

Republikanski volivci ga niso sprejeli kot alternativo Trumpu z več možnostmi za osvojitev Bele hiše, čeprav so finančni krogi in drugi strankarski botri v njem videli veliko upanje. DeSantis se je v boju za osvojitev strankarske baze podal bolj desno od Trumpa in se razglasil za vojščaka proti t. i. woke ideologiji.

Donald Trump
Novice Trump vztraja: Nimam pojma, kdo je ta ženska

Odmeva tudi njegova vojna s podjetjem Disney

DeSantis s pomočjo zanesljive republikanske večine spreminja zakonodajo Floride tako, da na primer prepovedujejo določene knjige, pouk ali pogovore o skupnosti LGBTQ.

Odmeva tudi njegova vojna s podjetjem Disney, ki je kritiziralo zakon proti istospolno usmerjenim, in DeSantis podjetju skuša odvzeti avtonomni status pri Orlandu, kjer je zabaviščni park Disney World. Disney se je zaradi tega odpovedal milijardo dolarjev vredni naložbi v Florido.

Donald Trump
Novice Trumpu bodo v New Yorku sodili 25. marca 2024
Rudy Giuliani
Novice Nekdanji Trumpov odvetnik nadlegoval zaposleno: "Dajal je opolzke opazke in jo otipaval"
Ne spreglejte